Δημήτρης Παπανώτας: Απαντά πρώτη φορά στην επίμαχη δήλωση για γυναίκες και «σατράπηδες»

«Τις περίμενα τις επιθέσεις...»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Δημήτρης Παπανώτας: Απαντά πρώτη φορά στην επίμαχη δήλωση για γυναίκες και «σατράπηδες»

Για «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπανώτας, απαντώντας σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1. Πολλοί, και μεταξύ αυτών η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου τον κατηγόρησαν για σεξισμό.

Θυμίζουμε ότι ο δημοσιογράφος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα: «Η κ. Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, συγχέουν τα δικαιώματα των γυναικών με οτιδήποτε μιλάμε. Αυτό είναι μία υστερία. Κόψτε αυτή την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρω αν η κ. Δούνια νιώθει ταλαιπωρημένη ως γυναίκα από διάφορα, δεν το βλέπω κιόλας. Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει».

«Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς. Άκουσα πρόσφατα μια κυρία να λέει “οι γυναίκες πληρωνόμαστε λιγότερο”. Βλέπεις στην τηλεόραση να πληρώνονται λιγότερο οι γυναίκες; Όχι, μάλλον περισσότερο».

Δείτε επίσης: Έφη Αχτσιόγλου κατά Δημήτρη Παπανώτα: «Οι απόψεις του βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό»

Η νέα απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα

Μιλώντας στο «Πρωινό» ο Δημήτρης Παπανώτας ξεκαθάρισε τι εννοούσε: «Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε αντίστοιχα περιστατικά έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και τις υπερασπιζόμουν, με αποτέλεσμα να δεχτώ κι εγώ επιθέσεις, και δικαστήρια που κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δεν ξέρω που ήταν και εμφανίστηκαν τώρα. Είναι ανθρώπινο να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ στο περιβάλλον μου δεν έχω τέτοια κρούσματα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή δεν είμαστε Ιράν και είμαστε Ευρώπη, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Τελευταία οι καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία είναι εκατοντάδες. Ειδικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω απ' το αστυνομικό τμήμα».

«Σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σαφώς η αριστερά είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες τις κακοποιημένες και σαφώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο και να πούμε ότι είμαστε καλά. Το θέμα είναι ότι η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου. Εγώ τις περίμενα τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. Οι επιθέσεις όμως αυτές έχουν έναν πιο σαφή στόχο. Και ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Ο στόχος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Δεν θα τους περάσει. Έχω πολύ γερό στομάχι, εξάλλου γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται, έχουν ονοματεπώνυμο. Ξέρουμε ποιοι είναι, δεν περιμέναμε να μας χειροκροτήσουν», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπανώτας.