Λίγους μόλις μήνες μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Πέτρο Φιλιππίδη σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για δύο απόπειρες βιασμού, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης πραγματοποίησε άλλη μια κοινή δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του, Ελπίδα Νίνου. Η βραδινή έξοδος αυτή, σε στέκι των νοτίων προαστίων, δεν πέρασε απαρατήρητη και προκάλεσε έντονες συζητήσεις, τόσο λόγω της χρονικής εγγύτητας με τη δικαστική απόφαση, όσο και εξαιτίας της βαρύτητας της υπόθεσης, η οποία εξακολουθεί να έχει ισχυρό κοινωνικό και ηθικό αποτύπωμα.

Η παρουσία του ζευγαριού καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από καλεσμένη του χώρου. Στο στιγμιότυπο διακρίνεται ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου να χορεύει, ενώ στο βάθος φαίνονται ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Ελπίδα Νίνου. Αφορμή για τη βραδινή έξοδο ήταν τα 38α γενέθλια του Μάνου Ιωάννου, ο οποίος εργάζεται παράλληλα και ως PR στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Πέτρος Φιλιππίδης – Μάνος Ιωάννου: Η δυνατή σχέση φιλίας των δυο ηθοποιών

Η επιλογή από τον Πέτρο Φιλιππίδη να βρεθεί στο κάλεσμα του συγκεκριμένου προσώπου και χώρου, μόνο τυχαία δεν ήταν. Είναι γνωστό ότι ο Μάνος Ιωάννου είναι ένας συνάδελφος και φίλος καρδιάς που τον στήριξε όταν άλλοι συνάδελφοι του είχαν γυρίσει την πλάτη. 

Για αυτό και ο Πέτρος Φιλιππίδης κάθε φορά τον τιμά με την παρουσία του, όποτε και όταν τον προσκαλεί, όπως έγινε δυο μήνες πριν, που εκείνος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση για να παρακολουθήσει την κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Ούτε μπρος, ούτε πίσω» στο “θέατρον” της οδού Πειραιώς, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μάνος Ιωάννου μαζί με τη Ματθίλδη Μαγγίρα, τον Αντώνη Λουδάρο και την Κατερίνα Ζαρίφη.

Πέτρος Φιλιππίδης, Ελπίδα Νίνου, Μάνος Ιωάννου

Ο Μάνος Ιωάννου και ο Πέτρος Φιλιππίδης διατηρούν φιλία που μετράει πάνω από 10 χρόνια, καθώς το 2014 είχαν συνεργαστεί μαζί με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης “Ωχ Ηλέκτρα”. 

Ο ίδιος ο Μάνος Ιωάννου δεν έχει κρύψει ποτέ τη στήριξή του προς τον Πέτρο Φιλιππίδη, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές κατηγορίες που οδήγησαν στη δικαστική καταδίκη του. Τον έχει χαρακτηρίσει φίλο και μέντορα, δηλώνοντας δημόσια πως του στάθηκε και τον βοήθησε στην καριέρα του. Σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι θεωρεί άδικες τις κατηγορίες για τον βιασμό, για τον οποίο –όπως επισημαίνει– ο Πέτρος Φιλιππίδης αθωώθηκε ομόφωνα, ενώ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι «θα δούμε τι θα γίνει στο Εφετείο».

Μάλιστα, ο Μάνος Ιωάννου έχει μιλήσει ανοιχτά για το κόστος που είχε αυτή η δημόσια στάση του και στήριξη, λέγοντας ότι έχει χάσει δουλειές επειδή δήλωσε πως είναι φίλος του Πέτρου Φιλιππίδη. «Ξαφνικά δεν μπορούμε να πούμε την άποψή μας», έχει αναφέρει, ενώ για την παρουσία του ηθοποιού στο πάρτι των γενεθλίων του σχολίασε: «Άνθρωπος είναι. Τι να σχολιάσω εγώ; Πρέπει να είναι σπίτι του; Δεν μπορεί να βγει λίγο;».

Πέτρος Φιλιππίδης

Τι μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πάρτι για τον Φιλιππίδη 

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ορισμένους για την εμφάνιση του Πέτρου Φιλιππίδη σε μια κοσμική εκδήλωση, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο youweekly.gr, μια διαφορετική εικόνα του ηθοποιού που δεν έχει καμία σχέση από εκείνη του παρελθόντος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Ελπίδα Νίνου κάθονταν διακριτικά στο τραπέζι τους μαζί με άλλους καλεσμένους, ήταν ευγενικοί και ομιλητικοί με όσους τους πλησίασαν, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε, αλλά παρακάλεσε να μην αναρτηθούν οι φωτογραφίες στα social media.

Όπως υποστηρίζουν επίσης άλλοι παρόντες στον ίδιο χώρο, ο ηθοποιός δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τον παλιό Φιλιππίδη που έκλεβε την παράσταση με τα αστεία και την εξωστρέφειά του. Αντίθετα, ήταν σεμνός, λιγομίλητος με μια εμφανή συστολή στην πρώτη του αυτή κοσμική παρουσία μετά την καταδίκη. Πολλοί συνάδελφοί του τον χαιρέτησαν εγκάρδια, ωστόσο η ατμόσφαιρα παρέμενε φορτισμένη.

Πέτρος Φιλιππίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να παραστεί στο συγκεκριμένο πάρτι από όπου φυσικά και δεν θα μπορούσε να αποχωρήσει απαρατήρητος, πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και με παρότρυνση της Ελπίδας Νίνου, προκειμένου να «ξεσκάσει» έστω και λίγο μετά από όσα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, φαίνεται πως ήθελε να τιμήσει έναν άνθρωπο που τον υπερασπίστηκε δημόσια και με συνέπεια σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Άποψή μας… Η δημόσια κατακραυγή και οι αντιδράσεις για την εμφάνιση του Φιλιππιδη μετά την καταδίκη, θέτει έναν έντονο κοινωνικό προβληματισμό και ένα ερώτημα: Δικαιούται ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί, έχει τιμωρηθεί και εκτίει –με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος– την ποινή του, να επιστρέψει στοιχειωδώς στην κοινωνική ζωή;

Σε ένα κράτος δικαίου, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ναι. Η ποινή δεν έχει χαρακτήρα εκδίκησης, αλλά τιμωρίας και σωφρονισμού. Αν η κοινωνία αποφασίζει ότι, ακόμη και μετά τη δικαστική κρίση, ένας άνθρωπος πρέπει να παραμένει δια βίου αποκλεισμένος, τότε ακυρώνει η ίδια τον ρόλο της Δικαιοσύνης και η δημόσια κατακραυγή γίνεται ανεπίσημα μια δεύτερη ποινή. Βεβαίως αυτό, δεν σημαίνει λήθη. Σημαίνει, όμως, ότι η ανθρώπινη παρουσία σε έναν δημόσιο χώρο, χωρίς προκλήσεις και χωρίς επίδειξη, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράξη πρόκλησης.

Πέτρος Φιλιππίδης

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν εμφανίστηκε σε σκηνή, δεν έδωσε συνέντευξη, δεν διεκδίκησε αποδοχή. Βρέθηκε σε ένα πάρτι γενεθλίων φίλου του, μετά από χρόνια απομόνωσης, εμφανώς αλλαγμένος και επιφυλακτικός. Η εικόνα αυτή, ανεξάρτητα από το πώς την αξιολογεί κανείς συναισθηματικά, δεν αναιρεί τη σοβαρότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε, αλλά ούτε και αναιρεί το δικαίωμά του να υπάρχει ως πολίτης.

Η κοινωνία μπορεί –και οφείλει– να θυμάται, δεν χρειάζεται, όμως, να λειτουργεί ως μόνιμο δικαστήριο.