Βόμβα από τον ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν 2,2 τόνοι οστρακοειδών!

Ήταν παράνομα!

Βόμβα από τον ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν 2,2 τόνοι οστρακοειδών!

Διευκρινίσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους "Αχιβάδα", στο Δέλτα του Έβρου τα οποία κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Διαβάστε παρακάτω...

Λόγω της περιόδου της αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση – ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, κλπ) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Μεγάλη προσοχή και στα αυγά! Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ εδώ:

Βόμβα από ΕΦΕΤ: Μην αγοράζετε αβγά αν δεν έχουν αυτό πάνω!

ΕΟΦ: Ανακαλεί πασίγνωστα συμπληρώματα διατροφής και χυμό αλόης

Την ανάκληση παρτίδων των συμπληρωμάτων διατροφής Solgar St. John’s Wort 175 και Solgar St.John’s Wort 300 ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να περιέχουν αυξημένα επίπεδα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( ΡΑ), μια φυσική ομάδα αλκαλοειδών που παράγεται από τα φυτά.

Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που ανακαλούνται

Τα Solgar St. John’s Wort 175 και Solgar St.John’s Wort 300 παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και κατά των ιών ιδιότητες. Επίσης έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει θετικά καταστάσεις νευρικής υπερέντασης και ανησυχίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή με την παρούσα απόφαση. Οι αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα προϊόντα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Ανακαλείται χυμός αλόης λόγω ύπαρξης πυκτώματος

Την ανάκληση της παρτίδας 04338 του συμπληρώματος διατροφής – χυμού αλόης Desert Dawn Aloe Vera με ημερομηνία λήξης 07/2020 με αριθμό γνωστοποίησης 69672/30-10-2008,λόγω του ότι κατά την διάρκεια ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας διαπιστώθηκε διαφορετική απόχρωση μεταξύ διαφορετικών συσκευασιών της ως άνω παρτίδας καθώς και πήκτωμα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο χυμός αλόης αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθά στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου, καταπραΰνει του ερεθισμούς των ιστών σ’ αυτές τις περιοχές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά (εξωτερική χρήση) σε εγκαύματα, κοψίματα, εκζέματα και τσιμπήματα εντόμων.

Χαρακτηριστικά Σύνθεσης
– 100% φυσικός χυμός αλόης
– Αλόη βιολογικής καλλιέργειας
– Στην καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα
– Ψυχρής επεξεργασίας, σύγχρονες μέθοδοι σταθεροποίησης
– Δεν περιέχει αλκοόλη, πρόσθετα γλυκαντικά ή τεχνητά ενισχυτικά

Δοσολογία & Οδηγίες Χρήσης
Προσθέστε 30ml συμπυκνωμένου χυμού αλόης σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό. Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός ενός μηνός.
Κατάλληλο και για εξωτερική χρήση.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή με την παρούσα απόφαση. Οι αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το προϊόν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

TAGS