Αύγουστος Κορτώ – Συγκλονίζει περιγράφοντας την απόπειρα αυτοκτονίας του: «Είπα “Δεν θα ξυπνήσει ο Τάσος να με βρει νεκρό δίπλα του”»

Ο ρόλος που έπαιξε ο σύζυγός του και η μητέρα του

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Αύγουστος Κορτώ – Συγκλονίζει περιγράφοντας την απόπειρα αυτοκτονίας του: «Είπα “Δεν θα ξυπνήσει ο Τάσος να με βρει νεκρό δίπλα του”»

Ο Αύγουστος Κορτώ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Δύο στις 10 της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας μίλησε για το αγαπημένο του έργο, για τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει αλλά και για τον γάμο του με τον σύζυγό του, Τάσο Σαμουηλίδη.

«Το Πράσινο Αστέρι είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, είναι ένα βιβλίο για την αθωότητα, αλλά και για την θνητότητα, τον θάνατο, το πένθος και όλα αυτά τα πράγματα τα μαθαίνουμε σαν ξένη γλώσσα μέχρι να εξοικειωθούμε με την ιδέα πως είμαστε παροδικοί», είπε αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ.

Για να συμπληρώσει: «Δεν νοσταλγώ τα νιάτα μου και την εφηβεία μου. Ήταν μοναχική, ήταν πικραμένη. Στα 20 ήμουν παχύσαρκος, μετά έγινα λιπόσαρκος γιατί έκανα μια τρομακτική δίαιτα. Ήταν και πάλι βυθισμένη στην μοναξιά. Οι άνθρωποι που τολμούσαμε να πάμε στα γκέι μπαρ στη Θεσσαλονίκη ήμασταν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Υπήρχε ο τρόμος αν σε έβλεπε κάποιος στο γκέι μπαρ. Στην Αθήνα άρχισα να ζω ελεύθερα γιατί ήμουν άγνωστος μεταξύ αγνώστων».

Δείτε επίσης: Αύγουστος Κορτώ: «Ο γάμος με τον σύντροφό μου ήταν ένα όνειρο που εκπληρώθηκε»

«Στα 4-5 ήξερα ότι με τραβούσε το αγορίστικο σώμα», δηλώνει ο Αύγουστος Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ αναφέρθηκε στην εποχή που συνειδητοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, που όπως είπε ήταν πολύ νωρίς: «Επιζητούσα την σαρκική επαφή. Στα 4-5 ήξερα ότι με τραβούσε το αγορίστικο σώμα. Ήμουν απόλυτα ελεύθερος, δεν υπήρχε περίπτωση να παραμυθιάσω τον εαυτό μου ότι θα μάθω να ελκύομαι από γυναίκες γιατί ήταν αδύνατο»

Αυτό συνεχίστηκε και όταν βρήκε τον έρωτα της ζωής του: «Εγώ και ο Τάσος έχουμε φάει πάρα πολύ χολή, λεκτική βία γιατί ποστάραμε φωτογραφίες μας μαζί ως ζευγάρι. Δύο 25αρηδες που ανεβάζουν μια φωτογραφία που είναι αγκαλιασμένοι. Σκανδαλώδες, προκλητικό! Κανένας άλλος ομοφυλόφιλος δεν είχε αναφερθεί στον σύντροφό του με τις τρεις συνταρακτικές λέξεις “ο άντρας μου”; Φυσικά ήταν ο άντρας μου, όπως ήμουν κι εγώ δικός του»

«Αν δεν με είχε λατρέψει τόσο εντατικά η μητέρα μου, δεν θα είχα επιβιώσει»

Αμέσως μετά ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για την μητέρα του, Κατερίνα λέγοντας: «Ήταν ένας ανεξάντλητος πυρήνας στοργής. Αν δεν με είχε λατρέψει τόσο εντατικά, δεν θα είχα επιβιώσει. Με τα χρόνια η αρρώστια της γινόταν δυσβάστακτη πρωτίστως για την ίδια και κατά δεύτερο λόγο για εμένα.

Επέζησα μετά την αυτοκτονία της, πάλεψα με την διπολική διαταραχή. Η αυτοκτονία που είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ταμπού θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως το ακραίο σύμπτωμα μιας σοβαρής νόσου. Γι' αυτό κι εγώ μετά την απόπειρα, νοσηλεύτηκα στο Αιγινήτειο. Κανένας άνθρωπος δεν βλέπει ως λύτρωση το ψυχιατρείο. Οι περισσότεροι το φοβούνται περισσότερο από την φυλακή».

«Είπα “Όχι, δεν θα ξυπνήσει ο Τάσος να με βρει νεκρό δίπλα του”»

Ο Αύγουστος Κορτώ αναφέρθηκε μετά στη δική του απόπειρα αυτοκτονίας, από την οποία τον σταμάτησε η σκέψη του συζύγου του. «Πήρα τα χάπια στο καθιστικό, πήγα στην πόρτα στης κρεβατοκάμαρας, κάθισα στην άκρη του κρεβατιού και εκείνη τη στιγμή είπα “Όχι. Αυτό που μου έκανε η Κατερίνα, δεν θα το κάνω στον Τάσο. Δεν θα ξυπνήσει να με βρει νεκρό δίπλα του”. Αυτό που επείγει είναι να ζήσω για τον Τάσο και εκεί έτρεξα και πήρα το 166», είπε στην εκπομπή Δύο στις 10, συγκλονίζοντας με την περιγραφή του.

Ενώ κατέληξε μιλώντας για τον γάμο τους και το ενδεχόμενο να γίνουν γονείς: «Τον Τάσο θα μπορούσα να τον παντρεύομαι κάθε εβδομάδα. Τον ένιωθα σύζυγό μου από πολύ νωρίς! Τη βέρα δεν την έχω συνηθίσει ακόμα, μου φαίνεται σαν να ονειρεύομαι. Ήθελα να τον παντρευτώ από το πρώτο βράδυ που τον γνώρισα. Δεν ξέρω αν είμαι αρκετά γενναίος και ανιδιοτελής για να γίνω πατέρας. Ο τρόμος μου είναι ένα παιδί που με λατρεύει, που είμαι ο κόσμος του, να με δει κομματιασμένο».