Λωτός: Η σπουδαιότερη τροφή που είναι θαυματουργή!

Έχουν απίστευτη γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά

Λωτός: Η σπουδαιότερη τροφή που είναι θαυματουργή!

Λωτοί: Το όνομά του σημαίνει “τροφή των θεών” και η όψη του είναι όμοια με εκείνη της ντομάτας, αν και πιο πορτοκαλί στο χρώμα.

Όταν είναι ώριμος έχει μια απίστευτα γλυκιά και μελωμένη σάρκα, ενώ όταν είναι άγουρος είναι πολύ ξινός και στυφός. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Και όμως τόσα χρόνια κόβαμε το ψωμί λάθος! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος!

Οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, αν και η χώρα μας διαθέτει ιδανικές συνθήκες όσον αφορά το κλίμα και το έδαφος για την επιτυχή εμπορική καλλιέργειά του. Ωστόσο, σήμερα καλλιεργούνται μόνο 700-1.000 στρέμματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του εν λόγω πορτοκαλί φρούτου, όπως οι εύρηκα, χασίγια, τανενάσι, φουσιού, σαρόν και ταμοπάν.

Δείτε ακόμη: Γέμισε με λαγοκέφαλους το Αιγαίο! Πως να αναγνωρίσετε το ψάρι που προκαλεί θάνατο!

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει;
Όπως μπορείς να φανταστείς πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με τα κυριότερα να είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, το μαγνήσιο και το κάλιο. Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει επίσης πολυφαινόλες και κατεχίνες, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, αλλά και βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Δείτε ακόμη: Ο ΕΟΦ αποσύρει δημοφιλή αδυνατιστικά χάπια!

Σύμφωνα μάλιστα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, ο καρπός αυτός είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ή σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές, ενώ δεν συνιστάται σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Πότε τον βρίσκεις στην αγορά
Είναι κατά κύριο λόγο διαθέσιμος από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ σε αφθονία το συναντά κανείς κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη.

Πώς να διαλέξεις το πιο νόστιμο φρούτο
Πρέπει να είναι στρογγυλό, γυαλιστερό και πολύ μαλακό, ακόμη και σε υπερβολικό σημείο, τόσο που να μοιάζει ότι πρόκειται να εκραγεί. Η φλούδα του θα πρέπει να είναι φωτεινή, χωρίς σημάδια, χτυπήματα και κοψίματα.

Πώς να ωριμάσεις ένα λωτό
Η αλήθεια είναι ότι οι λωτοί χρειάζονται εξωφρενικά πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Προκειμένου να επιταχύνεις τη διαδικασία, σού προτείνουμε να τον βάλεις σε χάρτινη σακούλα μαζί με μία μπανάνα ή ένα μήλο σε σκοτεινό σημείο για μερικές μέρες. Φρόντισε όμως να κλείσεις καλά τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό.