Μεγάλη προσοχή: Γιατί πρέπει πάντα να σηκώνετε το καρπούζι πριν το αγοράσετε

Το tip που θα σας σώσει

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Μεγάλη προσοχή: Γιατί πρέπει πάντα να σηκώνετε το καρπούζι πριν το αγοράσετε

Το καρπούζι αποτελούσε ανέκαθεν το αγαπημένο φρούτο όλων καθώς σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Δεν είναι ωστόσο λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται αρκετά όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουν ποιο καρπούζι θα αγοράσουν από το μανάβικο.

Οι παραγωγοί καρπουζιών έχουν αρκετές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει το σωστό καρπούζι. Πέρα λοιπόν από το μέγεθος (δείτε εδώ τι ρόλο παίζει), πρέπει κανείς να προσέξει και το βάρος του φρούτου.

Γιατί πρέπει να σηκώνετε το καρπούζι πριν το αγοράσετε

βάρος καρπουζιού

Καθώς επιλέγετε μεταξύ διαφορετικών καρπουζιών θα πρέπει πάντα να τα σηκώνετε. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να σηκώσετε μερικά καρπούζια για να αισθανθείτε το βάρος τους και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτό που αισθάνεστε πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του, συνιστούν οι ειδικοί του Εθνικού Συμβουλίου Προώθησης Καρπουζιών.

Τα καρπούζια αποτελούνται κυρίως από νερό -92% για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Food Network .

Όπως εξηγεί το Healthline, όσο πιο βαρύ αισθάνεται ένα καρπούζι, τόσο περισσότερο νερό περιέχει και τόσο πιο γλυκό και ώριμο είναι.

Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και είναι λάθος - Γιατί πρέπει να ξεπλένετε το καρπούζι πριν το κόψετε

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε το καρπούζι και να το κόβουμε κατευθείαν προκειμένου να το βάλουμε στο ψυγείο και να παγώσει, ωστόσο αυτή η τεχνική είναι λάθος καθώς επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

Όπως δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο δίπλα σε άλλα φρούτα (δείτε εδώ γιατί), έτσι δεν πρέπει με τίποτα να το κόβουμε πριν πρώτα το πλύνουμε, ενώ αυτό ισχύει και για το πεπόνι.

Όπως επιβεβαιώνει, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

Πλύσιμο καρπουζιού

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».