Σήμερα είναι 66 χρονών: Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός

Ένας γάμος, ένα διαζύγιο και μια κόρη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σήμερα είναι 66 χρονών: Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός

Αγαπημένη ηθοποιός, αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες στο θέατρο και στην τηλεόραση, γεμίζει τον χώρο με τη λάμψη της και πλέον μας ξανασυστήνεται μετά από έναν χρόνο απουσίας στη σειρά του OPEN «Έρωτας Φυγάς» (δείτε εδώ λεπτομέρειες για την σειρά). Το YOU ξεφυλλίζει το παιδικό άλμπουμ της και θυμάται τις δικές της ιστορίες έρωτα και... φυγής!

Καθόλου τυχαίο πως και η ίδια γεννήθηκε ως πρώτος καρπός ενός πολύ μεγάλου έρωτα. Η μητέρα της ήταν μόλις 13 χρόνων όταν γνώρισε και αγάπησε τον πατέρα της, αλλά εννοείται πως μέχρι να ενηλικιωθεί δεν βρέθηκαν ποτέ τους μόνοι. Μόλις έκλεισε τα δεκαοχτώ έμειναν μαζί, παντρεύτηκαν και απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, την μικρή Παναγιώτα, που έμελλε να συστηθεί ως Πέμη στο ευρύ κοινό. Όταν έγινε τεσσεράμισι ετών γνώρισε και τη μικρή της αδελφή Ντέπη, με την οποία οι καβγάδες τους υπήρξαν ομηρικοί! «Εκείνη, ως πιο μικρή, είχε το δικαίωμα να με χτυπάει. Εγώ, ως πιο ώριμη, έπρεπε να τις τρώω!», θυμάται με χιούμορ από εκείνη την αθώα εποχή.

Από τον Γιώργο Κακόγιαννη

Η Πέμη Ζούνη γράφει δεκαετίες στο σανίδι

Παρότι μεγάλωσε στο θέατρο, αφού ο πατέρας της Λάμπρος Ζούνης υπήρξε ηθοποιός και κονφερανσιέ, εκείνος της απαγόρευε να ασχοληθεί στην αρχή με το επάγγελμα. Σαν «υποχώρηση» της αγόρασε ένα πιάνο με ουρά και την έγραψε στο Εθνικό Ωδείο, για να σπουδάσει μουσική. Τα παιδικά της χρόνια γενικά κυλούσαν όμορφα, η οικογενειακή της ευτυχία, ωστόσο, απειλούνταν από την καρδιά του, που τον πρόδωσε πάνω στη σκηνή, ενώ η μεγαλύτερη κόρη του ήταν μόλις 11 ετών. «Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να περιγράφει είναι ο βουβός θαυμασμός μου για εκείνον. Και η συνεχής έλλειψή του», θα παραδεχτεί χρόνια μετά την απώλειά του.

Πέμη Ζούνη
Όταν ο πατέρας της και κονφερανσιέ Λάμπρος Ζούνης έκανε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα τον ακολουθούσε πάντα μαζί με τη μαμά της Παρή

Η ζωή συνεχίζεται, με τη νεαρή Πέμη να εξελίσσεται σε άριστη μαθήτρια στο σχολείο και πρόεδρο του τμήματος, ενώ ασχολείται παράλληλα με τον αθλητισμό και τον χορό. Περνά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου πήρε το πτυχίο της και παράλληλα παρακολούθησε την ύλη του δεύτερου έτους του τμήματος Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι. Τελικά, όμως, συνειδητοποίησε ότι είχε το ίδιο μεράκι του θεάτρου με τον πατέρα της, ξεκινώντας έτσι μια λαμπερή καριέρα επάνω στην σκηνή. Το 1982 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας παράλληλα σε θεατρικές παραγωγές του.

Συνεργασίες και κριτική

Την ίδια χρονιά κάνει και την παρθενική της εμφάνιση στη μικρή οθόνη στη σειρά της ΕΡΤ «Γιάννης και Μαρία», χρειάζονται μόλις τρεις σεζόν και μια ταινία στον κινηματογράφο για να κερδίσει βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου, δείχνοντας έτσι την πορεία των υπόλοιπων 40 χρόνων. Στην σκηνή θα συναντηθεί με μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου όπως ο Μίνως Βολανάκης, η Τζένη Καρέζη, ο Αντρέας Βουτσινάς, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και πολλοί άλλοι. Το ευρύ κοινό θα την γνωρίσει ακόμα καλύτερα και θα εντυπωθεί στη συνείδησή του μέσα από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια», όπου υποδύθηκε τη μητέρα της Ιωάννας Παππά και οι τρεις τους αποτελούσαν ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο για την εποχή. «Αυτός δεν ήταν ρόλος, ήταν σχολή», έχει δηλώσει για την τηλεοπτική τους συνάντηση, που μπορεί να μην έχουν επαναλάβει αλλά πάντα θυμούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Πέμη Ζούνη παιδικά χρόνια

Στον αντίποδα, η συνεργασία που θέλει να ξεχάσει ήταν μία που... δεν έγινε ποτέ. Η Πέμη Ζούνη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν από περίπου πέντε χρόνια για φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ανγκ Λι, στα πλαίσια μιας φημολογούμενης συνεργασίας τους για την παράσταση «...Και Ιουλιέτα», που αποδείχτηκε αργότερα πως ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Η κριτική που της ασκήθηκε τότε ήταν δριμύτατη. «Όταν ξέσπασε αυτό, ήταν ένα ρεζιλίκι άνευ προηγουμένου. Ήταν βάρβαρο, κτηνώδες, ανθρωποφαγικό όλο αυτό που έζησα…. Ήταν ένα τρομερά επώδυνο μάθημα να μην είμαι τόσο καλοπροαίρετη. Μπορώ να δικαστώ για ηλιθιότητα», είχε δηλώσει σε μία από τις σπάνιες αναφορές της σε αυτή την περιπέτεια.

Παράλληλα με τους τηλεοπτικούς ρόλους και τις θεατρικές παραστάσεις θα χαρίσει τη φωνή της σε δεκάδες τηλεοπτικά σποτ, διαφημίσεις και τρέιλερ. Όταν ο Χρήστος Σιμαρδάνης έγινε η αρσενική φωνή του MEGA, εκείνη υπήρξε η θηλυκή βερσιόν... Αγαπημένος της φίλος, ο αείμνηστος ηθοποιός ήταν και εκείνος που τη σύστησε στο κανάλι. «Έκανα ήδη διαφήμιση κάποια χρόνια. Την αντιμετώπιζα πάντα ως παιχνίδι. Ειδικά στη δουλειά των τρέιλερ διασκέδαζα με την εναλλαγή του ύφους των ταινιών και των σίριαλ. Δεν έπληττα ποτέ!», έχει πει για τα 15 χρόνια που πέρασε στο Μεγάλο Κανάλι. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων από το 2002 και το 2006. Εξέλεγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2009, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε, παραδίδοντας την έδρα της και έκτοτε δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Οι δύο γάμοι και ο έρωτας

Λατρεύει τα έργα εποχής, όπως είναι και η νέα σειρά του OPEN «Έρωτας Φυγάς», όπου πρωταγωνιστεί και υποδύεται μια δυναμική μητέρα στη δεκαετία του '50, με μεγάλη αδυναμία στο παιδί της, που υπήρξε καλλονή στα νιάτα της, διατηρώντας ακόμα πολλά στοιχεία της ομορφιάς της. Πολλοί είναι οι παραλληλισμοί με την πραγματικότητα, αφού κι εκείνη ερωτεύτηκε, αγάπησε και αγαπήθηκε από το κοινό - ανάμεσά τους πολλοί άντρες... «Είχα αλλεπάλληλες πολύ ωραίες ιστορίες, πολύ δυνατές, αλλά και αποτυχίες. Εννοώ που δεν ευοδωνόντουσαν. Είχα έναν γάμο ακόμα με τον Νίκο Κουτελιδάκη και μετά σχέσεις μεγάλες. Ήταν δύσκολο. Η αίσθηση της κτητικότητας είναι μεγάλη παγίδα για όλους όχι μόνο για εμάς», έχει δηλώσει όσον αφορά στις σχέσεις της στο παρελθόν και για τον άγνωστο πρώτο γάμο της. Οι περισσότεροι τη θυμούνται στο πλευρό του Στάθη Σκέντζου, με τον οποίο έμειναν μαζί για 24 χρόνια μέχρι το 2016. Ένα ήσυχο διαζύγιο, αφού και οι δύο δεν έδωσαν αφορμές στον κοινό τους βίο για να ειπωθεί τίποτα παραπάνω.

Πέμη Ζούνη κόρη
Σχέση ζωής...24 χρόνια κράτησε ο γάμος της με τον Στάθη Σκέντζο, με τον οποίο μοιράστηκαν επαγγελματικές αγωνίες και προσωπικές ευτυχίες. Αποκορύφωμα, ο ερχομός της μοναχοκόρης τους

Μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Ελεονώρα, την οποία η Πέμη Ζούνη έχει χαρακτηρίσει ως το φως της ζωής της, κάτι που τα λέει όλα σε ό,τι αφορά στη μεταξύ τους σχέση. Οι δύο γυναίκες ήρθαν ακόμα πιο κοντά όταν πριν από τέσσερα χρόνια η νεαρή κοπέλα χρειάστηκε να κάνει ένα σοβαρό χειρουργείο για μηνιγγίωμα στο κεφάλι της, με την πρωταγωνίστρια να λυγίζει on air περιγράφοντας εκείνες τις στιγμές. «Ήταν τρομερά δυνατή, τρομερά αισιόδοξη. Ήταν ένα μάθημα για όλους και για εκείνη και για εμάς. Ήταν τόσο δυνατή και αισιόδοξη, με την κυριολεκτική έννοια, που μας ανάγκασε να είμαστε πάρα πολύ δυνατοί», δήλωνε για εκείνη την περίοδο. Μετά τις δύσκολες στιγμές, η Πέμη Ζούνη επιστρέφει γεμάτη χαμόγελο πλέον για να χαρίσει νέες όμορφες στιγμές και συγκινήσεις μέσα από τη συχνότητα του OPEN.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 12/10, σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,50 ευρώ