Ο Νίκος Ζιώγαλας για το «Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω»: «Τότε αποχαιρέτησα τον αδερφό μου»

Ο Ντέμης Νικολαΐδης το ζήτησε για ύμνο της ΑΕΚ

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Ο Νίκος Ζιώγαλας για το «Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω»: «Τότε αποχαιρέτησα τον αδερφό μου»

Ο Νίκος Ζιώγαλας βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στον καναπέ του «Στούντιο 4» της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός μίλησε για το «Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω» (σ.σ. «Πέρασε η μπόρα»), τη συνομιλία του με τον Ντέμη Νικολαΐδη, που το ήθελε για επίσημο ύμνο της ΑΕΚ, καθώς και για τον στίχο «Κάτι με σπρώχνει να σου ρίξω μια μπουνιά».

«Έγινε σε μία εκτέλεση το '90, αλλά δεν ακούστηκε καθόλου, σαν να μην υπήρχε. Καμία σχέση όπως το ακούμε τώρα. Το άκουσα μετά από 30 χρόνια και είπα: “Σωστά δεν έγινε επιτυχία εκείνη η εκτέλεση”. Δεν είχε το “κάτι”. Είναι η παραγωγή και η ενορχήστρωση που κάποιες φορές δεν τη βρίσκεις, αλλά τη βρίσκεις μετά από χρόνια», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ζιώγαλας.

Δείτε επίσης: Στούντιο 4: «Συγγνώμη για αυτό που θα ρωτήσω! Είχα ρωτήσει και τον Αλέξανδρο και μου είχε πει...» - Αμηχανία με την ερώτηση της Ζαμπέτογλου στη Δροσάκη για τον Μπουρδούμη

Όπως αποκάλυψε, πέρασαν χρόνια για να γίνει επιτυχία. «Έκανα μετά το τραγούδι με την Αναστασία Μουτσάτσου και το συγκρότημα που είχαμε τότε. Κάτι με έτρωγε τότε, ήθελα να το ακούσουν, και τελικά άρεσε σε όλη την μπάντα. Όπως το έπαιξαν επιτόπου, έτσι ηχογραφήθηκε. Τα τραγούδια είναι μυστήρια πλάσματα. Εφόσον βρήκε το δρόμο του, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Ντέμη Νικολαΐδη, που ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ τότε».

«Βρεθήκαμε και άρχισε να μου διαβάζει τους στίχους. Μου λέει “Αυτό γράφτηκε για την ΑΕΚ”! Ο Ντέμης το προώθησε για να γίνει επίσημο τραγούδι και άρχισε να βγαίνει η ομάδα με αυτό. Άρχισα κι εγώ να πηγαίνω στο γήπεδο, και ας μην είμαι ΑΕΚτζής -είμαι Παναθηναϊκός. Δούλεψε τελικά αυτό, παρόλο που μετά άλλαξαν τα πράγματα και δεν έγινε επίσημο τραγούδι. Όποτε το παίζω, καταλαβαίνω αμέσως τους ΑΕΚτζήδες από κάτω, χαίρονται ιδιαίτερα», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ζιώγαλας.

Ο Νίκος Ζιώγαλας για την άγνωστη ιστορία του τραγουδιού

Όπως αποκάλυψε, πίσω από το τραγούδι «Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω» κρύβεται η απώλεια του αδερφού του. «Αυτό το είχα γράψει γι' αυτό το λόγο, έχει μία αφετηρία πολύ εσωτερική και ιδιαίτερη, παρόλα αυτά ο καθένας. Δεν πέρασε η μπόρα, για εμένα όμως ήταν η στιγμή που αποχαιρέτησα τον αδερφό μου, όχι όταν συνέβη το γεγονός. Ήταν μία εντελώς εσωτερική κατάσταση, που βγήκε με αυτά τα λόγια και δεν μπορείς να το καταλάβεις, αν δεν ξέρεις -και δεν χρειάζεται», ανέφερε σε διαφορετικό σημείο της συνέντευξης.

Όσον αφορά τον στίχο «Κάτι με σπρώχνει να σου ρίξω μια μπουνιά», και αν θα τον ξαναέγραφε σήμερα, ο Νίκος Ζιώγαλας απάντησε: «Θα ρωτούσα τους ίδιους που είχα ρωτήσει και τότε, τον Χάρη Κατσιμίχα και τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Ο πρώτος μου είπε να μην βάλω τον στίχο, ο δεύτερος μου είπε “ναι”. Τώρα πλέον δεν βρίσκω τον λόγο να αναρωτηθεί κανείς, αν πρέπει ή όχι. Είναι ένα τραγούδι που υιοθετούν περισσότεροι οι κοπέλες, παρά οι άντρες».

Και κατέληξε: «Είναι παιχνίδι, αστείο, δεν το εννοεί με τίποτα αυτός που το λέει. Αν φαινόταν πως το εννοεί, ο κόσμος θα το αποκαθήλωνε το τραγούδι. Δεν χρειάζεται πιο βαθιά ανάλυση».