Το μυστικό κόλπο της γιαγιάς για να διατηρείς φρέσκια την φέτα για μήνες

Είναι το τέλειο κόλπο!

Το μυστικό κόλπο της γιαγιάς για να διατηρείς φρέσκια την φέτα για μήνες

Αυτό είναι το μυστικό κόλπο της γιαγιάς για να διατηρείς φρέσκια την φέτα για μήνες...

Η φέτα είναι ένα Ελληνικό τυρί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που αποτελεί το αγαπημένο συνοδευτικό φαγητών των περισσότερων Ελλήνων και όχι μόνο.
Πολλές φορές η διατήρηση της φέτας μας μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι ένα ευαίσθητο τυρί που χαλάει εύκολα. Σίγουρα όλοι την έχουμε δει να κιτρινίζει, να γλιτσιάζει, να μυρίζει άσχημα και σταδιακά μουχλιάζει.

Υπάρχουν διάφορα μυστικά για τη σωστή διατήρησή της. Σήμερα όμως θα σας δείξουμε ένα έξυπνο κολπάκι που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να τη συντηρούν.

Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Ετσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα. Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου με ένα θερμόμετρο, προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C.

Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.

Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτακαι την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.

Το πιο σημαντικό όμως στην αγορά φέτας, είναι να παίρνετε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες, όπως συμβουλεύει και ο έμπειρος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης.

Ωστόσο, αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους. Πώς συντηρείται όμως;

Αυτό είναι το μυστικό για να διατηρήσεις τη φέτα για μήνες

Το μυστικό της γιαγιάς λοιπόν, για να της συντηρήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!

Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για καμία σύγχρονη ανακάλυψη, μιας και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.

Το συγκεκριμένο tip προτείνεται ιδανικά για σκληρή φέτα, την οποία όμως πρέπει να σουρώσεις καλά για να μην έχει υγρά.

Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.

Κάνε τις τηγανιτές πατάτες λαχταριστές! Αυτό είναι το μυστικό των Fast food!

Τα αλάνθαστα κόλπα για να επιλέγεις πάντα το καλύτερο καρπούζι!

Και όμως, υπάρχουν κόλπα αλάνθαστα, που σε οδηγούν στο να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι!

Άλλοι το χτυπάνε, άλλοι το μυρίζουν και άλλοι απλά εμπιστεύονται με κλειστά μάτια το μανάβη τους. Τελικά ποιο είναι το μυστικό για να διαλέξεις το πιο κόκκινο, γλυκό και μυρωδάτο καρπούζι; Παρακάτω θα βρεις όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το καρπούζι σου πριν το πας για ζύγισμα:


1. Σωστό βάρος
Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Το σωστό το καρπούζι απλά είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του.

2. Λεία όψη
Θα πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, κοψίματα ή διάφορα μαύρα σημεία, ενώ πρέπει να διαθέτει και συμμετρικό σχήμα. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι, τόσο πιο βαθύ πράσινο χρώμα έχει η φλούδα του.

3. Κίτρινο σημάδι
Όλα τα καρπούζια έχουν ένα σημάδι («ενθύμιο» από εκεί που ακουμπούσαν στο χώμα) στο κάτω μέρος τους. Εάν είναι άσπρο ή πράσινο, το καρπούζι είναι άγουρο. Εάν είναι κιτρινωπό, αξίζει μία θέση στο ψυγείο σου!

4. Χλωρό κοτσάνι
Το κοτσάνι του θα πρέπει απαραιτήτως να είναι πράσινο. Εάν είναι ξερό, τότε σημαίνει ότι είχε μείνει για πολλές μέρες στην αποθήκη του παραγωγού ή του προμηθευτή και άρα δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

5. Καλό ήχο
Εάν το καρπούζι είναι ζουμερό και απολαυστικό, όταν το χτυπάς ελαφρά στη μέση, θα πρέπει να ακούγεται ένας ήχος βαθύς κι υπόκωφος. Αν όμως ο ήχος του είναι σύντομος και κοφτός, τότε -λυπούμαστε αλλά- είναι πολύ άγουρο!

Extra tip!
Θα σε συμβουλεύαμε να μην αγοράζεις καρπούζια που έχουν μείνει για πολλή ώρα εκτεθειμένα στον ήλιο. Αντίθετα, επίλεξε καρπούζια που βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος

TAGS