"Ο σύντροφός μου δεν παίρνει πρωτοβουλίες και αυτό με κουράζει! Τι να κάνω;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά...

Ιδού η απάντηση...

Είμαι δυσαρεστημένη από τον σύζυγό μου. Δεν παίρνει πρωτοβουλίες, πάντα περιμένει πρώτα τη δική μου άποψη για οποιαδήποτε κατάσταση και αν προκύπτει. Νιώθω ότι για όλα εγώ πρέπει να προνοήσω και αυτό με κουράζει. Μάρθα

Την ερώτηση αυτή, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Αγαπητή Μάρθα, περιγράφεις ένα πρόβλημα που συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια. Ο ένας σύντροφος να είναι πιο δραστήριος, πιο οργανωτικός, με πρωτοβουλίες, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Στην αντίπερα όχθη, ο άλλος να είναι πιο παθητικός, αναβλητικός, ανεύθυνος, με έλλειψη τόλμης και δράσης. Στην αρχή της σχέσης το μοντέλο αυτό μπορεί να φαίνεται λειτουργικό επειδή ο ένας μπορεί να νιώθει δυνατός, επαρκής ενώ ο άλλος νιώθει σίγουρος, βολεμένος και ασφαλής. Όμως καθώς τα χρόνια περνούν προκύπτουν οι συνέπειες της κατάστασης αυτής. Από τη μία, ο «δυνατός» νιώθει ότι συνέχεια μόνος του σηκώνει τα βάρη, αισθάνεται μοναξιά, θυμό και ότι ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει.

Δείτε ακόμη: Κολλημένος με την...μπάλα! Πως να επιβιώσεις από το Μουντιάλ!

Από την άλλη, ο «αδύναμος» βιώνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει στη σχέση, ότι οι πράξεις του δεν θα ικανοποιήσουν τον άλλο και αρχίζει να νιώθει ανεπαρκής. Με τον τρόπο αυτό ξεσπούν η δυσαρέσκεια, οι εντάσεις, οι αλληλοκατηγορίες, που μπορεί να φέρουν την απομάκρυνση και την αποξένωση. Καταρχάς, πρέπει να καταλάβεις ότι αυτοί οι ρόλοι που έχετε υιοθετήσει σαν ζευγάρι δεν βοηθούν στην εξέλιξή σας αλλά σας σαμποτάρουν. Μην ξεκινάς διάλογο με τον σύζυγό σου λέγοντας «φταις» και βγαίνοντας εσύ η καλύτερη. Προσπάθησε εσύ πρώτη να αλλάζεις. Πιο πρακτικά, να αρχίσεις να αφήνεις κάποιες πρωτοβουλίες στον σύζυγό σου. Στην αρχή και εκείνος μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά θα βρει σιγά-σιγά τις ισορροπίες του. Πίστεψε σε εκείνον και σταμάτησε να τον βλέπεις ως αναβλητικό και ανεπαρκή.