Δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα η Δέσποινα Βανδή - Ποια η καταγωγή και το πραγματικό της όνομα

Πράγματα που δεν ξέραμε για την αγαπημένη τραγουδίστρια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα η Δέσποινα Βανδή - Ποια η καταγωγή και το πραγματικό της όνομα

Η είδηση του χωρισμού της από τον Ντέμη Νικολαΐδη έκανε το όνομά της πρώτο θέμα τον τελευταίο καιρό αλλά... τι πραγματικά ξέρετε για την πολυαγαπημένη τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή;

Η πραγματική ηλικία, καταγωγή και όνομα της Δέσποινας Βανδή

Γεννήθηκε στο Τύμπινγκεν της Γερμανίας, από οικογένεια με ποντιακή καταγωγή. Σε ηλικία 6 ετών, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Καβάλα, όπου η Βανδή πέρασε τα νεανικά της χρόνια. Φοίτησε στο τμήμα «Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1991, αφού παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού και φωνητικής. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη είχε αλλάξει το επώνυμό της από Μαλέα σε Βανδή, για να μη το μάθουν οι γονείς της που δεν ενέκριναν την απασχόληση της κόρης τους.

Παντρεύτηκε τον Ντέμη Νικολαΐδη στις 17 Ιουνίου 2003, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Μελίνα (8 Φεβρουαρίου 2004) και ένα γιο, τον Γιώργο (21 Αυγούστου 2007). Ανακοίνωσε από κοινού το διαζύγιο της με τον Νικολαΐδη στις 15 Ιουλίου 2021.

Δέσποινα Βανδή καταγωγή

Καριέρα

Το 1993 έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα. Ήταν από τα νέα παιδιά που πλαισίωναν τον Βασίλη Καρρά στο "Posidonio" στο σχήμα "Βασίλης Καρράς - Καίτη Γαρμπή". Την ίδια περίοδο δέχτηκε πρόταση να υπογράψει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο τόσο από την δισκογραφική εταιρία Sony Music όσο κι από την ανταγωνίστρια δισκογραφική Minos EMI. Τελικά υπέγραψε στη Minos. Τα πρώτα της τραγούδια κυκλοφόρησαν σε 2 συλλογές, το πρώτο ήταν διασκευή του τραγουδιού της Άντζελας Δημητρίου "Φταίει Ο Έρωτας" στην συλλογή "Τα Σουξέ Τώρα". Το επόμενο δικό της τραγούδι ήταν στην συλλογή του Αλέξη Παπαδημητρίου "Ο Κύκλος Του Έρωτα" με τίτλο "Γνωριμία" σε στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια.

Η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο "Γέλα μου" το 1994 από την Minos EMI. Ο δίσκος αυτός ξεχώρισε από το ντουέτο Το Αδιέξοδο με τον Γιάννη Πάριο, σε στίχους και μουσική του Βασίλη Καρρά όπως και το ομώνυμο τίτλο του δίσκου «Γέλα μου» και «Δεν υπάρχει τίποτα» σε στίχους και μουσική του Τόνι Κονταξάκη.

Το 1996 η Βανδή κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο της, "Εσένα Περιμένω" μεταξύ των επιτυχιών του άλμπουμ είναι το "Εσένα Περιμένω", "Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη" και "Έφυγες". Τα περισσότερα τραγούδια ήταν γραμμένα από τον φίλο της και μουσικό παραγωγό, Τόνι Κονταξάκη. Επίσης, 3 τραγούδια του δίσκου είναι σε σύνθεση του μεγάλου συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου.

Το 1997 η Βανδή συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το άλμπουμ Δέκα Εντολές το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Η συνεργασία τους αποδείχτηκε επιτυχημένη τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε σε στίχους και μουσική του Φοίβου, το CD-single "Σπάνια", το οποίο περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και το «Ούτε ένα ευχαριστώ». Αργότερα, το 1999, της προτάθηκε να υποδυθεί ένα ρόλο guest star στην τηλεοπτική σειρά Δύο Ξένοι, ρόλο τον οποίο αποδέχτηκε και απέσπασε θετικές κριτικές για τις υποκριτικές της δυνατότητες. Ο επόμενος δίσκος έφερε τον τίτλο "Προφητείες". Κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος. Αργότερα, η Βανδή έδωσε την πρώτη της προσωπική συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού με κοινό που ξεπέρασε τους 8.000 θεατές.

Το 2000 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε το CD-single Υποφέρω. Ο δίσκος αυτός έγινε 6 φορές πλατινένιος και βραβεύτηκε ως το πιο επιτυχημένο CD-single όλων των εποχών στην Ελλάδα από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin. Το φθινόπωρο του 2001 η Βανδή και ο Φοίβος αποφάσισαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Heaven Music, μία νέα δισκογραφική εταιρία, μέλος του ομίλου ANT1 (τότε ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα). Η επόμενη επιτυχία της, το "Γεια" (2001), ήταν ένα διπλό άλμπουμ με 21 νέα τραγούδια το οποίο έγινε 4 φορές πλατινένιο.Πολλά από τα τραγούδια έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως στην Τουρκία και τον Λίβανο. Με τη λήξη αυτού του έτους, η Βανδή έδωσε στη Θεσσαλονίκη δωρεάν συναυλία με περισσότερους από 62.000 θεατές.

Το 2002 η Δέσποινα τιμήθηκε με το βραβείο «Ελληνίδα Καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2002» στο διαγωνισμό του World Music Awards του 2002 στο Μόντε Κάρλο. Ήταν η πρώτη φορά που αυτό το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Λίγο πριν τελειώσει το 2002 κυκλοφόρησε το CD-single "Άντε Γεια" το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Ταυτόχρονα τα τραγούδια του "Άντε Γεια" μαζί με κάποια επιπλέον remixes συμπεριλήφθηκαν στην επανακυκλοφορία του άλμπουμ "Γεια", το οποίο με την επανακυκλοφορία έγινε 5 φορές πλατινένιο.

Δέσποινα Βανδή πραγματικό όνομα

Στις 23 Οκτωβρίου 2020 κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι "Ένα Τσιγάρο Διαδρομή" σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και στίχους του Νίκου Μωραΐτη, έχοντας ήδη ανακοινώσει την επερχόμενη κυκλοφορία ολοκληρωμένου δίσκου σε αποκλειστική συνεργασία με τους προαναφερθέντες. Την σκηνοθεσία του video clip που έντυσε το κομμάτι ανέλαβε ο Κώστας Καρύδας ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του γνωστού ηθοποιού, Τάσου Νούσια.

Πρώτη συνάντηση με την Άννα Βίσση

Δέσποινα Βανδή Άννα Βίσση

Στις 26 Δεκεμβρίου η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στον τελικό του τηλεοπτικού σόου Just The 2 Of Us, του τηλεοπτικού σταθμού Open. Η εμφάνισή της συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές, όπως επίσης και η πρώτη της συνάντηση με την Δέσποινα Βανδή. Οι δύο τραγουδίστριες συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, αφού από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Τύπος της εποχής της ήθελε σε κόντρα. Η συνάντηση κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού καθώς την ώρα της κοινής τους εμφάνισης καταγράφτηκε υψηλή τηλεθέαση (έως 40.1%), ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικές εκπομπές ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης.

Στις 9 Απριλίου του 2021 κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι με τίτλο "Πέτρα" σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και στίχους του Νίκου Μωραΐτη, έχοντας ήδη ανακοινώσει την επερχόμενη κυκλοφορία ολοκληρωμένου δίσκου σε αποκλειστική συνεργασία με τους προαναφερθέντες. Την σκηνοθεσία του video clip που έντυσε το κομμάτι ανέλαβε ο Κώστας Καρύδας.

Πωλήσεις

Ελλάδα

Η Δέσποινα Βανδή αποτελεί μια από τις πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες στην Ελλάδα με πάρα πολλούς πλατινένιους δίσκους μέσα σε δέκα χρόνια, βραβείο world music awards για τις πωλήσεις της στην Ελλάδα το 2001 και ρεκόρ Sold out. Έχει κυκλοφορήσει 12 δίσκους στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι το 2016 οι οποίοι της έχουν χαρίσει συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τις 1.006.000. Οι πωλήσεις των ηχογραφήσεων της επίσημα είναι: το άλμπουμ Γεια με 400.000 διπλές πωλήσεις (200.000 μονές), οι Προφητείες με 150.000 πωλήσεις, οι Δέκα Εντολές με 100.000 πωλήσεις, το Υποφέρω με 120.000 πωλήσεις, το Στην Αυλή του Παραδείσου-Special Edition με 103.000 πωλήσεις, το single Σπάνια με 20.000 πωλήσεις, το single Άντε Γεια με 40.000 πωλήσεις, το άλμπουμ Live με 40.000 πωλήσεις, το single Gia με 10.000 πωλήσεις, το single Come Along now με 20.000 πωλήσεις, το single Κάλαντα με 30.000 πωλήσεις, το άλμπουμ 10 Χρόνια Μαζί με 37.000 και το DVD Δέσποινα Βανδή: The Video Collection '97-'03 με 6.000 πωλήσεις.

Στις 14 Ιουνίου του 2012 της απονεμήθηκε διπλά πλατινένιος δίσκος για το άλμπουμ Άλλαξα με 30.000 πωλήσεις. Το 2014 έγινε πλατινένιος ο δίσκος Δε με σταμάτησες με 12.000 πωλήσεις. Τον χειμώνα του 2016 έγινε η απονομή του χρυσού δίσκου με 6.000 πωλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007 η εκάστοτε δισκογραφική εταιρία της Δέσποινας Βανδή (Heaven Music) ανακοίνωσε πως η Βανδή έσπασε το φράγμα των 1.000.000 πωλήσεων. Στην πρεμιέρα του πρώτου κύκλου του The voice το 2014 αναφέρθηκε πως η Δέσποινα Βανδή έχει πουλήσει 1.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Κύπρος

Στην Κύπρο η πρώτη της εμπορική επιτυχία ήρθε με το δίσκο Δέκα Εντολές το οποίο με πωλήσεις άνω των 7,000 έγινε Πλατινένιο. Οι Προφητείες ξεπέρασαν τις 15,000 πωλήσεις και έγινε διπλά Πλατινένιο. Το maxi-single Υποφέρω έγινε τέσσερις φορές Πλατινένιο ξεπερνώντας τις 12.000 πωλήσεις. Ο δίσκος Γεια ξεπέρασε τις 24.000 πωλήσεις και έγινε στην Κύπρο τέσσερις φορές Πλατινένιο. Το άλμπουμ Δέσποινα Βανδή Live έγινε Χρυσό με πωλήσεις γύρω στα 4.000 αντίτυπα ενώ το Στην Αυλή Του Παραδείσου με την επανακυκλοφορία του έγινε Πλατινένιο με πωλήσεις γύρω στις 10.000 αντίτυπα. Επόμενη εμπορική επιτυχία ήταν ο δίσκος 10 Χ.Μ που με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 10.000 αντίτυπα έγινε Πλατινένιο.

Δεσμευμένη ξανά η Δέσποινα Βανδή - Η ανάρτηση που την "καίει"

Στην αρχή χρέωναν στην Δέσποινα Βανδή έναν πολύ γνωστό ηθοποιό, ο οποίος μάλιστα είναι και παντρεμένος αλλά... τώρα έρχονται άλλες πληροφορίες στο φως!

Η Σούλα Γκλάμορους που έχει... ρεπόρτερ παντού, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram αποκάλυψε πως ναι (!) η Δέσποινα Βανδή έχει βρει τον έρωτα αλλά όχι στα μάτια του εν λόγω ηθοποιό αλλά... στα μάτια ενός φίλου του! Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε ενώ άφησε υπαινιγμούς πως σε λίγο καιρό όλα θα φανούν!

«Λοιπόν, έλα, αποκλειστικό. Δεν τα έχει μ’ αυτόν γιατί είναι παντρεμένος με παιδί, αλλά με κολλητό του φίλο. Γι’ αυτό σκάει συνέχεια σπίτι του και οι ρεπόρτερ Σούλας που είναι παντού έδωσαν το ρεπορτάζ στα κεντρικά από έγκυρη πηγή. Τώρα ποιος είναι ο κολλητός δεν ξέρουμε ακόμη, θα γίνει ανακοίνωση από τα κεντρικά μετά από Πάρο», έγραψε χαρακτηριστικά η Soula Glamorous.

Δέσποινα Βανδή ερωτευμένη ξανά