Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί υποκατάστατο τυριού για αλλεργιογόνα ουσία

Προσοχή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί υποκατάστατο τυριού για αλλεργιογόνα ουσία

Υποκατάστατο τυριού για αλλεργιογόνα ουσία ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ και έχει σημάνει συναγερμό. Δείτε αναλυτικά...

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ διενήργησε δειγματοληψία σε φυτικό υποκατάστατο τυριού σε φέτες και σε συνέχεια εργαστηριακού ελέγχου του δείγματος που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β΄) του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Πρόκειται για το προϊόν «Σαρακοστιανό Νηστίσιμο Economy» σε συσκευασία 200 γρ., με ημερομηνία παραγωγής 02.03.2020 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 06.10.2020. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην καζεΐνη και έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν. Ο ΕΦΕΤ να σημειώσουμε πως ανακαλεί και ρολό κοτόπουλο για σαλμονέλα.

Πηγή: ethnos.gr

Καταναλωτές προσοχή - Ο ΕΦΕΤ αποσύρει αυτό το τρόφιμο

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι καταναλωτές. Σε ανάκληση προϊόντος προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, προέβη σε δειγματοληψία του τροφίμου με την εμπορική ονομασία «SUNSWEET», «Αποξηραμένα Βερίκοκα χωρίς κουκούτσι», σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021. Εισαγωγέας/Διανομέας: ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γ.Χ.Κ διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω δείγμα «ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ» είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι:

α) περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παρ/μα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και

ΕΦΕΤ αποξηραμένα βερίκοκα

β) το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (ΟΥΣΙΕΣ Ή ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ή ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας των συστατικών αυτών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Πηγή: athensmagazine.gr

TAGS