Ενδοοικογενειακή βία: 6 Ελληνίδες που έχουν πέσει θύμα και μιλάνε για αυτό

Παγκόσμια μέρα η σημερινή για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Ενδοοικογενειακή βία: 6 Ελληνίδες που έχουν πέσει θύμα και μιλάνε για αυτό

Η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ από το 1999 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Εφτά Ελληνίδες έχουν πέσει θύμα και μιλούν για αυτό δημόσια.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθίμων, κοινωνικής τάξης, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών

Άννα Βίσση

«Σε μία από τις σχέσεις μου ένιωσα τον τρόμο. Κατέληξε να είναι επικίνδυνη για τη σωματική και την ψυχική μου ακεραιότητα. Από ένα σημείο και μετά παρέμενα, καταστρώνοντας το σχέδιο απόδρασης, πώς θα καταφέρω να αποδιώξω το φόβο και να φύγω. Είχα φτάσει σ’ εκείνο το σημείο που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου. Μου έχει συμβεί δύο με τρεις φορές», εξομολογήθηκε η Άννα Βίσση.

αννα βισση

Άντζελα Δημητρίου

«Υπήρξε άντρας που με κακοποίησε, αλλά το μετάνιωσε πολύ πικρά! Τον χτύπησα με τα λόγια μου και νομίζω ότι τον πόνεσα πολύ. Και εννοείται ότι δεν έμεινα εκεί. Πήγα στην αστυνομία, υπέβαλα μήνυση, άσχετα αν μετά την απέσυρα. Δεν με είδε ποτέ ξανά από τότε», εξομολογήθηκε η Άντζελα Δημητρίου.

αντζελα δημητριου

Κατερίνα Στανίση

«Έχω φάει πάρα πολύ ξύλο. Τόσο πολύ που να έρχομαι σε αφασία και να μου ρίχνουν ορό για να συνέλθω», εξομολογήθηκε η Κατερίνα Στανίση μιλώντας για μία άκρως τοξική σχέση που τη σημάδεψε και πρόσθεσε: «Φοβόμουν. Είχα σημάδια όταν τραγουδούσα. Ήξερε όλη η νύχτα τι ζωή περνούσα, αφού πήγαινα σημαδεμένη και πρησμένη. Φοβόμουν να το πω και στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους, αλλά ούτε και στους συναδέλφους μου, διότι δεν ήθελα να χαλάσει αυτό που είχα χτίσει, την καριέρα μου. Δεν ήθελα να ξέρει κανείς τι περνώ και να δίνω δικαιώματα. Ο κύριος λόγος ήταν ο φόβος για όλο αυτό». 20 πασίγνωστες Ελληνίδες και ξένες γυναίκες που βίωσαν τη βία - Δες ποιες είναι και τι μαρτυρούν!

στανίση

Λάουρα Νάργες

Σε ερώτηση για το αν έχει αντιμετωπίσει βία μέσα σε σχέση της, η Λάουρα Νάργες απάντησε: «Κατά μία έννοια, νομίζω ναι. Σωματική βία στο παρελθόν. Έκανα το λάθος και δεν έφυγα αμέσως».

λάουρα

Δέσποινα Μοιραράκη

«Με τον πρώτο μου σύζυγο έζησα τη βία, τον ανταγωνισμό και την ταπείνωση σε μία σχέση. Επειδή πέρασα πολλά, υπάρχει ένας τραυματισμός που έχει επουλωθεί. Αν το ανοίξεις, όμως, πάλι τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακλείσει», έχει αποκαλύψει η Δέσποινα Μοιραράκη.

δεσποινα μοιραρακη

Μάρω Λύτρα

«Όλα τα έχω περάσει. Και από σχέση που είχε ξύλο και από σχέση που είχε άσχημο λεξιλόγιο. Είναι δύσκολο, το ξέρω. Απλά πιστεύω ότι όλες αυτές οι γυναίκες που το βιώνουν, δεν πρέπει να μείνουν έτσι», έχει αποκαλύψει η Μάρω Λύτρα.

μάρω λυτρα