Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα Σοφία - Τι συνέβη ξαφνικά το βράδυ με την αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ποια είναι η κατάστασή της

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Δυσάρεστα είναι τα νέα για την βασίλισσα Σοφία, την αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή (δείτε εδώ στιγμιότυπα από το μνημόσυνό του), καθώς, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, το βράδυ της Τρίτης 9 Απριλίου, η ίδια μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Όπως αποκάλυψε η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, η 85χρονη, εισήχθη στην κλινική Ruber, καθώς έπαθε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο και οι γιατροί την παρακολουθούν συνεχώς .

Η κατάσταση υγείας της βασίλισσας Σοφίας

Η φυσική της κατάσταση και η υγεία της, γενικότερα, είναι σε πολύ καλά επίπεδα, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός πως δεν έχει νοσηλευτεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, πέρα από την ημέρα που έφερε στον κόσμο τον μικρό της γιο, τον βασιλιά Φελίπε.

Φροντίζει, άλλωστε, να τρώει σωστά, με πιάτα δηλαδή που περιλαμβάνουν φρέσκα λαχανικά, δημητριακά, τυριά και φρούτα. Δεν πίνει, μάλιστα, σχεδόν καθόλου αλκοόλ, ενώ σε μικρότερη ηλικία έκανε σκι, ιππασία, έπαιζε τένις και υπήρξε εφεδρικό μέλος της ελληνικής ομάδας ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Κάποια επίσης από τα πράγματα που απολαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι το διάβασμα, η ζωγραφική, οι δραματικές σειρές και η κλασική μουσική.

Βασίλισσα Σοφία νοσοκομείο

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν ο Παύλος, και η σύζυγός του, Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκιπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του ζεύγους των τότε πριγκίπων της Ελλάδας (ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 1947). Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η πριγκίπισσα Σοφία αρραβωνιάστηκε στη Λωζάνη τον Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα των Αστουριών και επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Δύο ημέρες αργότερα "υπό αίθριον ουρανόν, ηπίαν φθινοπωρινήν ημέραν και το κλασσικόν αττικόν λυκόφως" η Αθήνα υποδέχτηκε "το ευτυχές πριγκιπικόν ζεύγος και τους γονείς του". Οι δακτύλιοι αρραβώνες ανταλλάχθηκαν στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα των 60ων γενεθλίων του βασιλιά Παύλου. Παρόντες 35 πρίγκιπες, η κυβέρνηση και άλλοι επίσημοι.

Η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε τον Χουάν Κάρλος στις 14 Μαΐου του 1962 στην Αθήνα, με τρεις τελετές: η πρώτη με ρωμαιοκαθολική ιεροτελεστία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, η δεύτερη με πολιτικό στο Παλάτι και η τρίτη, για την ορθόδοξη ιεροτελεστία, στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ακολούθησαν, η μεταστροφή της στον ρωμαιοκαθολικισμό και η παραίτηση από τα δικαιώματα της στον ελληνικό θρόνο. Η γαμήλια δεξίωση έγινε σε σκηνή που είχε στηθεί στους κήπους των Βασιλικών Ανακτόρων.

Η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος απέκτησαν τρία παιδιά:

  • την Ελένα, Δούκισσα του Λούγο (1963-), παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν :
    τον Φελίπε Χουάν (Φίλιππο Ιωάννη) (1998-)
    την Βικτόρια Φεδερίκα (Βικτωρία Φρειδερίκη) (2000-)
  • την Κριστίνα της Ισπανίας (1965-) Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:
    τον Χουάν Βαλεντίν (1999-)
    τον Πάμπλο Νικολάς Σεβαστιάν (2000-)
    τον Μιγέλ (2002-)
    την Ιρένε (2005-)
  • τον Φίλιππο ΣΤ΄ της Ισπανίας (1968-), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο, απέκτησαν:
    την Ελεονώρα των Αστουριών (2005-)
    την Σοφία της Ισπανίας (2007-)

Πηγή: Βικιπαίδεια