Βάλε τάξη στην ντουλάπα σου τώρα! Με την...σουηδική μέθοδο!

Το Death Cleaning...δεν είναι έτσι ακριβώς όπως ακούγεται...

Βάλε τάξη στην ντουλάπα σου τώρα! Με την...σουηδική μέθοδο!

Πες τέλος στην ακατάστατη ντουλάπα σου! Βάλε μια τάξη τώρα! Με ποιον τρόπο; Με την σουηδική μέθοδο που σου παρουσιάζουμε!

Η ζωή μας έχει την ενέργεια που τής δίνουμε εμείς.

Είναι ανακουφιστικό να ζεις απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό. Από μικροπράγματα χωρίς ουσία που απλά σού πιάνουν χώρο. Από αντικείμενα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα και απλά «φορτώνουν» το περιβάλλον σου και απορροφούν την ενέργειά σου.

Ας μιλήσουμε για το Death Cleaning που δεν είναι αυτό που ακούγεται. Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής κρύβεται πίσω από αυτό.

Η Σουηδέζα συγγραφέας Margareta Magnusson, είναι ο «ιθύνων νους» του Döstädning, της μεθόδου «Death Cleaning». Το Death Cleaning σε προτρέπει να πετάξεις αυτό που δεν χρειάζεσαι «εδώ και τώρα». Aυτό που δεν σού γεννά πια ευχάριστα συναισθήματα, που δεν σου χρειάζεται για να ζήσεις. Όλα έχουν έναν κύκλο ζωής που κάποια στιγμή ολοκληρώνεται: πριν ολοκληρωθεί ο δικός σου κύκλος ζωής, πέτα ό,τι δεν έχει αξία. Σου ακούγεται «μακάβριο» κάτι τέτοιο; Δεν θα έπρεπε.

Το Death Cleaning μπορεί να γίνει το «κλειδί» για να ανοίξουμε την πόρτα της τάξης και της οργάνωσης στην ντουλάπα μας.

Με απλά βήματα μπορείτε να οργανώσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα.

1) Ξεκινήστε το ξεκαθάρισμα από τα «ογκώδη» κομμάτια της ντουλάπας σας: Πχ. Αν δεν φοράτε κάποια από τα μπουφάν και παλτό που διαθέτει η ντουλάπα σας, μπορείτε απλά άμεσα να απαλλαγείτε από αυτά. Θα δείτε ότι η ντουλάπα σας αμέσως θα ανασάνει. Έπειτα προχωρήστε στο ξεκαθάρισμα των υπόλοιπων κομματιών που πιάνουν μικρότερο χώρο.

2) Δημιουργήστε «σύνολα»: Απαλλαγείτε από τα κομμάτια που «δεν ταιριάζουν» με τίποτα και δεν ανταποκρίνονται στο προσωπικό σας στιλ. Δημιουργήστε σύνολα που μπορείτε να φορέσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έτσι θα αποφύγετε τον πονοκέφαλο των συνδυασμών της τελευταίας στιγμής.

3) Κάντε ξεκαθάρισμα με τη βοήθεια προσώπων που έχουν «ουδέτερη» άποψη: Μην κάνετε ξεκαθάρισμα με πρόσωπα που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας και να την φορτίσουν με συναίσθημα (Πχ. Θέλετε να πετάξετε κάτι και ακούτε «Μα γιατί να το πετάξεις αυτό; Σου το είχε αγοράσει ο τάδε και έχει αξία...» Νοt!). Ανθρωποι που έχουν συναισθηματική απόσταση από τα πράγματα, έχουν πιο καθαρή κρίση και μπορούν να σας βοηθήσουν καλύτερα.

4) Απομακρύνετε ό,τι δεν έχει πια την παραμικρή αξία για εσάς: Eίναι ωραίο να δίνουμε αξία στα πράγματα και να μην ξεχνάμε την αξία τους. Όμως, είναι εξίσου ωραίο να απαλλάσσουμε το περιβάλλον μας από πράγματα που δεν έχουν πλέον την παραμικρή αξία για εμάς. Αν δεν θυμάστε γιατί έχετε κρατήσει ένα αντικείμενο στη ντουλάπα σας, τότε ήρθε η στιγμή να απαλλαγείτε από αυτό.

5) Δώστε όλα αυτά που δεν φορέσετε ξανά και δεν «ξέρετε πώς σας ήρθε να τα αγοράσετε»: Υπάρχουν ρούχα και αξεσουάρ που αγοράσατε... «Γιατί έτσι θέλατε εκείνη τη στιγμή». Δεν τα φορέσατε ποτέ και ούτε θα τα φορέσετε. Μήπως ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείτε;

Απίστευτο! Αυτό είναι το μυστικό που κάνει τη ντουλάπα σου να φαίνεται οργανωμένη!

Η ντουλάπα είναι ένας χώρος ιερός για κάθε γυναίκα! Αν θέλεις λοιπόν να φαίνεται και η δική σου ντουλάπα οργανωμένη μάθε από εμάς το μυστικό! Σου μοιάζει απίστευτο; Κι όμως είναι αληθινό!

Θέλουμε να είναι τακτοποιημένη και οργανωμένη με τα ρούχα στη σειρά ώστε να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε.

Όχι ρούχα στο κρεβάτι και την καρέκλα (ναι, αυτή η κακιά συνήθεια πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει).

Θέλουμε να ανοίγουμε τα φύλλα της ντουλάπας και να νιώθουμε ότι είμαστε σε ένα μοντέρνο showroom με υπέροχα και μοδάτα κομμάτια για μοναδικές εμφανίσεις.

Πώς μπορείς όμως να κάνεις την ντουλάπα σου να μοιάζει με σικ και οργανωμένο showroom;

Μπορείς να τα καταφέρεις είτε έχεις πολλές ενδυματολογικές επιλογές είτε είσαι πιο απλή και λιτή.

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ένα αντικείμενο: Η κρεμάστρα.

Έχουμε άπειρες κρεμάστρες στη ντουλάπα μας και πάλι δεν μας φτάνουν. Πλαστικές, συρμάτινες, πολύχρωμες κ.α. Η καλύτερη επιλογή όμως είναι οι ξύλινες κρεμάστρες σε μπεζ ή λευκό χρώμα. Αμέσως θα κάνουν την ντουλάπα σου να μοιάζει πιο «γυναικεία», οργανωμένη, καθαρή και όμορφη.

Η ντουλάπα θα γίνει μια μπουτίκ ρούχων, από την οποία θα έχεις να διαλέξεις το αγαπημένο σου outfit για το γραφείο ή την βόλτα. Πιάνουν τόσο χώρο όσο χρειάζεται για να μην στριμώχνονται τα ρούχα μεταξύ τους και να μπορείς να τα ξεχωρίζεις χωρίς να ψάχνεις.

Ακόμη, είναι σταθερές ώστε να μην γλιστρούν τα ρούχα και πέφτουν, ενώ δεν σπάνε ούτε λυγίζουν εύκολα. Μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις συρμάτινες, αλλά κρατούν για περισσότερο καιρό. Τώρα που είναι άνοιξη, μπορείς να ανανεώσεις την ντουλάπα σου ξεκινώντας από τις κρεμάστρες.

Θα μεταμορφώσεις τον χώρο σε κάτι όμορφο και οργανωμένο.