Πάσχα: Έτσι θα βγουν κατακόκκινα και γυαλιστερά τα αυγά - Τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Χωρίς ιδιαίτερο κόπο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πάσχα: Έτσι θα βγουν κατακόκκινα και γυαλιστερά τα αυγά - Τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών. Κόκκινα είναι η κλασική παραδοσιακή εκδοχή τους (καθώς το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού, αλλά και την Ανάσταση, τη χαρά και την ελπίδα) αλλά σε άλλους αρέσουν ιδιαίτερα τα χρωματιστά, ενώ μάλιστα έχουμε την συνταγή και για αυγά με γεύση cheesecake!

Το βάψιμο των αυγών δεν είναι και πολύ απλή δουλειά, καθώς μπορεί να μην θέλει κόπο, θέλει όμως.... τρόπο! Πώς θα μας βγουν όμως τέλεια, κατακόκκινα τα αυγά;

Τα "χρυσά" tips για το βάψιμο των αυγών

  • Τοποθετήστε τα αυγά σε μια κατσαρόλα (μην τα στοιβάζετε πολύ κοντά γιατί θα σπάσουν) και καλύψτε τα με νερό.
  • Αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  • Έπειτα αφήστε τα αυγά να βράσουν για περίπου 15 λεπτά αν είναι μεγάλα, 12 λεπτά για μέτρια αυγά και 18 λεπτά για πολύ μεγάλα αυγά.
  • Βυθίστε τα σε κρύο νερό ή αφήστε να κρυώσουν μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα στο μπολ. Συνήθως απαιτούν τρία λεπτά.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί η βαφή αυγών θα ποτίσει με χρώμα τα χέρια σας.
  • Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
  • Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα.
  • Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Τα 'χρυσά' tips για το βάψιμο των αυγών

Εσωτερική φωτογραφία: ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/EUROKINISSI
Κεντρική φωτογραφία: ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/EUROKINISSI

Το έθιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών

Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα. Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο.

Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προσέφεραν κόκκινα αυγά. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι τσούγκριζαν τα αυγά με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα και στη συνέχεια γευμάτιζαν.