Το μυστικό που όλοι θέλουν να ξέρουν - Τι σημασία έχει το μέγεθος του καρπουζιού

Προσέξτε το πριν το αγοράσετε

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Το μυστικό που όλοι θέλουν να ξέρουν - Τι σημασία έχει το μέγεθος του καρπουζιού

Παραδοσιακά, το πρώτο καρπούζι που αγοράζει κανείς σημαίνει και την έναρξη του καλοκαιριού. Κάπως έτσι έχει γίνει το αγαπημένο φρούτο πολλών. Πέρα από το γεγονός ότι είναι νόστιμο, το καρπούζι έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες (δείτε εδώ για ποιο λόγο πρέπει να φυλάξετε την φλούδα του).

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολύ κόσμο όταν πάει να αγοράσει καρπούζι, είναι το πώς θα βρει το κατάλληλο, αφού δεν μπορεί να το κόψει και να κρίνει αν είναι νόστιμο. Οι παραγωγοί έχουν αποκαλύψει μερικά μυστικά, που βοηθούν τους καταναλωτές να δουν, αν το καρπούζι αξίζει.

Τι ρόλο παίζει το σχήμα και το μέγεθος του καρπουζιού

Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το “φύλο” τους. Για παράδειγμα, τα “αγόρια” είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα “κορίτσια” έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

καρπούζι μέγεθος

Τώρα όσον αφορά στο μέγεθος του καρπουζιού, προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

Προσοχή και στο κοτσάνι

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείτε πώς θα είναι το καρπούζι πριν το κόψετε είναι να διακρίνετε τα καφέ σημάδια που έχει πάνω του (δείτε εδώ τι πρέπει να προσέξετε). Υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα τρόπος, ο οποίος θα σας λύσει τα χέρια.

Καρπούζι ξερό κοτσάνι

Κοιτώντας το κοτσάνι μπορούμε άνετα να καταλάβουμε, αν ένα καρπούζι θα είναι γινωμένο ή άγουρο και η διαδικασία είναι πολύ απλή: Αν το κοτσάνι του καρπουζιού είναι ξεραμένο, τότε αυτό σημαίνει πως το καρπούζι έχει γίνει, είναι ζουμερό και γλυκό. Αν από την άλλη το κοτσάνι είναι πράσινο και φρέσκο, τότε το φρούτο πρέπει να μείνει λίγο μέχρι να γίνει.