Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Έριξε πρόστιμο σε 28 επιχειρήσεις

Για ακατάλληλα τρόφιμα

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Έριξε πρόστιμο σε 28 επιχειρήσεις
FOOD NEWS 04.08.2020 12:32
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Συναγερμό έχει σημάνει ο ΕΦΕΤ, ο οποίος μέσα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε γνωστό πως επέβαλε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, σε 28 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λιανικού εμπορίου, σε εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λιανικού εμπορίου, σε εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων: κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος και πουλερικών, γάλακτος, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής για:

  • Παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων,
  • Αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή HACCP,
  • Μη συμμόρφωση ως προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής,
  • Παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση τροφίμων,

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους.

Διαβεβαιώνει, τέλος, το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Δείτε εδώ και την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την σοκολάτα που ανακαλείται.

Πηγή: protothema.gr

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ για νοθευμένα ελαιόλαδα

Συναγερμό σήμανε ο ΕΦΕΤ πριν από λίγη ώρα, ο οποίος αναφέρει πως εντοπίστηκαν στην αγορά, νοθευμένα ελαιόλαδα, συστήνοντας να μην τα καταναλώσουμε. Προς το παρόν, τα εν λόγω λάδια δεν έχουν αποσυρθεί.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

  • «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
  • «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
  • «ΚΡΗΤΗΣ»
  • «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»
  • «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»
  • Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν.

Ελαιόλαδο ΕΦΕΤ

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά , ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων φωτογραφιών , να μην τα καταναλώσουν.

Πηγή: athensmagazine.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Καταναλωτές προσοχή - Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο μέλι

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί υποκατάστατο τυριού για αλλεργιογόνα ουσία

TAGS
Share