Βούλιαξε τα φασόλια και τους γίγαντες σε μαγειρική σόδα και νερό - Το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο

Θα ξεμπερδέψετε από ένα μεγάλο πρόβλημα...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βούλιαξε τα φασόλια και τους γίγαντες σε μαγειρική σόδα και νερό - Το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο

Η μαγειρική σόδα είναι ένα προϊόν που καλό θα είναι να το έχουμε όλες στο σπίτι μας. Έχει πάρα πολλές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα καθαριστικό για τον φούρνο ή και να εξαφανίσει μια και καλή τα μυρμήγκια. Τώρα έχουν απίστευτα αποτελέσματα και στα φασόλια.

Αν βράζετε με τις ώρες τα φασόλια και τους γίγαντες αλλά ακόμη δεν μαλακώνουν, παρόλο που τα μουλιάζατε όλο το βράδυ, τότε σας έχουμε το πιο τέλειο tip.

Μαγειρική σόδα στα φασόλια

Αυτό το επιπλέον που πρέπει να μπει στο νερό την ώρα του μουλιάσματος σε αυτά τα δύο όσπρια είναι η μαγειρική σόδα. Η δράση της θα είναι καθοριστική στο να διαπεράσει τους σπόρους, να τους μαλακώσει και έτσι να μουλιάσουν σωστά, έτοιμοι να γίνουν η πιο τρυφερή βάση για κάθε συνταγή.

Τα μυστικά της μαγειρικής σόδας

Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξετε τα πιο τέλεια φασόλια

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 350 γρ. µέτρια φασόλια
  • 1 µεγάλο κρεµµύδι, σε φετάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 - 3 καρότα, καθαρισµένα, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 µατσάκι σέλινο, χοντροκοµµένα (χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
  • 1 κουτί ολόκληρα ντοµατάκια αποφλοιωµένα, ψιλοκοµµένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
  • νιφάδες µπούκοβου ή λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο (ρυθµίζουµε την ποσότητα ανάλογα µε το πόσο µας αρέσουν τα καυτερά)
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυµάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό

Διαδικασία

  • Μουσκεύουµε τα φασόλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Την εποµένη τα ξεπλένουµε καλά.
  • Βάζουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε τα σκορδοκρέµµυδα, τα καρότα και τα κοτσάνια του σέλινου και τα σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν λίγο.
  • Προσθέτουµε τα φασόλια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυµάρι και ρίχνουµε περίπου 1½ λίτρο ζεστό νερό.
  • Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
  • Μετά προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ και λίγο αλάτι και βράζουµε για άλλα 45 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
  • Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουµε τα φύλλα του σέλινου και το µπούκοβο ή το κοκκινοπίπερο. Αν κατά το µαγείρεµα σωθούν τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
  • Ελέγχουµε το αλάτι.
  • Αν στο τέλος η φασολάδα δεν έχει χυλώσει καταπώς µας αρέσει, παίρνουµε 1 - 2 κουτάλες από τη σούπα (υγρό+στερεά) και τα πολτοποιούµε στο µπλέντερ.
  • Ρίχνουµε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουµε το φαγητό να πάρει µια-δυο βράσεις.
  • Πετάµε τη δάφνη, το σκόρδο και το θυµάρι (αν βάλαµε κλωνάρι), σβήνουµε τη φωτιά, αλλά αφήνουµε την κατσαρόλα πάνω στο µάτι, ώστε να «ωριµάσει» η γεύση της και να «δέσει» καλύτερα.
  • Η φασολάδα συνοδεύεται από ελιές, ρέγκα και άλλα παστά, όπως και από τσακισµένο ξερό κρεµµύδι, αλλά και καµιά ροδέλα λουκάνικου ή λίγα κοµµατάκια σύγλινο Μάνης, περασµένα από τηγάνι, είναι πειρασµός.