Αμαλία Μεγαπάνου: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Το νυφικό που φόρεσε στον γάμο τους

Στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αμαλία Μεγαπάνου: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Το νυφικό που φόρεσε στον γάμο τους

Αριστοκράτισσα, αστή, αρχόντισσα, η μία και μοναδική σύζυγος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τη δική της απώλεια πριν από λίγες ημέρες κλείνει έναν ιστορικό κύκλο. Άνθρωπος των γραμμάτων, με απίστευτη φινέτσα και κομψότητα, μία Ελληνίδα που έμεινε στη σκιά της εξουσίας που ποτέ δεν αγάπησε. Το YOU σάς παρουσιάζει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Αμαλίας Μεγαπάνου κι από τον γάμο της! Το νυφικό ήταν υπέροχο...

Μεγάλωσε μέσα σε μία από τις ιστορικότερες πολιτικές και εμπορικές οικογένειες του 20ού αιώνα. Κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ανιψιά του πολιτικού και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ο πατέρας της με σπουδές στη Χαϊδελβέργη επέστρεψε στην Ελλάδα. Αρχικά ανέλαβε το φαρμακείο, οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του Κανέλλου, ο οποίος καταγόταν από μεγάλη οικογένεια εμπόρων. Ο πατέρας της, ωστόσο, με τον ερχομό του στην Αθήνα έγινε στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας.

Από την Κατερίνα Μπούσιου για το περιοδικό You

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Γ.Καραμανλής" για την ευγενική παραχώρηση του παρακάτω φωτογραφικού υλικού

Όλη η οικογένειά της και οι απόγονοί τους διέπρεψαν στη συνέχεια είτε στον βιομηχανικό κλάδο είτε στην πολιτική. Μεγαλοαστή, αλλά μορφωμένη, η Αμαλία από τα εφηβικά της χρόνια έμαθε να μην εντυπωσιάζεται από τη λάμψη και τη δόξα, αλλά από την ουσία. Για να βελτιώσει τα Γαλλικά της, με την αποφοίτησή της από το σχολείο βρέθηκε να παρακολουθεί μαθήματα Αρχαιολογίας, μελετώντας στη συνέχεια τους αρχαίους συγγραφείς. Στον πατέρα της είχε μεγαλύτερη αδυναμία και αυτό φαίνεται και από τη μία και μοναδική συνέντευξή της πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Πρόσωπα». Είχε πει χαρακτηριστικά:

«Ο πατέρας μου ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου. Όταν έφυγε από την υπηρεσία του με εθελουσία, πήρε ορισμένα χρήματα και μου τα έφερε. Του είπα "θα αγοράσεις ένα δικό σου σπίτι" και έτσι έγινε. Έμενε εδώ με τη γιαγιά μου, την Αμαλία Κανελλοπούλου, πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Υπέφερε πολλά από τα πολιτικά γεγονότα κι όμως δεν της φάνηκε. Δεν μας είπε ποτέ τίποτε δυσάρεστο. Κοιτούσε μπροστά». Σε αυτό το σπίτι επί της Βασιλίσσης Σοφίας, γεμάτο με βιβλία και οικογενειακά κειμήλια σπάνιας αξίας, έζησε και τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Μόλις 20 χρονών θα γνωριστεί με τον νεαρό τότε υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή σε μια εκδήλωση. Ο αστικός μύθος της εποχής θέλει τον ίδιο να περνά τακτικά και καθόλου τυχαία κάτω από το σπίτι της φορώντας το άσπρο του κοστούμι. Η δική του κομψότητα είναι από τα στοιχεία που θα τη γοητεύσουν, γνωρίζοντας ήδη για τις ικανότητές του. Ο γάμος τους τον Μάιο του 1952 ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και ο γαμπρός είχε στο πλάι του τον αρχιστράτηγο Παπάγο, τον οποίο μετά τον θάνατό του θα διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.

Ο Κ. Καραμανλής σίγουρα κέρδισε από την παρουσία της στη ζωή του. Τα φώτα έπεφταν πολύ συχνά επάνω της, γινόταν πάντα το επίκεντρο όχι μόνο με την ομορφιά της αλλά και με τις γνώσεις της στις συζητήσεις. Η ίδια όμως δεν αγαπούσε καθόλου την εξουσία, τα πολιτικά παιχνίδια και τις ατελείωτες ώρες που εκείνος έλειπε στη Βουλή και σε υποχρεώσεις. Ο αψύς του χαρακτήρας θα τους φέρει πολύ συχνά σε σύγκρουση, ενώ στην ιστορία έχει καταγραφεί το «Σκάσε Αμαλία» που φέρεται εκείνος να της είπε σε πολιτική του ομιλία, νομίζοντας ότι τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Η Αμαλία τον θαύμαζε και τον σεβόταν απεριόριστα.

Η φυγή στο Παρίσι και η αυτοεξορία του από το 1963 θα τον βρει έχοντας εκείνη στο πλευρό του. Το διαμέρισμά τους στην 21 Boulevard de Montmorency θα γίνει κέντρο όλων των επιφανών Ελλήνων της εποχής και θα γνωρίσουν όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της γαλλικής κοινωνίας. Είναι, όμως, και το διάστημα που θα δοκιμαστεί η σχέση τους, με την Αμαλία να καταθέτει την αίτηση διαζυγίου. Όταν ο Κ. Καραμανλής θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την πτώση της χούντας, εκείνη θα βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού της φωνάζοντας «Καραμανλής, Καραμανλής» και θα γίνει αντιληπτή από τον άντρα της προσωπικής φρουράς του Προέδρου.

Ο Καραμανλής τη σεβάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκείνη θα ασχοληθεί με το πλούσιο συγγραφικό της έργο για τους αρχαίους συγγραφείς, την παραχώρηση κειμηλίων στο Μουσείο Μπενάκη, την συγγραφή βιβλίων για τα κεντήματα και την λαική κληρονομιά. Θα κάνει τον δεύτερο γάμο της με τον κορυφαίο μαιευτήρα γυναικολόγο και παιδικό της έρωτα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, με τον οποίο επίσης θα χωρίσει χρόνια αργότερα. Με μια ανθοδέσμη και χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους περισσότερους θα βρεθεί ακόμη και στην κηδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τρεις δεκαετίες μετά, μονολογώντας «τώρα χωρίσαμε οριστικά».

Εσείς γνωρίζατε τι κοινό έχει η Αμαλία Μεγαπάνου με την Μαρέβα Μητσοτάκη; Δείτε εδώ!

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Αμαλίας Μεγαπάνου από την ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αμαλία Μεγαπάνου γάμος με Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ποια ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOU ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,5 ΕΥΡΩ