Θοδωρής Μαραντίνης: «Στον βωμό της εκδίκησης ή της πίκρας, εργαλειοποιείται η επιμέλεια των παιδιών»

Μία τοποθέτηση-ποταμός

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real Life και την Νίκη Κώτσου παραχώρησε ο Θοδωρής Μαραντίνης. Ο frontman των Onirama αναφέρθηκε επί μακρόν στη συνεπιμέλεια των παιδιών σε έναν γάμο, αφού κι εκείνος την είχε διεκδικήσει μετά τον χωρισμό του με την Σίσσυ Χρηστίδου. Θυμίζουμε ότι το πρώην ζευγάρι είχε μία έντονη δικαστική διαμάχη.

Δείτε επίσης: «Τα δικαστήρια ξεκίνησαν τους πρώτους μήνες διαζυγίου! Λάμβανα τη μία κλήση μετά την άλλη» - Κόλαφος η Χρηστίδου για τον Μαραντίνη

Οι δηλώσεις του Θοδωρή Μαραντίνη για τη συνεπιμέλεια

Η συνεπιμέλεια θεωρώ ότι έχει να προσφέρει μόνο καλό. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα και ίσως θα πρέπει να μην πούμε κάτι επιφανειακό σε δύο γραμμές, που μπορεί να παρεξηγηθεί. Παρότι δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο ευαίσθητο θέμα τελικά. Εάν μας ενοχλούσε η συνεπιμέλεια, θα έπρεπε να τη συζητήσουμε όχι στον χωρισμό αλλά στον γάμο. Εφόσον μέσα στον γάμο υπάρχει αυτόματα συνεπιμέλεια, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να τη χάνεις ή πρέπει να τη διεκδικήσεις από το μηδέν.

Ίσως να έπρεπε εξαρχής, αν θεωρούμε ότι κάποιος γονιός είναι πιο ικανός από τον άλλον ή πιο υπεύθυνος, με το που παντρεύεται να ορίζεται και η επιμέλεια μέσα στον γάμο. Αυτό είναι η μία πλευρά. Υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι. Ουσιαστικά η συνεπιμέλεια αυτό που έχει να δώσει είναι η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες στους γονείς να είναι με τα παιδιά τους και ελαχιστοποιεί (που είναι για εμένα το πιο σημαντικό από όλα) το πεδίο τριβών που προκύπτει μετά από ένα διαζύγιο. Γιατί, κακά τα ψέματα, συνήθως τα μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων δεν τελειώνουν καλά.

Θοδωρής Μαραντίνης

Έτσι, στη μάχη και στον βωμό της εκδίκησης ή της πίκρας που μπορεί να έχει ο ένας προς τον άλλον, εργαλειοποιείται πολλές φορές η επιμέλεια των παιδιών. Άρα, στην πράξη με λίγα λόγια την «πληρώνουν» μέσα από αυτό τα παιδιά και ίσως αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να καταλήξουν να μη βλέπουν τον έναν γονιό, που συνήθως είναι ο μπαμπάς. Ουσιαστικά δηλαδή, όταν ένα ζευγάρι χωρίσει, πρέπει να ξεκινά από το σημείο μηδέν και από εκεί και πέρα πάνω σε αυτό να χτίζεται με τις επιμέρους συνθήκες που έχει ο κάθε χωρισμός, το ποσοστό ή εάν θα υπάρξει συνεπιμέλεια. Όμως, το σημείο πρέπει να είναι πάντα το μηδέν, για να μην έχει κάποιος την εξουσία που νομίζει ότι οφείλει να έχει και τελικά να κάνει κακό στα παιδιά.

Έχοντας πλέον βγει από τη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό σου, τι συμβουλή θα έδινες σε ένα ζευγάρι που θέλει να τραβήξει χωριστούς δρόμους;

Οποιοδήποτε ζευγάρι επιλέξει να χωρίσει τους δρόμους του, το μόνο που έχω να συμβουλέψω είναι να βάλει τα παιδιά πραγματικά πάνω απ’ όλα, να τα προστατεύσει και να τα προφυλάξει.