Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κουραμπιέδες εναντίον μελομακάρονα! Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Τι πρέπει να ξέρεις

Κουραμπιέδες εναντίον μελομακάρονα! Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;
FOOD NEWS 08.12.2018 18:21

Κουραμπιές εναντίον μελομακάρονου, ποιος κερδίζει την μάχη των θερμίδων;

Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, τα δύο αυτά γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Προσοχή! Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια και μπύρες!

Αν και η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και την αναλογία των υλικών, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και το μέλι με τα καρύδια μας προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά με καρδιοπροστατευτική δράση), καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο, που περιέχει ο κουραμπιές, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, η κατανάλωσή των οποίων σχετίζεται με προβλήματα υγείας, ενώ η ζάχαρη είναι κενή θρεπτικών συστατικών και μας αποδίδει μόνο θερμίδες.

Δείτε ακόμη: 6+1 φαγητά που δεν θα κατανάλωνε ποτέ ένας σεφ σε εστιατόριο!

Η περιεκτικότητά των εδεσμάτων αυτών σε λιπαρά και σάκχαρα ορίζει κατά προσέγγιση και τη νόστιμη γεύση τους. Έτσι, το μελομακάρονο και ο κουραμπιές, αν και διαφορετικής θρεπτικής σύστασης, προσφέρουν την ίδια περίπου ικανοποίηση και τις ίδιες περίπου θερμίδες.

Δείτε ακόμη: Ζεστός η κρύος καφές; Μάθε ποιος είναι ο πιο υγιεινός και γιατί!

KOURAMPIEDES

3+1 tips για μείωση των θερμίδων των γιορτινών γλυκών
* Επιλέξτε ή παρασκευάσετε τα γιορτινά γλυκά σε μέτριο προς μικρό μέγεθος.
* Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα σακχάρων (ζάχαρη/μέλι), αντικαταστήστε όπου μπορείτε με κάποιο γλυκαντικό ή επιλέξτε έτοιμα light.
* Περιορίστε την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά στη χαμηλότερη δυνατή δόση ή αντικαταστήστε μέρος των λιπαρών με ωφέλιμους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο).
* Ενισχύστε τη γεύση των γλυκών με μπαχαρικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α.

Συνοψίζοντας, αρκεί να θυμάστε ότι ανάλογα με την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών υλών και σακχάρων που προσθέτουμε, διαφοροποιούμε και την τελική θερμιδική σύσταση του γλυκού μας. Το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας παρά της θερμιδικής και συνεπώς και τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν σε μικρή κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους.

Olivemagazine.gr

Share