Βασιλικό κτήμα Τατοΐου: Εφιαλτικές ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού! Η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη...

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βασιλικό κτήμα Τατοΐου: Εφιαλτικές ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού! Η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη...

Στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, που βρίσκεται ερειπωμένο εδώ και δεκαετίες και ετοιμάζεται να αναπαλαιωθεί και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας όλης της Ελλάδος του τελευταίου αιώνα. Πριν από λίγες μέρες η ανακάλυψη των τεσσάρων βασιλικών αμαξών σε μία από τις αποθήκες του Κτήματος, η μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε στους γάμους της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας, ξαναέφερε στο φως αναμνήσεις από την εξοχική βασιλική κατοικία. Με ιστορίες που δεν μοιάζουν πάντα με παραμύθια, αλλά και με εφιάλτες...Ποια η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με αυτό;

Οι βασιλικές άμαξες βρέθηκαν σε μία από τις αποθήκες που ήταν για χρόνια σφραγισμένες, από τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν αναλάβει τα έργα συντήρησης, και είναι αμύθητης οικονομικής και εξέχουσας ιστορικής αξίας. Με την κύρια άμαξα που χρησιμοποιήθηκε από τους βασιλείς πήγε ως νύφη στη Μητρόπολη η πριγκίπισσα και μετέπειτα βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, το 1962.

Από την Κατερίνα Μπούσιου για το περιοδικό You

Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ και τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Δείτε επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή της Αμαλίας Μεγαπάνου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή!

Η ιστορία της εξοχικής κατοικίας, που έγινε με πρωτοβουλία του Γεωργίου του Α' και η οποία στη συνέχεια από την τέως βασιλική οικογένεια μετατράπηκε ως κύρια κατοικία, έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα. Με τους δεκάδες θησαυρούς της που έφυγαν στο εξωτερικό, ιστορίες πλασμένες από διαμάντια της εποχής των Ρομανώφ, κειμήλια που αφορούν τις μεγαλύτερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, αλλά και με τόσους άλλους που βρίσκονται ακόμη κρυμμένοι πίσω από τους ερειπωμένους τοίχους και είναι... χιλιάδες. Είναι συνδεδεμένο με δύο θανάτους βασιλέων, με ορκωμοσίες κυβερνήσεων, με ιστορικά δύσκολες εποχές, αλλά και με προσωπικές και ιδιαίτερες ιστορίες.

Οι έρωτες, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζάκι

Η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με το παλάτι στο Τατόι

Αν εξαιρέσουμε τις πολιτικές προσωπικότητες και τους βασιλείς από όλο τον κόσμο που έχουν περάσει το κατώφλι του Κτήματος, στους κήπους του έχουν φιλοξενηθεί πάσης φύσεως διάσημοι της τέχνης και celebrities της εποχής. Ο ιδρυτής της Fox Films, ο Έλληνας Σπύρος Σκούρας, είχε δωρίσει μάλιστα στον βασιλέα Παύλο και μια μηχανή κινηματογραφικής προβολής και έτσι στήθηκε ο κινηματογράφος στο ημιυπόγειο κάτω από το γραφείο του, στον οποίο φιλοξενήθηκαν οι επώνυμοι. Από την Τζίνα Μπαχάουερ, τον Κάραγιαν, τον Στρατή Μυριβήλη, τη σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και την Τζάκι Κένεντι.

Η οποία ήρθε το 1961 στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα και έμεινε σχεδόν μία ολόκληρη μέρα στο Τατόι δίνοντας ως δώρο στους οικοδεσπότες της μια μασίφ ασημένια πυξίδα. Μάλιστα, εκείνη την ημέρα ο διάδοχος Κωνσταντίνος την ξενάγησε στον Πειραιά με το σπορ αυτοκίνητό του, λίγο πριν εκείνη αναχωρήσει για την κρουαζιέρα της στα ελληνικά νησιά. Φυσικά, και ως κυρία Ωνάση επισκέφτηκε ξανά το Τατόι λίγα χρόνια αργότερα, για δείπνο με τους βασιλείς. Τα ανάκτορα έζησαν στιγμές δόξας αλλά και έρωτα.

Εδώ έγινε η συμφωνία και οι αρραβώνες του τέως Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, αλλά εδώ ακούστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι φωνές της μητέρας του λίγα χρόνια πριν, όταν η γνωριμία και το κρυφό -όπως εικαζόταν- ειδύλλιό του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε περιοδικά του εξωτερικού! Η βασίλισσα Φρειδερίκη, άλλωστε, φημιζόταν τόσο για τον δυναμικό της χαρακτήρα όσο και για τις φημολογούμενες τότε πολιτικές της παρεμβάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού. Σε αυτό το Κτήμα έγιναν και οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον βασιλέα Χουάν Κάρλος, σε αυτό δεξιώθηκαν εφοπλιστές, ηθοποιοί, ζωγράφοι και αρχηγοί κρατών. Και όλα τα δείπνα και η ξενάγηση σε αυτό έκλειναν πάντα με ένα ποτήρι από το βραβευμένο μπρούσκο «1948» παραγωγής του Κτήματος!

Οι τρυφερές στιγμές τους

Ο βασιλιάς Παύλος την εποχή που η υγεία του είχε επιβαρυνθεί, κρατά στα πόδια του την εγγονή του Έλενα, κόρη της Σοφίας. Δίπλα ο τέως Κωνσταντίνος τον Νοέμβριο του 1967 κρατά στην αγκαλιά του τον πρωτότοκο γιο του, Παύλο.

Η Τζάκι πριν από τη δολοφονία του Κένεντι

Η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με το παλάτι στο Τατόι

Τον Οκτώβριο του 1963 η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι, επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Τατόι έχοντας στη συντροφιά της την αδερφή της, Λι. Είναι η χρονιά που ο Αριστοτέλης Ωνάσης τη φιλοξενεί στη θαλαμηγό «Χριστίνα». Έναν μήνα πριν από τη δολοφονία του συζύγου της στο Τέξας.
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος Α' στις αρχές του αιώνα σε σπάνια φωτογραφία μαζί με τον υπασπιστή του, στους κήπους του ανακτόρου.

Λάτρης της ταχύτητας από μικρός. Ο Κωνσταντίνος σε παιδικό όχημα μαζί με τη μητέρα του και τις αδερφές του. Για έξι μήνες τον χρόνο τα παιδιά ζούσαν στην κατοικία του Παλαιού Ψυχικού, ενώ τους υπόλοιπους στο Κτήμα, μέχρι να γίνει αργότερα και η μόνιμη κατοικία.

Το Κτήμα διέθετε μεγάλο οινοποιείο, βουτυροκομείο, βουστάσιο, ενώ καλλιεργούνταν κάθε λογής σπάνια φυτά και δέντρα -πολλά είδη έχουν διασωθεί. Εδώ τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας παραλαμβάνουν ένα σπάνιο είδος όρνιθας, νέο μέλος της πανίδας της περιοχής. (Φωτό κάτω). Μόλις μία μέρα μετά τον επίσημο αρραβώνα τους, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1961, η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος υποδέχονται Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στο Τατόι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOU ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ 1,5 ΕΥΡΩ