Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα σκάνδαλα και ο θυελλώδης έρωτας με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Η ζωή στη σκιά του στέμματος και οι απιστίες

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα σκάνδαλα και ο θυελλώδης έρωτας με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες ώρες στα 99 του, έχοντας ζήσει χωρίς αμφιβολία μία γεμάτη ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στην Βασίλισσα Ελισάβετ ωστόσο είναι αλήθεια πως πολλά σκάνδαλα ξέσπασαν για το άλλοτε μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Μετά τον διωγμό της οικογένειάς του από την Ελλάδα, ο Φίλιππος έζησε για μερικά χρόνια στην Γαλλία και στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο πλευρό του θείου του Λόρδου Μάουντμπάουτεν. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε να αλληλογραφεί με την 13χρονη τότε Ελισάβετ, κόρη του Δούκα της Υόρκης.

Πρίγκιπας Φίλιππος Ελισάβετ

Τα σκάνδαλα στη ζωή του Πρίγκιπα Φίλιππου

Στη βιογραφία με τίτλο «Prince Philip Revealed», η συγγραφέας και γνώστης της βασιλικής οικογένειας, Ιγκριντ Σούερντ, δίνει μια ματιά στις ιστορίες απιστίας του πρίγκιπα Φίλιππου. Σε ένα από τα στιγμιότυπα που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Daily Mail», αναφέρεται στη στιγμή που ο πρίγκιπας Φίλιππος έμαθε πως η νεαρή σύζυγός του θα γινόταν βασίλισσα της Αγγλίας.

«Εμοιαζε απολύτως σοκαρισμένος, σαν να είχε καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος μέσα του», θυμάται ο φίλος του Μάικ Πάρκερ, ο οποίος ήταν στην Κένυα με το βασιλικό ζεύγος όταν έφτασε η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του βασιλιά Γεωργίου 6ου. «Αντιλήφθηκε αμέσως ότι το ειδύλλιο της ζωής του και η κοινή τους ζωή έφτανε στο τέλος της. Εβαλε μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και έμεινε έτσι για περίπου 5 λεπτά», θυμάται η Πάμελα Μαουντμπάτεν, η προσωπική βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ. «Το σοκ του τι είχε συμβεί και το μέγεθος των συνεπειών τον είχε συνεπάρει».

Η νέα βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος πέταξαν κατευθείαν για το Λονδίνο για να βρουν ένα έθνος σε πένθος. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είχαν κλείσει και οι αθλητικοί αγώνες είχαν ακυρωθεί.

«Ηταν συγκινητική η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ όταν κατέβαινε τα σκαλιά του αεροσκάφους, με το ιδιωτικό συμβούλιο να παρατάσσεται για να τη συναντήσει», θυμάται ο πρώην διπλωμάτης Εβελιν Σάκμπεργκ. Ο πρίγκιπας Φίλιππος περίμενε τη σειρά του για να βγει από το αεροπλάνο. Ηξερε πλέον πως τώρα θα είχε έναν υποστηρικτικό ρόλο στο πλευρό της γυναίκας του. Ο ρόλος του ως αρχηγός της οικογένειας είχε αλλάξει για πάντα. Χρόνια αργότερα, θυμάται: Υποθέτω ότι γέμισα αυτή τη θέση. Ο κόσμος ερχόταν σε μένα και με ρωτούσε τι να κάνει. Το 1952 όμως, όλο αυτό άλλαξε, πολύ-πολύ γρήγορα».

Πού θα γίνει η κηδεία του

Σύμφωνα με το Reader’ Digest θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του. Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ θα θρηνήσει τον σύζυγό της για 8 μέρες.

Πρίγκιπας Φίλιππος θάνατος

Μετά το θάνατό του, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ έχει μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια.

Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.