Σ*ξυπνία: Μάθε τα πάντα για τους "υπνοβάτες" του σεξ!

Σ*ξυπνία: Μάθε τα πάντα για τους

Τι είναι η Σεξυπνία;

Είναι βράδυ. Το ζευγάρι κοιμάται… και ξαφνικά, ο ένας «ορμάει» στον άλλον, ζητώντας να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές… Όχι, δεν περιγράφω ταινία στο σινεμά, αλλά μία…πραγματικότητα. Ίσως έχετε ακούσει από φίλους σας να λένε πως το βράδυ ξύπνησε ο ένας τον άλλον με …σεξουαλικές προθέσεις ή ακόμη και να προβεί στην αυτοικανοποίηση και το επόμενο πρωί, να μην θυμάται τίποτα! Μήπως έχει τύχει και σε εσάς; Μην ανησυχείτε, δεν είστε σεξομανής, όπως συγκεκριμένα χαρακτήρισε μία γυναίκα τον άνδρα της πριν λίγο καιρό στη θεραπευτική συνεδρία. Διαβάστε παρακάτω...

Η σεξυπνία (sexosmnia) εμφανίζεται όταν κάποιος βρίσκεται στα πιο βαθιά στάδια του ύπνου και μπορεί να αυνανίζεται ή να εμπλακεί σε σεξουαλικές περιπτύξεις, ακόμα και να εξαναγκάσει το σύντροφό του να συνουσιαστεί μαζί του παρά τη θέλησή του και το επόμενο πρωί να μην έχει την παραμικρή ανάμνηση από την βραδινή του ερωτική συμπεριφορά. Πρόκειται για μία διαταραχή του ύπνου (κάποιοι την κατατάσσουν στις Παραϋπνίες) που μοιάζει με την υπνοβασία και το παραμιλητό στη διάρκεια του ύπνου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαταραχή εμφανίζεται στη μετεφηβική περίοδο.

Δείτε ακόμη: 6 λάθη που κάνεις όταν φοράς το κραγιόν σου και πρέπει να τα σταματήσεις!

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την συγκεκριμένη διαταραχή, αν και υπολογίζεται ότι εμφανίζεται περίπου στο 1/3 του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνή στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνες από Ιατρεία Μελέτης του Ύπνου.

Τι την προκαλεί;

Η σεξυπνία δεν αναφέρεται στα άτομα που βλέπουν σεξουαλικά όνειρα, που θεωρείται αρκετά σύνηθες και φυσιολογικό, αλλά αναφέρεται σε εκείνα που εμπλέκονται σεξουαλικά μέσω του αυνανισμού ή μέσω της σεξουαλικής πράξης. Πιο απλά, δεν βλέπει κάποιος ένα σεξουαλικό όνειρο, διεγείρεται στον ύπνο του και αρχίζει να αυνανίζεται ή ζητάει από τη/τον σύντροφό του σεξουαλική επαφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλλον σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ή να συνυπάρχει με κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, εμφανίζεται πιο συχνά στα άτομα που υποφέρουν από άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, στην κατάχρηση αλκοόλ και/ή λήψη ναρκωτικών ουσιών και υπνωτικών φαρμάκων. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου και το στρες, όπως και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να την φέρουν στην επιφάνεια.

Δείτε ακόμη: Πάχυνες; Πώς να κρύψεις την κοιλίτσα όταν κάνεις σ*ξ

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη γύρω από τη συχνότητα, την παθογένεια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της διαταραχής.

Θεραπεύεται;

Επειδή υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της σεξυπνίας με τα σεξουαλικά όνειρα, καθώς έτσι μπορούν να δώσουν μία λογική ερμηνεία στην …μεταμεσονύκτια σεξουαλική τους ενόρμηση, δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από τη διαταραχή, εφόσον δεν τη γνωρίζουν.

Ακόμα και αν τους προκαλεί έκπληξη το ότι δεν θυμούνται τη συνεύρεση, το δικαιολογούν με τον παραπάνω τρόπο. Αν πάλι τους το έχει επισημάνει το ταίρι τους, μπορεί να αποφεύγουν να μιλήσουν γι αυτό και πιθανά ντρέπονται να αναζητήσουν βοήθεια που συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό αντικαταθλιπτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.