Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου λεμόνι και θα γίνει "λουκούμι" - Τα απόλυτα μυστικά της Μπαρμπαρίγου

Πως να γίνει ζουμερό και με τραγανή πέτσα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου λεμόνι και θα γίνει

Θέλετε να μάθετε πως να κάνετε κι εσείς το πιο ζουμερό και ταυτόχρονα τραγανό κοτόπουλο; Η κορυφαία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μαζί μας τα απόλυτα μυστικά της! Το λεμόνι θα σας χρησιμεύσει πολύ...

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ζουμερό κοτόπουλο

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα;

Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Γιατί πρέπει να δένω το κοτόπουλο στο φούρνο;

Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.

Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

Σε τι θερμοκρασία ψήνω το κοτόπουλο;

Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.

Πως θα γίνει ζουμερό το κοτόπουλο;

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.

Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;

Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάς καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφεις με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και βάζεις σε καυτό φούρνο και αφήνεις να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνεις.

Πηγή: Argiro.gr

Δείτε εδώ και τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγουν μαλακά τα μπιφτέκια!

"Θεϊκό" κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

συνταγές για κοτόπουλο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
  • μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
  • 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/2 κ.γλ. καγέν
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ.
  • 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori). Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά.
  • Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.