Γιώργος Νταλάρας: Οι αξέχαστες κόντρες του!

Τι συνδέει τον Ρέμο, την Βίσση, τον Λαζόπουλο και τον Πανούση;

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Φωτογραφίες αρχείου: NDP Photo Agency
Φωτογραφίες αρχείου: NDP Photo Agency

Η συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και πάλι» ήταν αναμενόμενο να συζητηθεί αρκετά εκ των υστέρων. Ούτως ή άλλως, όταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης, που σπάνια δίνει συνεντεύξεις, κάνει δηλώσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκαλέσει απόνερα και αντιδράσεις. Οι περισσότερες εκπομπές βέβαια στάθηκαν στις αναφορές του Γιώργου Νταλάρα που έκανε για τους σημερινούς καλλιτέχνες και τις διαφημίσεις που κάνουν με μπιφτέκια και λουκάνικα. Το youweekly.gr όμως στάθηκε στην περισσότερο στην τελευταία δήλωσή του για τον Αντώνη Ρέμο και ανέσυρε από το χρονοντούλαπο την παλιά τους κόντρα που συνέβη 20 χρόνια πριν...

«Η καλή φωνή είναι πάντα καλή φωνή. Δεν έχει το ίδιο στίγμα ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης, με το στίγμα που θα αφήσει ο Ρέμος», είπε ο Γιώργος Νταλάρας στην εκπομπή του Mega το Σαββατοκύριακο και εμείς γυρνώντας πίσω τον χρόνο, ανατρέξαμε στο 2004 και θυμηθήκαμε ότι τότε Νταλάρας - Ρέμος έκαναν την συνεργασία - έκπληξη της χρονιάς στον πολυχώρο «Pantheon» της οδού Πειραιώς, «παντρεύοντας» την παλαιότερη με τη νεότερη γενιά, ενώ για να επικυρώσουν την συνεργασία τους αυτή, είχαν πει ντουέτο το τραγούδι «Το μόνο που ξέρω»... Μια συνεργασία – σταθμός, που στην πορεία όμως έληξε άδοξα και ξαφνικά με εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν.

Αντώνης Ρέμος και Γιώργος Νταλάρας σε παλαιότερη συνύπαρξη στη σκηνή
Αντώνης Ρέμος και Γιώργος Νταλάρας σε παλαιότερη συνύπαρξη στη σκηνή
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Δείτε επίσης: «Εκτιμώ πάρα πολύ τον πατέρα μου! Μέχρι εκεί» - Οι σχέσεις του Γιώργου Νταλάρα με τη μοναχοκόρη του Γεωργιάννα

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης στήριξε σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, αυτή την πολυσυζητημένη συνύπαρξη των δυο μεγάλων ερμηνευτών και ο Γιώργος Νταλάρας αρχικά δήλωνε πανευτυχής λέγοντας: «Φέτος αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό. Μάλλον έχω ανάγκη από νέες εμπειρίες. Ίσως και κάποιες προκαταλήψεις που είχα για ορισμένα πράγματα να έχουν αλλάξει»... Και ενώ δήλωνε ότι η δική του υπέρβαση είναι να σβήνουν τα φώτα στις 4.00 το πρωί, και όχι στις 2.30, όπως συνέβαινε στα προγράμματά του, ο Αντώνης Ρέμος – επίσης ευτυχής για αυτή την συνεργασία έλεγε με την σειρά του: «Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα δείξει τέτοια αγάπη που και ο Γιώργος θα μου λέει κάτσε λίγο ακόμα».

Η κόντρα μεγατόνων του Γιώργου Νταλάρα και το απρόσμενο τέλος!

Έτσι λοιπόν με αγαπησιάρικες δηλώσεις, με αγκαλιές, φιλιά και πολλά υποσχόμενα βράδια ξεκίνησε η συνεργασία αυτή, πριν όμως τελειώσει η σεζόν, ο Γιώργος Νταλάρας αποχώρησε από το μαγαζί, ο Ρέμος συνέχισε τις εμφανίσεις του και η συνέχεια μιας κόντρας μεγατόνων αποτυπώθηκε στην «μουσική ιστορία» με αξέχαστες δηλώσεις και από τις δυο πλευρές στο «Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα. Ο μεν Γιώργος Νταλάρας δήλωνε μετά την αποχώρησή του από το νυχτερινό μαγαζί: «Μου είπαν τότε πολλοί, ότι ο Ρέμος ήταν ο καλύτερος από τους νέους τραγουδιστές. Πιστεύω ότι είναι καλός τραγουδιστής. Αυτό που με έκανε και παρασύρθηκα περισσότερο από όλα είναι ότι ο Θεοδωράκης τον κάλεσε να τραγουδήσει. Και είπα ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησαν, έχουν το δικαίωμα να διορθώσουν την πορεία τους. Δεν μου πέτυχε αυτό. Όταν τραγουδάει ο ένας και υπάρχει μια αυστηρότητα και όταν τραγουδάει ο άλλος πλακώνουν τα λουλούδια και τα τραπέζια. Αυτό το πράγμα ήταν αταίριαστο».

Αντώνης Ρέμος
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Λίγες μέρες αργότερα ο Αντώνης Ρέμος απάντησε στον Γιώργο Νταλάρα σε συνέντευξή του στο «Πρωινό»: «Είμαστε δυο κόσμοι που συναντηθήκαμε, ο Γιώργος Νταλάρας προσπάθησε να ενσωματωθεί, τώρα γιατί το έκανε είναι δικό του θέμα, πάντως σίγουρα προσπάθησε και να βιώσει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που το είχε ξεχάσει. Είχε ξεχάσει ότι ξεκίνησε από τα πολύ λαικά στρώματα της κοινωνίας, προσπάθησε να ξαναενταχθεί αλλά δεν του βγήκε γιατί δεν το πίστεψε πραγματικά. Ναι μεν έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, εγώ τον εκτιμώ και θα τον εκτιμώ για μια ζωή, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική μουσική, πολλοί θα ζηλεύαμε την καριέρα του, αλλά θεωρώ ότι έχει αδικήσει τον εαυτό του. Ο τρόπος που έχει χειριστεί τα τελευταία χρόνια την καριέρα του είναι λανθασμένος. Κάποιες φορές ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για κάποια πράγματα που μπορεί να φταίμε και εμείς και να έχουμε βάλει το χέρι μας»

Τι συνδέει τον Ρέμο, την Βίσση, τον Λαζόπουλο και τον Πανούση

Στον απόηχο των τελευταίων δηλώσεων του Γιώργου Νταλάρα, το youweekly.gr «σκάλισε» ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν και ανέσυρε και άλλες ηχηρές κόντρες με επώνυμους που άφησαν εποχή. Ειδικά τα ονόματα των Τζίμη Πανούση, Λάκη Λαζόπουλου και Άννας Βίσση ήταν αυτά που είχαν σκληρές αντιπαραθέσεις μαζί του.

Τζίμης Πανούσης
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Τζίμης Πανούσης

Η διένεξη ανάμεσα στον Γιώργο Νταλάρα και τον Τζίμη Πανούση ξεκίνησε περίπου το 1997. Τότε ο Πανούσης σε μουσική του παράσταση εμφάνιζε το Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά και με ειδική μίξη εικόνας έδειχνε να τρέχουν χρήματα από το στόμα του. Έξαλλος ο Νταλάρας κινήθηκε νομικά εναντίον του και η κόντρα αυτή έμελλε να είναι πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής. Τον πρώτο καιρό των ακροαματικών διαδικασιών είχε απαγορευτεί από τον Τζίμη Πανούση να αναφέρεται στο όνομα του Γιώργου Νταλάρα, αλλιώς ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών για κάθε φορά που θα ανέφερε το όνομα του Νταλάρα. Κάποτε ο Τζίμης Πανούσης είπε μπροστά στις κάμερες: «Μου περισσεύουν τρία εκατομμύρια δραχμές! Νταλάρας, Νταλάρας, Νταλάρας».

Από τότε ο Τζίμης Πανούσης όποτε ήθελε να αναφερθεί στον Γιώργο Νταλάρα, τον χαρακτήριζε «ακατονόμαστο» ώστε να αποφύγει την χρηματική ποινή που του είχε επιβληθεί. Τελικά ο Τζίμης Πανούσης καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση η οποία του είχε επιβληθεί ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει ο αντίδικός του για εξύβριση. Με τον θάνατό του ο Γιώργος Νταλάρας είχε κάνει μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook δηλώνοντας βαθιά λύπη για τις μεταξύ τους ασήμαντες και μηδαμινές αντιθέσεις.

Μανώλης Ρασούλης
Ο Μανώλης Ρασούλης, με τον Μάνο Ελευθερίου στα αριστερά του
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Μανώλης Ρασούλης

Μετά την συνεργασία τους στον δίσκο «Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει» το 1981 των Μανώλη Ρασούλη και Χρήστου Νικολόπουλου, όπου ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι οι σχέσεις των δυο καλλιτεχνών έφτασε σε οριακό σημείο. Τον Σεπτέμβριο του 1983 στην συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου λέγεται ότι ήρθαν στα χέρια. Το συγκεκριμένο περιστατικό μετά την μήνυση που κατέθεσε ο Ρασούλης εις βάρος του Νταλάρα για σωματική βλάβη, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ο Νταλάρας αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες. Οι σχέσεις τους όμως παρέμειναν τεταμένες για πολλά χρόνια και δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ ξανά. Στις 25 Μαΐου του 1998, ο Μανώλης Ρασούλης σε συνέντευξη του στο «Έθνος» αποκαλούσε τον Γιώργο Νταλάρα «Κανακάρη του δικτάτορα Ιωαννίδη και Νέο Φρανκενστάιν με αγγελικό πρόσωπο». Αυτή του η δήλωση σηματοδότησε έναρξη μιας κόντρας που οδήγησε και αυτή σε ολόκληρη δικαστική διαμάχη. Μάλιστα, ο Ρασούλης είχε απειλήσει κάποτε ότι θα γίνει πολιτικός πρόσφυγας, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις εναντίον του.

Αντώνης Καφετζόπουλος
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Αντώνης Καφετζόπουλος

Όταν ο γνωστός ηθοποιός πήγε στο δικαστήριο να υπερασπισθεί τον Τζίμη Πανούση, ο Γιώργος Νταλάρας ενοχλήθηκε αρκετά. Μάλιστα, το 2005, κατά την διάρκεια συνέντευξης για την παρουσίαση δίσκου του είχε καταφερθεί εναντίον του Καφετζόπουλου λέγοντας: «Στο παρελθόν ο Aντώνης Kαφετζόπουλος με έβριζε επειδή δεν πήγα σε μια σατιρική εκπομπή του και έπειτα πήγε να υπερασπιστεί τον Πανούση…»

Λάκης Λαζόπουλος
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Λάκης Λαζόπουλος

Στην ίδια συνέντευξη του 2005, με την οποία εκφράστηκε σκληρά εναντίον του Καφετζόπουλου, ο Νταλάρας είχε κάνει μια πολύ ακραία δήλωση εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου. «O Λαζόπουλος έκανε όλα τα παιδιά να γίνουν γυναίκες, έχουν δεν έχουν την τάση…» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί και στο Έθνος. Κι ο Λαζόπουλος όμως δεν έχει πει λίγα για τον Γιώργο Νταλάρα. Υπήρξαν εποχές που τον στόλιζε από την εκπομπή του χαρακτηρίζοντάς τον «ψυχικό ερείπιο». Μάλιστα έχει μείνει στην ιστορία αποτυπωμένη μια χαρακτηριστική φράση με υπονοούμενο που έλεγε, «μαζί μου ασχολείσαι, πόσο Νταλάρας είσαι», παραφράζοντας το γνωστό hit των Goin' Through.

Άννα Βίσση
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Άννα Βίσση

Ποιος μπορεί να παραβλέψει τις κακές σχέσεις της απόλυτης με τον Γιώργο Νταλάρα που δεν τις έκρυψε άλλωστε ούτε η ίδια. Η Άννα Βίσση το 2012 αρνήθηκε να καταδικάσει αυτούς που γιαούρτωσαν τον Γιώργο Νταλάρα στις συναυλίες αλληλεγγύης που είχε κάνει τότε και είχαν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από διάφορους καλλιτέχνες. Σε συνέντευξή της μάλιστα στο περιοδικό «Psychologies», αναφέρθηκε σε εκείνον και αποκάλυψε πως τρέφει αρνητικά συναισθήματα για τον τραγουδιστή, με τον οποίο υπήρξε ζευγάρι τη δεκαετία του '70. «Για τον Γιώργο Νταλάρα δεν μπορώ να σας απαντήσω και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν τρέφω καλά συναισθήματα για τον Γιώργο Νταλάρα. Σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε καλλιτεχνικό. Τον σέβομαι σαν καλλιτέχνη, αλλά έχω μια προσωπική αντιπάθεια που δεν φοβάμαι να την πω –να, την λέω σε σας τώρα για πρώτη φορά- που δεν είμαι αντικειμενική. Συγγνώμη. Δεν μπορώ να καταδικάσω κανενός την οργή και το τι τον έκανε να φτάσει μέχρι εκεί. Θέλω να καταλάβω γιατί έχει φτάσει κάποιος στο σημείο να πετάξει ένα γιαούρτι».