Πριν τη βόμβα στον Πειραιά: Ποιοι επώνυμοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με δολοφονικές εκρήξεις

Ανάμεσά τους και σύζυγος αρχηγού κόμματος

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μόλις την περασμένη Παρασκευή 15/12, η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου αποκάλυψε ότι η πρόσφατη βόμβα στον Πειραιά προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στα γραφεία της ιστοσελίδας της και κατέστρεψε τους κόπους μιας ζωής. «Δε θέλω να εκφράσω όσα σκέφτομαι για τους ανθρώπους αυτούς, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα εμείς και τα υπόλοιπα τα μαγαζιά εδώ δε θα δουλέψουμε γιατί αυτοί οι «κάποιοι» το αποφάσισαν. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, είχαμε όμως τεράστιες υλικές ζημιές. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια από μπάζα και τα κομμάτια της καρδιάς μας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της ζημιάς.

Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Τελικά οι «ξαφνικές» εκρήξεις στην καρδιά της πόλης είναι... συχνό φαινόμενο, και συμπαρασύρουν ανυποψίαστους πολίτες που βρίσκονται από το πουθενά να χάνουν τις περιουσίες τους ή να τραυματίζονται. Ανάμεσά τους στο παρελθόν βρέθηκαν και επώνυμοι που έκτοτε ωστόσο κατάφεραν να χτίσουν ξανά μέσα από τα συντρίμμια και να βγουν πιο δυνατοί από αυτή την περιπέτεια.

Η έκρηξη στα γραφεία του ΣΚΑΪ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την επίθεση στον ΣΚΑΪ το 2018, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη μέσα στη νύχτα και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτιρίου. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, που πήγαιναν λίγες ώρες αργότερα στη δουλειά τους, βρήκαν τα γραφεία τους ισοπεδωμένα... Ανάμεσά τους και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, Σία Κοσιώνη. «Δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Ούτε τώρα θα φοβηθούμε. Λάθος υπολογισμός», έλεγε σε ανάρτησή της τότε όπου μάζευε ό,τι απέμεινε από μία τζαμαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η βόμβα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, περιείχε περισσότερα από έξι κιλά εκρηκτικά και είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ζημιές.

«Σήμερα είμαι περισσότερο ευγνώμων από ποτέ»

Μέσα στις γιορτές πάλι, νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από πολυκατοικία στο Κολωνάκι, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός νεωκόρου της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη αλλά κι ενός αστυνομικού που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. Ανάμεσα στους τραυματίες θα μπορούσε να είναι και η παρουσιάστρια του «Πάμε Πακέτο» (τότε), Βίκυ Χατζηβασιλείου, αφού όπως αποκάλυπτε λίγες ώρες αργότερα, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μπροστά στο σπίτι της.
Μία χριστουγεννιάτικη κούπα καφέ δεν είχε ποτέ άλλοτε ωραιότερη γεύση για την παρουσιάστρια, και καθώς την ανέβασε, ανέφερε σε σχόλιό της: «Γι' αυτήν την κούπα καφέ σήμερα είμαι περισσότερο ευγνώμων από ποτέ. Η βόμβα στο Κολωνάκι εξερράγη μπροστά στο σπίτι μου. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανείς. Να λέμε ευχαριστώ στο Θεό, στο σύμπαν, για την κάθε απλή καθημερινή στιγμούλα που δίνει το παρών στη ζωή μας. Τη συμπαράστασή μου στους 2 τραυματίες που γνωρίζω προσωπικά. Χρόνια πολλά».

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες»

Στις αρχές του 2022, θύμα επίθεσης είχε πέσει και η δικηγόρος Έλενα Τζούλη, σύζυγος του αρχηγού του Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου. Το γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας καταστράφηκε ολοσχερώς, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στη Λεωφόρο Συγγρού και αποδόθηκε σε διαρροή φυσικού αερίου. «Ήμασταν καθ’ οδόν όλοι μας όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Ειδικά στον πίσω χώρο, εκεί κάθονται πέντε δικηγόροι, είναι όλο το αρχείο του γραφείου μου που καταστράφηκε ολοσχερώς. Το γεγονός ότι ζούμε είναι θαύμα και οι ευθύνες είναι τεράστιες», δήλωνε εμφανώς σοκαρισμένη η Έλενα Τζούλη στην εκπομπή T-Live, καθώς εξηγούσε ότι ο λόγος που δεν βρισκόταν μέσα στο γραφείο της εκείνη τη στιγμή, μαζί με τους συνεργάτες της, ήταν λόγω αργίας.