Σύγκριση τιμών: Πόσο κοστίζει η γαλοπούλα στον Σκλαβενίτη και πόσο στα Lidl

Να θυμάστε ότι η ποιότητα είναι πιο σημαντική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σύγκριση τιμών: Πόσο κοστίζει η γαλοπούλα στον Σκλαβενίτη και πόσο στα Lidl

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, είναι έθιμο που υιοθετήσαμε και στη χώρα μας από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή του Μεξικό έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η γαλοπούλα απαντάται για πρώτη φορά, ανάμεσα σε τεράστιες φυτείες καλαμποκιού, οι Ισπανοί κατακτητές που έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα. Πιστεύοντας μάλιστα ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες, ονόμασαν αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο πουλερικό, «ινδική όρνιθα», ονομασία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον επιστημονικό της όρο.

Όταν αποφάσισαν, εκεί γύρω στα 1824 να μεταφέρουν τη γαλοπούλα από το Νέο Κόσμο στη Γηραιά Ήπειρο, δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη και την πορεία του παράξενου αυτού πουλιού, που σύντομα θα κατακτούσε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης.

Μέχρι τότε, η κότα, η χήνα, η πάπια ακόμα και ο κύκνος αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το μέγεθος της γαλοπούλας την έκανε αμέσως ελκυστική και ιδανική για οικογενειακά γεύματα.

Οι γαλοπούλες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι προσιτές στην τιμή, αρκετά μεγάλες ώστε να φάει ολόκληρη οικογένεια (σίγουρα θα σας περισσέψει και για μετά!) και φρέσκες, αν ξέρεις από πού να τις αγοράσεις. Φυσιολογικά γεννιούνται την άνοιξη και χρειάζονται 7 μήνες για να ωριμάσουν και να γίνουν υγιείς.

Η τιμή της γαλοπούλας στον Σκλαβενίτη

Γαλοπούλα σκλαβενίτη

και στα Lidl

Γαλοπούλα lidl

Παραδοσιακή συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά Συνταγής

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το ζωμό

  • λαιμός και φτερούγες γαλοπούλας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανός
  • 1 φύλλο πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο

Για τη σάλτσα ψητού

  • όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • τα εντόσθια (συκώτι-καρδιά κ.λπ.)
  • 300 γραμ. χοιρινός κιμάς
  • μία φορά περασμένος
  • 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • μία φορά περασμένος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
  • 15 κάστανα βρασμένα
  • κομμένα στα δύο
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα γεμιστή

  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό).
  • Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45΄.
  • Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).
  • Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι.
  • Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
  • Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.
  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220 οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, και ψήνουμε για 40΄, να ροδίσει. (Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.)
  • Μετά από 45΄ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.
  • Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄.
  • Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  • Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η γεμιστή γαλοπούλα, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 82°C τότε είναι έτοιμη.
    Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.
  • Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση.

Για τη σάλτσα ψητού

  • Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3΄-4΄, ανακατεύοντας με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το κρασί.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας.
  • Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό -ζεστό πάντα- ανακατεύοντας με σύρμα.
  • Βράζουμε τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γεμιστή γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα.
  • Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε 8΄-10΄, μέχρι να πυκνώσει.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή.
  • Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
  • Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

Argiro.gr