Σταματήστε το αμέσως: Μην τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και μετά το βάζετε στο ψυγείο - Μπορεί να...

Το λάθος που κάνουμε όλοι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σταματήστε το αμέσως: Μην τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και μετά το βάζετε στο ψυγείο - Μπορεί να...

Είναι κοινή συνήθεια όταν τρώμε το καρπούζι, μετά να το βάζουμε στο ψυγείο, ωστόσο αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που πρέπει όλοι να σταματήσουμε, ειδικά αν στο σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη, ενώ λάθος είναι και να πετάμε τα κουκούτσια!

Γιατί δεν πρέπει να τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και μετά το βάζετε στο ψυγείο

Συγκεκριμένα, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη - αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.

Τι σημασία έχει το μέγεθος του καρπουζιού

Παραδοσιακά, το πρώτο καρπούζι που αγοράζει κανείς σημαίνει και την έναρξη του καλοκαιριού. Κάπως έτσι έχει γίνει το αγαπημένο φρούτο πολλών. Πέρα από το γεγονός ότι είναι νόστιμο, το καρπούζι έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες (δείτε εδώ για ποιο λόγο πρέπει να φυλάξετε την φλούδα του).

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολύ κόσμο όταν πάει να αγοράσει καρπούζι, είναι το πώς θα βρει το κατάλληλο, αφού δεν μπορεί να το κόψει και να κρίνει αν είναι νόστιμο. Οι παραγωγοί έχουν αποκαλύψει μερικά μυστικά, που βοηθούν τους καταναλωτές να δουν, αν το καρπούζι αξίζει.

Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το “φύλο” τους. Για παράδειγμα, τα “αγόρια” είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα “κορίτσια” έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

καρπούζι μέγεθος

Τώρα όσον αφορά στο μέγεθος του καρπουζιού, προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.