Μόνο λίγοι το κάνουν - Το μυστικό για να κάνετε το καρπούζι πιο ζουμερό και νόστιμο

Θα αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε το πιο αγαπημένο φρούτο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μόνο λίγοι το κάνουν - Το μυστικό για να κάνετε το καρπούζι πιο ζουμερό και νόστιμο

Έχουμε ακούσει το καρπούζι με φέτα, το καρπούζι με ψωμί, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως το υλικό που βοηθάει στην πραγματικότητα το καρπούζι να αναβαθμιστεί, είναι το αλάτι.

Μπορεί ο συνδυασμός να σας φαίνεται ανορθόδοξος ωστόσο το αλάτι έχει ποικίλα οφέλη για το καρπούζι και τη γεύση του (δείτε εδώ τι μαρτυρά το χρώμα της φλούδας του καρπουζιού).

Πώς βοηθάει το αλάτι το καρπούζι

Όπως αναφέρει ο σεφ John Carpenter του Signature Restaurant στο La Cantera Resort & Spa στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, στα μέρη του είθισται το καρπούζι να τρώγεται αλατισμένο και αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι τονίζει τη γλύκα του καρπουζιού.

Καρπούζι με αλάτι
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash - Edgar Castrejon

Επιπλέον, το αλάτι ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες, οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν το καρπούζι να φαίνεται πιο ζουμερό από ό,τι είναι ήδη. Ο Carpenter συνιστά αλάτι Ιμαλαΐων η κόσερ, για όποιον επιλέξει να το δοκιμάσει, επειδή είναι πιο ήπια. Ο ίδιος ο σεφ, μάλιστα, στο εστιατόριό του διαθέτει το πιάτο «Tuna Crudo» που σερβίρεται με ψιλοκομμένο καρπούζι και ολοκληρώνεται με μια νότα αλατιού Maldon.

Ο συνδυασμός γλυκού με αλμυρό είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για σνακ, το οποίο αρκετοί άνθρωποι προτιμούν όταν θέλουν να τσιμπήσουν κάτι. Μάλιστα, σε μια έρευνα που διεξήχθη σε Βρετανούς, το καρπούζι με φέτα αναδείχτηκε στις κορυφαίες επιλογές τους για σνακ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Unsplash - Joanna Kosinska

Όλοι θέλουν την καρδιά αλλά... - Αυτό είναι το πιο θρεπτικό μέρος του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι με διαφορά το πιο γευστικό φρούτο του καλοκαιριού και η αγαπημένη απογευματινή συνήθεια σε κάθε καλοκαιρινή μέρα. Μόλις η θερμοκρασία αρχίζει και ανεβαίνει λιγάκι, όλοι προμηθεύονται ένα καρπούζι σημαίνοντας έτσι την έναρξη του καλοκαιριού.

Με νερό σε ποσοστό 91% και με σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Συγκεκριμένα, ανά 100gr (το 91% των οποίων είναι νερό) αποδίδει 30 θερμίδες, 0,6 gr πρωτεΐνης, 7,6 gr υδατανθράκων (εκ των οποίων 6,2 gr φρουκτόζη/σουκρόζη και 0,4 gr φυτικές ίνες) και 0,2 gr λίπους (δείτε εδώ ποια είναι η πιο θαυματουργή ουσία που έχει μέσα το καρπούζι).

φλούδα καρπουζιού ιδιότητες

Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος.