Περίπου το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει την ικανότητα να βλέπει 99 εκατομμύρια περισσότερα χρώματα από τον μέσο άνθρωπο, διακρίνοντας αποχρώσεις αόρατες για τους περισσότερους. Τα καλά νέα, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ απλό τεστ για να δείτε εάν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό!

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν τρία είδη φωτοϋποδοχέων που ανιχνεύουν διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου στο ορατό φάσμα του φωτός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα άτομα που διαθέτουν 4 υποδοχείς, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Τα άτομα αυτά έχουν τετραχρωμία, ένα σπάνιο γενετικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να έχουν έναν τέταρτο φωτοϋποδοχέα στο μάτι τους, ο οποίος ανιχνεύει τα χρώματα. Αυτή η επιπλέον δυνατότητα τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν λεπτές διαφορές στα χρώματα που οι υπόλοιποι δεν μπορούν να διακρίνουν. Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα με τετραχρωματία είναι γυναίκες.

Αν θέλετε να δείτε εάν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτά τα άτομα, παρατηρήστε το φάσμα παρακάτω και μετρήστε πόσες αποχρώσεις μπορείτε να διακρίνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν από 20 έως 32 χρώματα, αλλά τα άτομα με τετραχρωματία μπορούν να δουν από 33 έως 39.

Δείτε επίσης: Έχεις το Σύνδρομο της Κυριακής; Τα βασικά συμπτώματα και 3 τρόποι για να αποφύγεις μία ακόμα “τρομακτική” Δευτέρα

Πόσα χρώματα βλέπετε στο παρακάτω τεστ;

φάσμα χρωμάτων

Η Concetta Antico, που έχει τετραχρωματία, ανέφερε ότι από την αρχήτης καριέρας της ως δασκάλα ζωγραφικής συνειδητοποίησε πως κάτι διαφορετικό συνέβαινε με την όρασή της: «Έλεγα στους μαθητές μου: “Κοιτάξτε το φως στο νερό – βλέπετε το ροζ που λάμπει πάνω στον βράχο;”». Οι μαθητές έγνεφαν ευγενικά, αλλά τα χρώματα που εκείνη έβλεπε τόσο καθαρά ήταν αόρατα για εκείνους.»

Η τετραχρωμία συνδέεται με τον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο τμήμα στο πίσω μέρος του ματιού, το οποίο περιέχει κύτταρα που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς και προσφέρουν την ικανότητα διάκρισης χρωμάτων.

Ο αμφιβληστροειδής μεταφέρει τα φωτεινά σήματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Όταν αυτά τα σήματα φτάσουν στα τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την όραση, μετατρέπονται στις εικόνες που βλέπουμε.