Παίζει και αυτό ρόλο - Τι «μαρτυρά» το χρώμα του καρπουζιού πριν το κόψετε

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Παίζει και αυτό ρόλο - Τι «μαρτυρά» το χρώμα του καρπουζιού πριν το κόψετε

Το καλοκαίρι βρίσκεται προς το τέλος του και έτσι η αλήθεια είναι πως για να μπορέσει κανείς να βρει το σωστό καρπούζι πρέπει να ψάξει πολύ να προσέξει ορισμένα σημάδια που θα του δείξουν ότι είναι καλό, χωρίς να το κόψει πριν το αγοράσει.

Πρόκειται για ένα φρούτο που παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στην αγορά καθώς μέσω της αφής δύσκολα μπορείς να καταλάβεις αν είναι ζουμερό, γλυκό και νόστιμο. Γι' αυτό το λόγο, οι παραγωγοί καρπουζιών έχουν ορισμένα μυστικά σύμφωνα με τα οποία θα μπορέσει κανείς να επιλέξει το πιο υπέροχο καρπούζι.

Τι σημασία έχει το χρώμα σε ένα καρπούζι

Μεγάλο ρόλο παίζει το βάρος του φρούτου (δείτε εδώ για ποιο λόγο), το σχήμα (δείτε εδώ γιατί) αλλά και το χρώμα. Συγκεκριμένα, συνίσταται να αγοράζει κανείς καρπούζι με πιο σκούρα φλούδα, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα είναι και πιο ζουμερό αλλά και πιο γλυκό.

Καρπούζι χρώμα

Γιατί δεν πρέπει να το τυλίγετε με μεμβράνη και μετά αν το βάζετε στο ψυγείο

Συγκεκριμένα, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη - αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.