Πυξ Λαξ: «Ήμασταν άτακτα παιδιά σαν πιτσιρικάδες, ο Μάνος Ξυδούς μας πρόσεχε»

Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας άνοιξαν τα χαρτιά τους

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Η αποψινή εκπομπή του Ενώπιος Ενωπίω, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ήταν αφιερωμένη στους Πυξ Λαξ. Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας ξεδίπλωσαν γνωστές και άγνωστες πτυχές από την επαγγελματική τους πορεία στο επιτυχημένο συγκρότημα από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Σχετικά με τον Μάνο Ξυδού αλλά και την απόφασή τους να σταματήσουν ως Πυξ Λαξ, ο Φίλιππος Πλιάτσικας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάνος έπαιξε έναν πολύ μεγάλο ρόλο στις ζωές μας γενικότερα, όχι μόνο στη μουσική μας πορεία. Δεν διαλύσαμε ποτέ εμείς σαν μπάντα στην πραγματικότητα. Απλώς ως σύζυγοι οι οποίοι ήμασταν πάρα πολλές ώρες μαζί για πάρα πολλά χρόνια, περισσότερο από τις γυναίκες και τις κοπέλες μας, υπήρξε ένας φοβερός κορεσμός και έπρεπε αυτό να σταματήσει κάποια στιγμή, να πάρουμε μια ανάσα».

Όπως συμπλήρωσε, τις μισές μέρες του χρόνου είχαν live, κάτι που αναπόφευκτα έφερε υπερκόπωση στα μέλη του συγκροτήματος. «Άρχισε να χάνεται το ενδιαφέρον γιατί σε μια χρονιά κάναμε 176 live. Από το ’96 και μετά, κάθε χρονιά ήταν έτσι. Αρκετοί μουσικοί έπαθαν υπερκόπωση και εμείς πέσαμε τελευταίοι. Οπότε επήλθε ένας κορεσμός και μια τεράστια κόπωση συναισθηματική και σωματική. Το σταματήσαμε και σωστά κάναμε και το σταματήσαμε, το 2004, μπήκαμε σε πιο προσωπικά μονοπάτια που τα είχαμε ανάγκη και πήραμε λίγο μια ανάσα με αυτό. Γιατί στα προσωπικά μονοπάτια, με δυσκολίες και ευκολίες, με τύχη και ατυχία, δεν είχες αυτό το βάρος το τεράστιο των Πυξ Λαξ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Δείτε επίσης: «Θέλουμε να το στείλουμε στο Βασίλη...» - Ρίγη συγκίνησης με την αφιέρωση των Πυξ Λαξ στον Καρρά

Η συνεργασία των Πυξ Λαξ με τον Βασίλη Καρρά

«Φάνηκε πολύ περίεργο τότε που συνεργαστήκαμε με τον Βασίλη Καρρά, αλλά κάναμε πάντα του κεφαλιού μας. Είχαμε την άποψη πως αν κάνουμε λάθος θα το κάνουμε εμείς, να μην το κάνουν άλλοι και να το χρεωθούμε. Λειτουργούσαμε πολύ απλά. Ήταν ένα τραγούδι λαϊκό, που θα μπορούσα να πω κι εγώ. Μας ήταν πολύ φυσικό να βρούμε έναν λαϊκό τραγουδιστή. Δεν είχαμε στεγανά σε αυτά, ούτε στις συνεργασίες μας για τραγούδια γενικά», ανέφερε σε διαφορετικό σημείο της συνέντευξης ο Μπάμπης Στόκας.

Και συμπλήρωσε για την πορεία των Πυξ Λαξ: «Ζητάγαμε πολλές παράξενα για την εταιρεία μας πράγματα, τα οποία θεωρούσαν ακατόρθωτα. Μετά ζητήσαμε να κάνουμε τον δίσκο με τον Έρικ Μπάρτον και μας έλεγαν ότι είναι αδύνατο. Εμείς οφείλαμε να το δοκιμάσουμε και αν δεν γίνει οκ. Και παίζει και μεγάλο ρόλο γιατί είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες. Θυμάμαι πολλές φορές που πετάω μια ιδέα στον Φίλιππο και μου στέλνει μήνυμα ότι το έχει επεξεργαστεί και όλα οκ! Ο Μάνος φυσικά ήταν ένας ευφυής άνθρωπος, μας πρόσεχε γιατί ήμασταν άτακτα παιδιά, πιτσιρικάδες τότε!».