Φωτογραφίες από το νυφικό της Βασίλισσας Ελισάβετ - 73 χρόνια πριν στο Buckingham

Πώς ήταν στα νιάτα της και όλες οι λεπτομέρειες για το πανάκριβο νυφικό της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φωτογραφίες από το νυφικό της Βασίλισσας Ελισάβετ - 73 χρόνια πριν στο Buckingham

Πριν από 73 χρόνια κάπου κοντά στο Buckingham η Βασίλισσα Ελισάβετ αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον Έλληνα πρίγκιπα Φίλιππο. Το Youweekly.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας κάποιες φωτογραφίες από την στιγμή εκείνη και σίγουρα το νυφικό της δεν θα σου περάσει απαρατήρητο.

Η Ελισάβετ ήταν 13 όταν ερωτεύτηκε τον Φίλιππο. Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, εκείνος ήταν 18 ετών. Το όμορφο παρουσιαστικό του -ψηλός και ξανθός- ελκύει τις πριγκίπισσες. Η Ελισάβετ γοητεύτηκε κυρίως από τις αθλητικές του ικανότητες.

Οι δυο τους είναι μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.
Μπορεί και οι δυο να είχαν βασιλικό υπόβαθρο αλλά είχαν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το διαβατήριο του πρίγκιπα Φιλίππου ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία». Στην περίοδο του πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού και σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασαν έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

O πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 και οι φήμες λένε ότι η «Lilibeth», τρελή από έρωτα, δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου VI.

Ο βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί, αλλά τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21.

«Δηλώνω ότι όλη μου τη ζωή, είτε αυτή έχει μεγάλη είτε μικρή διάρκεια, θα την αφιερώσω στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της αυτοκρατορικής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι» ήταν το μήνυμα της Ελισάβετ προς τον λαό.

Ο γάμος τους έγινε το αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

Ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να μείνει για πάντα σε δεύτερο ρόλο όταν η Ελισάβετ έγινε το 1953, σε ηλικία 26 ετών, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου.

Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Εκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.

«Η πρώτη, δεύτερη και ύψιστη δουλειά μου», όπως δήλωσε ο ίδιος, «θα ήταν να μην εγκαταλείψω ποτέ τη βασίλισσα».

Στάθηκε απέναντί της πάντοτε σωστός και αξιοπρεπής, παρά τις στιγμές θυμού και τα απότομα ξεσπάσματα. Για παράδειγμα, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ τους συμβούλευσε να πάρουν το όνομα των Windsor και όχι των Mountbatten (το δικό του), ο Φίλιππος άρχισε να ουρλιάζει: «Δεν είμαι λοιπόν παρά ένα σκουπίδι εδώ μέσα!». Μια γλώσσα που δεν ταιριάζει στο βασιλικό πρωτόκολλο, αλλά που η βασίλισσα συνήθισε, πιστεύοντας ότι φέρνει λίγη ελαφρότητα στη μοναρχία.

Αντίθετα με τις φήμες, ο Φίλιππος δεν απεχθανόταν την Νταϊάνα και ποτέ δεν την αποκάλεσε «ελευθερίων ηθών». Της έγραφε γράμματα, τα οποία υπέγραφε ως «Pa».

Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στον Φίλιππο ήρθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: «Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».

Από τον Αύγουστο του 2016, όταν γιόρτασε τα 95 χρόνια του, ο Φίλιππος εξέφρασε την επιθυμία να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του.

Και για την ιστορία: Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Το 1947, όταν ο βασιλιάς της Ελλάδας παραιτήθηκε, ο Φίλιππος, μωρό 18 μηνών, εγκατέλειψε για πάντα το ελληνικό έδαφος σε ένα κρεβάτι που φτιάχτηκε από χάρτινα κουτιά, πάνω σε ένα βρετανικό πλοίο.

Φωτογραφίες της πριγκίπισσας Ελισάβετ από το νυφικό της 73 χρόνια στο Buckingham

Βασίλισσα Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισάβετ γάμος

γάμος στο Buckingham

Βασίλισσα Ελισάβετ ηλικία

Η απιστία του πρίγκιππα Φίλιππου λίγο μετά τον γάμο - στη φόρα χρόνια μετά

Κατά τη διάρκεια του γάμου του με την Ελισάβετ, στον Φίλιππο έχουν χρεωθεί διάφορα φλερτ, με πιο πρόσφατο αυτό με την Τζέιν, κόμισα του Γουέστμορελεντ και την Αλεξάνδρα, σύζυγο του κληρονόμου ζυθοποιίας Lord Tollemache, όπως και με τις ηθοποιούς Αννα Μάσεϊ και Μερλ Ομπερον. Η αντίδραση του Φιλίππου σε όλα αυτά τα κουτσομπολιά επί χρόνια ήταν η αδιαφορία, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν περιστασιακά οι εξοργισμένες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της η Ελισάβετ δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει την αφοσίωση και την υποστήριξη του συζύγου της. Αντιθέτως. Οπως η ίδια είπε το 1997, όταν έκλεινε με τον Φίλιππο 50 χρόνια γάμου, «ο πρίγκιπας είναι η δύναμή μου και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια».Ωστόσο, όπως τονίζει μιλώντας στη Daily Mail φίλος της, η βασίλισσα απλά έχε αποδεχθεί ότι οι άνδρες έχουν κάποιες ανάγκες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπούν τις γυναίκες τους λιγότερο», προσθέτει.

Να σας υπενθυμίσουμε πως λίγες ημέρες πριν έσκασε ένα διαζύγιο βόμβα στην οικογένεια της Βασίλισσας Ελισάβετ και δημιουργήθηκε σκάνδαλο στο Buckingham! Δείτε ποιοι χώρισαν