Σωτήρης Τσιόδρας: Ο Έλληνας ψάλτης... Αϊνστάιν με τα 7 παιδιά

Που μεγάλωσε, η οικογένειά του, και τα πτυχία του. Τι ομάδα είναι;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σωτήρης Τσιόδρας: Ο Έλληνας ψάλτης... Αϊνστάιν με τα 7 παιδιά

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας; Ο Έλληνας που έχει 7 παιδιά και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως Αϊνστάιν! Μάλιστα, είναι και ψάλτης...

Μπαίνει κάθε απόγευμα στα σπίτια μας, ως επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με την ιδιότητα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, για να να μας ενημερώσει, να μας προειδοποιήσει, χωρίς υπερβολές, ή φόβο. Δίνει μια άνιση μάχη εδώ και δύο μήνες με σθένος και προσωπικές θυσίες. Με 27σελιδο βιογραφικό, λαμπρός επιστήμονας, πατέρας επτά παιδιών, και ψάλτης στην ενορία της γειτονιάς του, με τα παραδείγματα της άγνωστης ζωής του που σας παρουσιάζει το YOU, γίνεται όχι μόνο μια φωτεινή εξαίρεση δημόσιου προσώπου, αλλά και ένας άνθρωπος που έγινε αυτόματα της εμπιστοσύνης μας. Δικαίως τον αποκαλούν τον “στρατηγό” στην μάχη κατά του φονικού ιού.

Από την Κατερίνα Μπούσιου για το περιοδικό You

Hταν η πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, μετά απο 20 ημέρες “μαύρων ειδήσεων” που ο κύριος Τσιόδρας προσέφερε το πρώτο ευχάριστο νέο στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους: «Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου” δήλωσε προσθέτονας πως το ίδιο συμβαίνει και στην Γαλλία, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να ακολουθήσει. Δεν είναι εμβόλιο, είναι θεραπεία για όσους έχουν νοσήσει. Ενα σκαλοπάτι για να σωθούν περισσότερες ζωές.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής έχει θέσει και τον ίδιο τον εαυτό σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Σχεδόν κοιμάται στο γραφείο του, σπάνια επιστρέφει στο σπίτι του ίσα ίσα για να δεί την οικογένειά του με την οποία τις περισσότερες φορές επικοινωνεί τηλεφωνικά. Η έννοια του είναι η υγεία όλων μας, με την ίδια φροντίδα που έχει στο μυαλό του τον ηλικιωμένο πατέρα του. 'Ηταν εκείνος που επέμενε απο την πρώτη στιγμή για να παρθούν σκληρά μέτρα για την προστασία μας. Ήταν κάθετος και αδιαπραγμάτευτος. Κανείς στρατηγός δεν διαπραγματεύεται. Η νίκη πρέπει να γίνει η μάχη του ενός. Η φράση του ότι “Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω”ήταν η πιο παράδοξη viral φράση των τελευταίων ετών. Εκείνος δεν περιμένει, αλλά επιμένει να μας γίνει συνείδηση.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Με μια λογοτεχνική ματιά είναι ένας νέος σύγχρονος Δον Κιχώτης που εμφανίστηκε ξαφνικά στην πιο δύσκολη μας στιγμή στις ζωές μας. Χωρίς ωστόσο την λογοτεχνική τρέλα του φανταστικού Ισπανού αριστοκράτη, αλλά με σαφήνεια και πειθαρχία στο λόγο, χωρίς επιστημονικές δυσνόητες εκφράσεις στο λεξιλόγιο του. Είναι ευφής. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο απο το γεγονός πως είναι αριστούχος της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, του μεγαλύτερου αλλά του πιο απαιτητικού πανεπιστημίου του κόσμου.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται μια τόσο δύσκολη κατάσταση είναι υποδειγματικός. Εχει πάρει στους ώμους του μια τεράστια ευθύνη, αλλά αν δεί κανείς την πορεία της ζωής του, φαίνεται πως τελικά είναι γεννημένος για τα δύσκολα.

Ο καθηγητής γεννήθηκε στο Σίδνει της Αυστραλίας. Οι γονείς του ομογενεοι oi οποίοι ωστόσο πήραν την απόφαση ενώ εκείνος ήταν μικρός για να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Μεγάλωσε σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης και συνέχισε πια ως μαθητής του Λυκείου τις σπουδές του στο ιστορικό 15ο Λύκειο της Κυψέλης, που στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτίριο της παλαιότερης Ιταλικής Σχολής και αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα απο τα πιο εβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ως ένα σεμνό πολύ χαμογελαστό παιδί με πολλές δραστηριότητες, κοινωνικός και στις επιδόσεις του ο άριστος των αρίστων. Ετσι τελείωσε το Λύκειο με βαθμό 19,7 και φυσικά έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και να μπεί αρχικά ως φοιτητής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων. Την δεύτερη ωστόσο χρονιά ζήτησε μεταγγραφή και επέστρεψε στην Αθήνα όπου και πήρε το πτυχίο του με άριστα φυσικά, απο την Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Την κλινική του εκπαίδευση την ξεκίνησε απο το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και όταν πια έληξε η αναβολή του λόγω σπουδών πήγε φαντάρος με την ιδιότητα πια του γιατρού.

Βρέθηκε ξαφνικά απο την μια μεριά της Ελλαδας στην άλλη. Απο την υγειονομική υπηρεσία του Μεσσολογγίου σε εκεινη της Αρτας και μετά της Σύμης μέχρι να καταλήξει στην Γεωγραφική Υπηρσία Στρατού. Στο Άστος Κυνουρίας, πολύ κοντά στον τόπο καταγωγής του έκανε και το αγροτικό του ως γιατρός. Απο εκεί και πέρα όλα ήταν...μονόδρομος για την κατάκτηση του ενός επιστημονικού τίτλου μετά τον άλλον.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ακάθεκτος λόγω νεότητας, έδωσε συνέντευξη σε δέκα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και έγινε δεκτός στο τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Albert Einstein.” Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Απέκτησε το ρόλο του Υπότροφου Ερευνητή της Ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο και επειδή η έρευνα είναι ο τομέας που άρχισε να τον μαγεύει άρχησε να ασχολείται με λοιμωξιολογικές παθήσεις. Δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης. Εχει λάβει μέρος σε δεκάδες επιστημονικούς φορείς παγκοσμίως για την καταπολέμηση επιδημιών, μεταξύ των οποίων η νόσος του Δυτικού Νείλου και τη γρίπη των πουλερικών. Θεωρείται παγκόσμια αυθεντία με δεκάδες συγγράματα, με δύο πανεπηστιμιακές έδρες και με το όνομά του να φιγουράρει στην κορυφή της Ιατρικής Επιστήμης.

ΨΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ...ΓΑΥΡΟΣ!

Εκτός απο ένα λογαριασμό στο Twitter, ο πατέρας επτά παιδιών καθηγητής δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμμία επαφή με την δημοσιόητητα. Αρκείται να συστήνεται με τον μακροσκελή επιστημονικό του τίτλο “Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν»,Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ”.

Δείτε τον εδώ να ψέλνει!

Μοναδικό γνωστό χόμπι του η βυζαντινιολογία για αυτό το λόγο είναι ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά όπου μένει με την οικογένειά του. Το πρωί της Κυριακής στην ενορία, αλλά το απόγευμα σταθερά στο γήπεδο, καθώς είναι δηλωμένος Ολυμπιακός και το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό του χόμπι. Σε μια σπάνια φορά που χαλάρωσε απέναντι στους δημοσιογράφους, ερωτώμενος για το ποιά ομάδα υποστηρίζει δήλωσε με χαμόγελο “Είμαι κόκκινος σε όλα!”. Στα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν για την προσωπική του ζωή, όπως μαθαίνουμε, τα τέσσερα απο τα επτά του παιδιά έχουν ενηλικιωθεί με τον μεγαλύτερο γιό του σύμφωνα με πληροφορίες να ακολουθεί την επιστήμη του πατέρα του.