Ξανθός μάγος: Η λαμπερή ζωή του Έλληνα Κόπερφιλντ που αθωώθηκε για τον βιασμό

Τα μαγικά κόλπα με τα τρυπάνια και τα μαχαίρια, οι λιποθυμίες στο κοινό και τα εκκεντρικά... στοιχήματα

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
Ξανθός μάγος: Η λαμπερή ζωή του Έλληνα Κόπερφιλντ που αθωώθηκε για τον βιασμό

Μπορεί να έμεινε στις φυλακές για 5 μήνες, με την κατηγορία του βιασμού της 16χρονης βαφτισιμιάς του, στην συνέχεια όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τον αθώωσε. Ο “ξανθός μάγος” κατά κόσμον Γρηγόρης Παπαιωάννου, την χρυσή δεκαετία του 80 και 90, έζησε μεγάλη φήμη και δόξα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, από μια ευρεία ηλικιακή γκάμα, που περιλάμβανε από παιδιά νεαρής ηλικίας μέχρι και ηλικιωμένους, που κυριολεκτικά τον αποθέωναν πανηγυρικά σε κάθε του εμφάνιση...

Ήταν μια εποχή “χρυσορυχείο” για όποιον παρουσίαζε κάτι διαφορετικό στον κόσμο και η cult φιγούρα του “ξανθού μάγου”, είχε βρει το κουμπί του αναμφισβήτητα, όταν και όπου εμφανιζόταν, μάγευε το κοινό με τα ακραία σόου του...

Ο ίδιος δικαίως τότε κόμπαζε για τα απίστευτα κόλπα του, ενώ η φήμη του με αστραπιαίους ρυθμούς εξαπλωνόταν παντού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης... Λέγεται μάλιστα ότι αυτή η φήμη του Έλληνα Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ στην Αμερική και στην Ιαπωνία με τις εμφανίσεις του, να αποτιμώνται εκτός από δόξα σε πολύ... χρήμα...

Ο “Ξανθός μάγος”, Γρηγόρης Παπαιωάννου, που έπαιρνε τρελά λεφτά για κάθε του live εμφάνιση, που δεν έδινε συνεντεύξεις, και που δεν είχε πολλές κουβέντες με τον κόσμο, ήταν ένας απρόσιτος σταρ που έκοβε την ανάσα των θαμώνων και σπάνια έδειχνε τα μυστικά για τα κόλπα του σε κάποιον. Πολλά χρόνια αργότερα που αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του και να μιλήσει στην εκπομπή της Ζήνας ΚουτσελίνηΑλήθειες με την Ζήνα”, υποστήριζε ότι βάσει των γνώσεων που είχε πάρει στο Θιβέτ, είχε την ικανότητα να βγάζει αστρικό σώμα, να εξαυλώνεται και να μεταφέρεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Εκείνος φύσει εκκεντρικός, ζούσε σε μια απέραντη φάρμα με πολλά ζώα, στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, μέσα σε έναν πύργο με εξαιρετικά εκκεντρική διακόσμηση, είχε αγάλματα από τις χώρες που έχει ταξιδέψει, κροκόδειλους και λιοντάρια βαλσαμωμένα και απίθανα σουβενίρ. Ο ίδιος δικαιολογούσε την ζωή του μέσα στο κάστρο και υποστήριζε ότι: “ένας μάγος δεν θα μπορούσε να μείνει σε ένα απλό διαμέρισμα”.

Το αξιοπερίεργο όμως δεν ήταν αυτό, ούτε ότι παντού είχε στους τοίχους κολλημένες αφίσες από διάφορες παλαιότερες εμφανίσεις του που έγραφαν “Magic show Ξανθός Μάγος”, το αξιοπερίεργο ήταν ότι τα ζώα που φιλοξενούσε μέσα στο αχανές οικόπεδό του, ήταν δυο λιοντάρια, που τα αποκαλούσε “παιδιά του” και που μέσω ενός τεράστιου τούνελ πήγαινε καθημερινά και τα έβλεπε, έπαιζε μαζί τους και έμπαινε και ο ίδιος μέσα στα τεράστια κλουβιά τους... Εκείνος καυχιόταν επίσης ότι τους τα παρείχε όλα, τα εμβόλια, το φαγητό τους, τις πισίνες τους, την καθαριότητα και την αγάπη του.

“Οι φιλοζωικές πάνε και έρχονται για να μου τα πάρουν αλλά δεν τολμάει κανείς. Ήθελαν να τα πάνε στο αττικό ζωολογικό πάρκο αλλά μόλις άκουσαν ότι θέλουν να τρώνε 2 τόνους κοτόπουλα τον μήνα έκαναν πίσω” έλεγε στην συνέντευξή του στο Star. Η αγάπη του για τα άγρια ζώα είναι παθολογική. Κάποτε είχε φτάσει να έχει 300 σε αριθμό ζώα, από ιπποπόταμο μέχρι και πούμα, τα οποία πλέον έχει χαρίσει σε φίλους του.

Η τηλεόραση αγαπούσε τον “ξανθό μάγο” που κέρδιζε με τα κόλπα του το τηλεοπτικό κοινό και ανέβαζε την τηλεθέαση. Το 2017 πήγε στην Βίκυ Χατζηβασιλείου και στην εκπομπή “Πάμε πακέτο

Επίσης τον Νοέμβριο του 2019 είχε προβληθεί στην εκπομπή του Γιώργου ΛιάγκαΜεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα” στον ΣΚΑΙ ρεπορτάζ για τον Πύργο που ζούσε μαζί με την γυναίκα του και με τα λιοντάρια του.

“Ξανθός μάγος”: Τα μαγικά κόλπα με τα τρυπάνια και τα μαχαίρια, οι λιποθυμίες στο κοινό και τα εκκεντρικά... στοιχήματα

Το μαγικό κόλπο που τον έκανε διάσημο στο εξωτερικό ήταν η αναισθησία του στον αυτοτραυματισμό. Εκείνος χρησιμοποιούσε μεγάλα μαχαίρια, ηλεκτρικά τρυπάνια για να τρυπάει την σάρκα του και όπως ήταν μέσα στα αίματα ηδονιζόταν να βλέπει το κοινό του να λιποθυμάει έντρομο. Μάλιστα έχει παραδεχτεί, ότι όταν κάποια στιγμή ένας διοργανωτής, είχε κάνει το “λάθος” να του πει ότι το κοινό του εκείνο το βράδυ θα ήταν Μανιάτες – η πιο “ατρόμητη φυλή” του κόσμου – του ζήτησε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, γιατί ήταν σίγουρος ότι εκείνοι δεν επρόκειτο να φοβηθούν. Τότε ο ξανθός μάγος το είδε σαν πρόκληση και έβαλε στοίχημα μαζί του ότι για κάθε λιποθυμία γενναίου Μανιάτη θα έπαιρνε 5000 δραχμές το κεφάλι. Εκείνο το βράδυ μάζεψε 35 πεντοχίλιαρα!!!!!!

Το κόλπο του αυτοτραυματισμού με βελόνες το υιοθέτησε από μικρή ηλικία βλέποντας τις αδερφές του να πλέκουν πουλόβερ με μεγάλες βελόνες... εκείνος άρπαξε μια και την έμπηξε μέσα στο χέρι του περνώντας την από την άλλη πλευρά... Η μια από τις αδερφές του λιποθύμησε, ο πατέρας του τον έσπασε στο ξύλο, ο μικρός όμως μάγος δεν πτοήθηκε καθόλου...Σε μεγάλη ηλικία βέβαια για τα κόλπα αυτά, μίλησε και τα είχε αποδώσει στην χαρισματική του φύση και στην ταχεία πήξη του αίματος, που κατάφερνε μέσω αυτοσυγκέντρωσης.

Ο Γρηγόρης Παπαιωάννου ήταν από μικρός σκληρό παιδί και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε δύσκολα, καθώς οι περισσότεροι στο χωριό τον θεωρούσαν σατανικό και ότι είχε μπει ο διάβολος μέσα του, για αυτό και οι περισσότεροι γονείς δεν άφηναν τα παιδιά τους να τον πλησιάσουν και να παίξουν μαζί του. “Όταν έβλεπα παιδιά να παίζουν και πήγαινα και εγώ, σιγά σιγά ένα ένα έφευγε από δίπλα μου, αφού και η ίδια μου η μάνα είχε αρχίσει να ντρέπεται και να πιστεύει ότι κάτι συμβαίνει”.

Οι δεισιδαιμονίες που τον περιέβαλαν, τον ακολούθησαν και σε μεγάλη ηλικία, μάλιστα η Εκκλησία του είχε απαγορεύσει να παντρέψει έναν φίλο του, καταγγέλοντάς τον ως οπαδό του Σατανά, ενώ κάποιος Μητροπολίτης είχε αναφέρει πως είναι ο ίδιος ο Σατανάς. Τελικά κατάφερε να γίνει κουμπάρος υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση που έλεγε πως δεν είναι μέλος κάποιας αίρεσης.

Ανάμεσα στις πρώτες του δουλειές μαζί με τον αδερφό του ήταν να τρέχουν με μηχανές στον γύρο του θανάτου μέσα σε ένα βαρέλι, ενώ ο κόσμος στηνόταν πάνω από το βαρέλι για να παρακολουθεί το σόου.

Σε μια τέτοια παράτολμη επίδειξη, ο αδερφός του έχασε την ζωή του... Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και προκλήθηκε από ένα μπουφάν ενός θεατή... Συγκεκριμένα ένα παιδάκι που βρισκόταν ανάμεσα στους θεατές, του έπεσε από το χέρι το μπουφάν και πήγε επάνω στο πρόσωπο του αδερφού του που χωρίς να έχει ορατότητα και με την απίστευτη ταχύτητα που έτρεχε μέσα στο βαρέλι, πετάχτηκε με δύναμη έξω από αυτό και καρφώθηκε σε έναν άξονα μέσα στο χωράφι...

Παρτενέρ στις παραστάσεις του η κόρη του και η γυναίκα του, που “έφυγε” λίγο καιρό πριν από την ζωή και ήταν παντρεμένοι 55 χρόνια. Ο “Ξανθός Μάγος” έδωσε την τελευταία live παράστασή του κατά την περιοδεία ενός ιταλικού τσίρκο στην Χαλκιδική το 2012

Η ιστορία του ξανθού μάγου έγινε ντοκυμαντέρ το 2019 και προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ακολούθως σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, η ταινία μικρού μήκους “Ο Ξανθός Μάγος: Όταν το σόου τελειώσει”. Μια δουλειά του φωτογράφου και σκηνοθέτη Κωστή Ασικέλη για έναν άνθρωπο τόσο διαφορετικό που πέρασε όλη του την ζωή ισορροπώντας ανάμεσα στην οφθαλμαπάτη και την μαγεία.