Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί - Αν δεν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα τα φαγητά σας το καλοκαίρι θα χαλάνε

Μεγάλη προσοχή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί - Αν δεν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα τα φαγητά σας το καλοκαίρι θα χαλάνε

Προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ για φέτος το καλοκαίρι. Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην χαλάσουν και χρειαστεί να τα πετάξεις, λόγω της ζέστης.

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Καθαριότητα και απολύμανση σκευών και επιφανειών χειρισμού τροφίμων.
  • ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ: Σαφής διαχωρισμός των μαγειρεμένων (έτοιμων-προς-κατανάλωση - ΕΚΠ) τροφίμων από τα ωμά., π.χ. με διατήρηση τους σε ξεχωριστούς περιέκτες, ή/και τοποθέτηση των μαγειρεμένων ή «ΕΠΚ» πάνω από τα ωμά!
  • ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Καλό μαγείρεμα/ψήσιμο ώστε η θερμοκρασία μαγειρέματος να φτάσει ως το κέντρο του τροφίμου. Αν αυτό είναι δυνατό, να γίνεται χρήση θερμομέτρου.
  • ΕΠΑΡΚΗΣ ΨΥΞΗ / ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Διατήρηση των τροφίμων σύμφωνα με τις αναγραφόμενες συστάσεις θερμοκρασιακής συντήρησης στην ετικέτα τους ή/και τις ανάγκες σε επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά, και τα κρύα τρόφιμα κρύα. Ψύξη/κατάψυξη. Μην αφήνετε τα τρόφιμα που συντηρούνται υπό ψύξη να εισέρχονται στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5 έως 60°C) και μην αφήνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα (θερμοκρασία χαμηλότερη των -4°C, ή των -18°C) να αποψυχθούν αν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως.
  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ & ΝΕΡΟΥ: Χρήση πόσιμου νερού και ασφαλών πρώτων υλών, από έμπιστους προμηθευτές.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα κρύα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ στην προσπάθεια του να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα που στην ετικέτα τους παρέχονται οι σωστές πληροφορίες και παράγονται ή διακινούνται από επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης των βάσιμων ανησυχιών που δέχεται, το οποίο περιγράφεται στην «Πολιτική Διαχείρισης Αναφορών/Καταγγελιών» και έχει δημιουργήσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ειδική μονάδα το «Κέντρο Λήψης Αναφορών». Οι αναφορές /καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στον ΕΦΕΤ: ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά, τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κέντρο Λήψης Αναφορών ή τα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεών του. "Βόμβα" από τον ΕΦΕΤ: Τι ισχύει με τα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ

Σημαντική ανακοίνωση από ΕΦΕΤ - Τι αναφέρει για τα φαγητά;

Σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με τον κορωνοϊό και τις τροφές εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος αναφέρεται σε διαφημίσεις που μπορεί να αποπροσανατολίζουν το κοινό. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ενημέρωση για τους καταναλωτές, σχετικά την πιθανή χρήση μη επιτρεπόμενων ισχυρισμών που αφορούν την υγεία, σε σχέση με την COVID-19.

Αυτή είναι η σημαντική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που μας λέει τι να προσέχουμε για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και λαμβάνοντας υπόψη την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών και την επιθυμία τους για τρόφιμα που πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη ή και την θεραπεία του κορωνοϊού και το πόσο ευάλωτοι μπορεί να γίνουν σε πιθανή παραπλάνηση από διαφημίσεις/αναρτήσεις σε ιστοσελίδες εταιριών που διακινούν τρόφιμα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, ενημερώνει ότι :

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις/παρουσιάσεις προς πώληση τροφίμων, στις οποίες υπάρχει υπαινιγμός ότι τρόφιμο ή κάποιο συστατικό τροφίμου συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην πρόληψη / αγωγή / θεραπεία από ιογενείς λοιμώξεις ή υπάρχει ισχυρισμός υγείας που υπονοεί την ενίσχυση της ανοσίας έναντι οποιουδήποτε ιού.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικές με την αποτελεσματικότητα τροφίμων ή συστατικών τροφίμων έναντι του κορωνοϊού και επομένως δεν μπορεί να γίνει κανένας ισχυρισμός υγείας που να τον μνημονεύει". Να πούμε ότι ο ΕΦΕΤ είχε ανακαλέσει πρόσφατα και επικίνδυνο βιολογικό προϊόν. Δείτε εδώ ποιο είναι.

φρούτα σε μπολ τρόφιμα

TAGS