Συγκλονισμένος από τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη εμφανίστηκε ο δικηγόρος που είχε βρεθεί στο πλευρό του τραγουδιστή κατά τη δύσκολη περιπέτεια του εγκλεισμού του στο Δρομοκαΐτειο, Γιώργος Μερκουλίδης. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο γνωστός νομικός αναφέρθηκε στη σχέση που είχε αναπτύξει μαζί του, αποκάλυψε πότε επικοινώνησαν για τελευταία φορά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στις θεραπείες που ακολουθούσε το τελευταίο διάστημα όσο και σε μία συζήτηση που είχαν κάνει για τη σύνταξη διαθήκης. Μια συζήτηση που σήμερα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τραγουδιστή, αποκτά αναπόφευκτα διαφορετική βαρύτητα.

Ο Γιώργος Μερκουλίδης εξήγησε πως εδώ και περίπου εννέα μήνες δεν είχε πλέον κάποια εμπλοκή στα νομικά ζητήματα του Γιώργου Μαζωνάκη. Οι δυο τους, ωστόσο, δεν είχαν χάσει εντελώς την επικοινωνία τους. Όπως αποκάλυψε, η τελευταία φορά που μίλησαν ήταν στις 25 Αυγούστου, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του τραγουδιστή. Εκείνη την ημέρα ο Μαζωνάκης τον είχε καλέσει επειδή υπήρχε κάτι που ήθελε να συζητήσει μαζί του, όμως, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, τελικά δεν πρόλαβαν να κάνουν αυτή τη συζήτηση.

Η περιπέτεια στο Δρομοκαΐτειο που του είχε στοιχίσει βαθιά

Ο δικηγόρος στάθηκε ιδιαίτερα στην περιπέτεια που είχε περάσει ο Γιώργος Μαζωνάκης στο Δρομοκαΐτειο, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2025, όταν ο ίδιος είχε αναλάβει τη νομική του εκπροσώπηση. Όπως περιέγραψε, εκείνη η περίοδος είχε κοστίσει βαθύτατα στον τραγουδιστή και του είχε αφήσει πικρία και αγανάκτηση. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και η περίοδος κατά την οποία ο Μαζωνάκης αντιλήφθηκε σε όλο της το μέγεθος την αγάπη που του είχε ο κόσμος, κάτι που, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον βοήθησε να βγει πιο δυνατός.

«Ήμουν ο νομικός του παραστάτης τότε στην περιπέτεια με το Δρομοκαΐτειο, την παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2025. Του είχε στοιχίσει πολύ. Αλλά από την άλλη πλευρά μην ξεχνάτε ότι ο Γιώργος δεν είχε συνειδητοποιήσει την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου που εκδηλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο την περίοδο εκείνη και αυτό πραγματικά τον έκανε πιο δυνατό, παρόλο που ήταν γεμάτος πικρία και αγανάκτηση για την υπόθεση αυτή του εγκλεισμού».

Τι γνώριζε για τις θεραπείες που έκανε ο Γιώργος Μαζωνάκης

Με την έρευνα γύρω από τον θάνατο του τραγουδιστή και όσα συνέβαιναν στο ιατρείο του Κολωνακίου να βρίσκεται στο επίκεντρο, ο Γιώργος Μερκουλίδης ρωτήθηκε και για το εάν γνώριζε ότι ο Μαζωνάκης επισκεπτόταν υπνοθεραπευτές ή άλλους εναλλακτικούς θεραπευτές. Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τέτοιου είδους επισκέψεις και ήξερε μόνο ότι ο τραγουδιστής απευθυνόταν σε συμβατικούς γιατρούς.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι δυο τους είχαν περάσει μαζί ακόμη και από το σημείο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο ιατρείο στο Κολωνάκι, χωρίς ο Γιώργος Μαζωνάκης να του αναφέρει ότι πραγματοποιούσε εκεί κάποια θεραπεία. Αυτό που γνώριζε ο δικηγόρος ήταν ότι ο τραγουδιστής έκανε φυσιοθεραπείες και μασάζ, καθώς και ότι έκλεινε ραντεβού με γιατρούς. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές που βρίσκονται σήμερα στο μικροσκόπιο ξεκίνησαν κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής του.

Η συζήτηση για τη διαθήκη που δεν υπέγραψε ποτέ

Ιδιαίτερη αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί και η αποκάλυψη του Γιώργου Μερκουλίδη για τη διαθήκη του τραγουδιστή. Σύμφωνα με όσα είπε, μετά από ερώτηση του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν είχε συντάξει διαθήκη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δικηγόρος τού είχε προτείνει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία μετά την περιπέτεια με το Δρομοκαΐτειο. Ο τραγουδιστής, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφευγε νέος από τη ζωή και γι’ αυτό αντιμετώπιζε με μεγάλη επιφύλαξη την ιδέα να ρυθμίσει από τότε τα ζητήματα της περιουσίας του.

Η απάντηση που είχε δώσει τότε στον δικηγόρο του είναι σήμερα ανατριχιαστική, καθώς ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν πεπεισμένος ότι είχε ακόμη πολλά χρόνια μπροστά του.

«Ο Γιώργος δεν πίστευε ότι θα φύγει από τη ζωή. Μου λέει “είναι δυνατόν, από τώρα να συντάξω διαθήκη; Εγώ θα πεθάνω σε βαθύ γήρας”», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Ο Γιώργος Μερκουλίδης προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι η σύνταξη διαθήκης δεν αποτελεί ζήτημα ηλικίας, αλλά μία διαδικασία που θα ήταν χρήσιμο να γίνει λόγω της περιουσίας που διέθετε. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο τραγουδιστής τού είχε τελικά δώσει εντολή να προχωρήσει στη σύνταξη ενός αρχικού κειμένου. Η διαδικασία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ: ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν υπέγραψε το συγκεκριμένο κείμενο και δεν προχώρησε ποτέ μαζί με τον δικηγόρο του στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην επίσκεψη σε συμβολαιογράφο.

«Η οικογένειά του περιλαμβανόταν μέσα σε αυτό το πρώτο σχέδιο;», τον ρώτησε η Ανθή Βούλγαρη, με τον δικηγόρο να απαντά αμήχανα: «Δεν μπορώ να σα απαντήσω σε αυτό».

Η περιουσία και η δικαστική διαμάχη που είχε ξεκινήσει πριν από τον θάνατό του
Γιώργος Μαζωνάκης με τις αδερφές του, Βάσω & Μαρία
20-10-2014 Rex-Επίσημη πρεμιέρα “Rocky Horror Show”.Γιώργος Μαζωνάκης με τις αδερφές του, Βάσω και Μαρία

Η οικονομική σύγκρουση στην οικογένεια Μαζωνάκη έγινε για πρώτη φορά ευρέως γνωστή τον Μάιο του 2024, όταν ο τραγουδιστής κινήθηκε νομικά για τη διασφάλιση της περιουσιακής και επαγγελματικής του κατάστασης. Στο επίκεντρο βρέθηκε μία εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, η VGD Residences, καθώς και ένα ακίνητο στη Μύκονο. Η εταιρεία είχε δημιουργηθεί με αντικείμενο τη διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων, ενώ στη συνέχεια οι εταιρικές ισορροπίες άλλαξαν και η επωνυμία φέρεται να μετατράπηκε σε «Residences by V».

Ο ίδιος ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε υποστηρίξει ότι κινήσεις που αφορούσαν την εταιρεία είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη δική του συναίνεση. Μάλιστα, σε μεταγενέστερη δημόσια τοποθέτησή του είχε αναφερθεί σε πληρεξούσιο προς την αδελφή του και είχε υποστηρίξει ότι δική του υπογραφή δεν υπήρχε στις επίμαχες ενέργειες.

Το ακίνητο-«φιλέτο» στη Μύκονο

Το πιο πολυσυζητημένο περιουσιακό στοιχείο της υπόθεσης ήταν το ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου. Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιευτεί, πρόκειται για κυκλαδίτικο ακίνητο περίπου 54 τ.μ., σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο, κοντά στα Ματογιάννια και το Παλιό Λιμάνι. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, καθιστικό, κουζίνα και μπαλκόνι, ενώ χρησιμοποιούνταν για τουριστική εκμετάλλευση. Σε δημοσιεύματα της εποχής αναφερόταν ότι τον Αύγουστο η τιμή του μπορούσε να φτάσει περίπου τα 660 ευρώ τη βραδιά.

Όσο για την αξία του, δημοσιεύματα που επικαλούνταν το ρεπορτάζ του «Live News» την τοποθετούσαν από τις 500.000 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να αποτελεί επίσημη αποτίμηση. Και ακριβώς γύρω από αυτό το ακίνητο είχε ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της οικογενειακής σύγκρουσης.

Η εταιρεία που διαχειριζόταν ολόκληρη την καλλιτεχνική δραστηριότητά του

Η περιουσία του Γιώργου Μαζωνάκη, βέβαια, δεν περιορίζεται σε ένα ακίνητο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εταιρεία μέσω της οποίας διαχειριζόταν επί χρόνια την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσε από το 2004 και συνδεόταν συνολικά με την επαγγελματική δραστηριότητα του τραγουδιστή. Για χρόνια Γιώργος και Βάσω Μαζωνάκη φέρονταν να έχουν από 50%, όμως το 2023 η εταιρική σύνθεση άλλαξε. Η Βάσω αποχώρησε από το 49% και τελικά ο Γιώργος Μαζωνάκης βρέθηκε να ελέγχει το 99%, με το υπόλοιπο 1% να βρίσκεται σε τρίτο πρόσωπο.

Τα πνευματικά δικαιώματα και η μουσική παρακαταθήκη
Γιώργος Μαζωνάκης

Υπάρχει όμως και ένα περιουσιακό κεφάλαιο που δεν είναι ορατό όπως ένα σπίτι ή ένας τραπεζικός λογαριασμός: τα οικονομικά δικαιώματα που συνδέονται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ο Γιώργος Μαζωνάκης αφήνει πίσω του μια τεράστια δισκογραφική διαδρομή, με τραγούδια που εξακολουθούν να ακούγονται σε ραδιόφωνα, ψηφιακές πλατφόρμες, τηλεοπτικές εκπομπές και χώρους διασκέδασης.

Τα δικαιώματα που πράγματι ανήκουν στον ίδιο ή στις εταιρείες του -ανάλογα με τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με δημιουργούς, δισκογραφικές εταιρείες και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης- αποτελούν οικονομικό στοιχείο που δεν εξαφανίζεται με τον θάνατο του καλλιτέχνη. Η ακριβής έκταση αυτών των δικαιωμάτων, ωστόσο, δεν είναι δημόσια γνωστή. Άλλωστε, ήδη από τα χρόνια που η Βάσω Μαζωνάκη ήταν μάνατζέρ του είχε αναφερθεί ότι είχε αναλάβει και τη διαχείριση εταιρικών υποθέσεων που συνδέονταν με τα πνευματικά δικαιώματα και την επαγγελματική δραστηριότητα του τραγουδιστή.

Τα ακίνητα που είχαν μπει στο «μικροσκόπιο»

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής σύγκρουσης είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι η πλευρά του Γιώργου Μαζωνάκη δεν εξέταζε αποκλειστικά την περίπτωση του συγκεκριμένου ακινήτου στη Μύκονο. Ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι εξετάζονταν στοιχεία και για άλλα ακίνητα τα οποία είχαν διαχειριστεί τα δύο αδέλφια σε Αττική και νησιά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλα αποτελούσαν προσωπική ιδιοκτησία του τραγουδιστή, καθώς άλλο είναι η κυριότητα ενός ακινήτου και άλλο η συμμετοχή σε εταιρεία που το διαχειρίζεται. Στο παρελθόν δημοσιεύματα είχαν επίσης παρουσιάσει κατοικίες του τραγουδιστή στα νότια προάστια. Παλαιότερο αφιέρωμα του «Πρώτου Θέματος», για παράδειγμα, περιέγραφε το σπίτι του στη Γλυφάδα ως μία παλιά, σχετικά απλή μονοκατοικία με αυλή και κεραμίδια.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε μιλήσει δημοσίως για τη δικαστική διαμάχη με την αδερφή του, Βάσω, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Καινούργιου και στην εκπομπή «Super Kατερίνα» του ALPHA, τον Ιούνιο του 2024.

«Δεν δημιούργησα εγώ το πρόβλημα και δεν μπορώ να είμαι υπόλογος για κάτι. Φανταστείτε στο δικό μου μυαλό τι έχει γίνει. Είναι μία υπόθεση που δεν περίμενα ότι θα συμβεί στα 50 μου χρόνια. Είναι μία δοκιμασία που μου βάζει ο Θεός για να δει αν αλλαξοπιστήσω. Είμαι γεννημένος για να ενώνω τα πράγματα για το καλό κι όχι να δημιουργώ κακές ενέργειες και δυνάμεις. Από εκεί και μετά θα πρέπει να μπούνε όρια στα πράγματα και θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας τα όριά του και ποιος είναι τι. Για εμένα είναι πολύ στενάχωρο γιατί έχω θιγεί επαγγελματικά και προσωπικά σε μεγάλο βαθμό», είχε πει ο δημοφιλής τραγουδιστής.

«Μεταβιβάστηκαν εν αγνοία μου μετοχές στην αδελφή μου και τον σύζυγός της. Το πρόβλημα είναι προσωπικό, επαγγελματικό και ηθικό. Είναι πολύ μεγαλύτερο το πράγμα από ό,τι μέχρι τώρα ξέρετε. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Αν εγώ είμαι λάθος, τότε θα βγω και θα ζητήσω συγγνώμη. Εγώ θέλω να είμαι μεγαλόψυχος», είχε αναφέρει ακόμα.

«Οι σχέσεις με τη μητέρα μου δεν είναι οι καλύτερες όπως πριν. Από την άλλη αυτό έχει και μία ελευθερία. Για αυτό λένε ότι οι ελληνικές οικογένειες όπως στο παρελθόν είναι ευχή και κατάρα με την έννοια ότι οι γονείς κι οι συγγενείς που δεν τους επιλέγουμε, είναι πάνω μας με το σε αγαπά, από αγάπη το κάνει αλλά με αγάπη σύμφωνα με το πως θέλει ο άλλος να είσαι», είχε υπογραμμίσει ο Γιώργος Μαζωνάκης.

Τι θα γίνει τώρα με όλα αυτά;

Εδώ βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο ερωτηματικό. Μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, θα πρέπει αρχικά να εξακριβωθεί εάν έχει αφήσει διαθήκη και ποιο είναι το περιεχόμενό της. Εφόσον υπάρχει έγκυρη διαθήκη, αυτή θα αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για τη διανομή της κληρονομιάς του, με την επιφύλαξη φυσικά όσων προβλέπει η ελληνική νομοθεσία περί κληρονομικού δικαίου και νόμιμης μοίρας. Αν δεν υπάρχει διαθήκη, η κληρονομική διαδοχή θα γίνει με βάση όσα ορίζει ο νόμος για τους συγγενείς του αποβιώσαντος.

Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εξαιτίας της ήδη ανοιχτής δικαστικής διαμάχης. Οι απαιτήσεις ή αξιώσεις που είχε εγείρει ο Γιώργος Μαζωνάκης όσο βρισκόταν εν ζωή δεν παύουν αυτομάτως να έχουν σημασία λόγω του θανάτου του. Το τι ακριβώς μπορεί να συνεχιστεί από τους κληρονόμους του εξαρτάται από τη φύση κάθε δικαστικής αξίωσης και θα κριθεί στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών. Έτσι, πριν ακόμη γίνει γνωστό ποιος θα πάρει τι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς περιλαμβάνει η κληρονομιαία περιουσία: ακίνητα που ανήκαν προσωπικά στον τραγουδιστή, εταιρικές συμμετοχές, οικονομικές απαιτήσεις, κινητή περιουσία και όσα δικαιώματα από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα μπορούν να μεταβιβαστούν στους κληρονόμους.

Και πάνω απ’ όλα, μένει να απαντηθεί το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την εικόνα: είχε φροντίσει ο Γιώργος Μαζωνάκης να καθορίσει ο ίδιος, μέσω διαθήκης, ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν την περιουσία και την καλλιτεχνική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του;