Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Να πως θα κάνεις πιο οικολογικό το σπίτι σου!

12 tips για οικολογία και οικονομία!

Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Να πως θα κάνεις πιο οικολογικό το σπίτι σου!

Να πως θα κάνεις πιο οικολογικό το σπίτι σου! Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εσύ πως θα το προστατέψεις;

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό όλοι μας, ξεκινώντας με μερικές απλές αλλαγές στο σπίτι μας;

Προσοχή! Ποιες επιφάνειες δεν πρέπει να ακουμπήσει το νερό στο σπίτι σου!

1. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια δουλειά στον υπολογιστή σας, απενεργοποιήστε τον. Το ίδιο κάντε και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε.

2. Αγοράστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και LED ή λάμπες αλογόνου, αντί για τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

3. Ξεκινήστε να δωρίζετε πράγματά σας σε οργανισμούς και ιδρύματα. Μοιράστε παλιά περιοδικά σε γραφεία γιατρών, κομμωτήρια κ.λπ. Χαρίστε παλιά ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες, βιβλία, περιοδικά, πιάτα, ποτήρια και ό,τι άλλο θέλετε να ανανεώσετε σε ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εθελοντές που χρειάζονται τη βοήθειά σας.

4. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε σε μεγάλο βαθμό πλαστικές σακούλες. Επιλέξτε για τα ψώνια το παραδοσιακό δίχτυ, πάνινες τσάντες ή πιο μοντέρνες εκδοχές από ανακυκλώσιμα υλικά.

5. Αγοράστε online τα εισιτήριά σας για τα ταξίδια, το σινεμά, τις συναυλίες κ.λπ. και πληρώστε τους λογαριασμούς σας online μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και τα έξοδα αποστολής στο ελάχιστο.

6. Αγοράστε ένα φίλτρο βρύσης για να μην αγοράζετε διαρκώς μπουκάλια που είναι φτιαγμένα από πλαστικό υλικό και βλάπτουν πολύ το περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικά μπουκάλια (από μαγαζιά με αθλητικά είδη) που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται για 2-3 μήνες.

7. Μην αφήνετε τις βρύσες και το καζανάκι έστω και με πολύ μικρές διαρροές. Στο τέλος της ημέρας οι ποσότητες του νερού που έχουν χαθεί είναι πολύ σημαντικές.

8. Προσπαθήστε σε οτιδήποτε αγορές κάνετε να βάλετε την οικολογία στη ζωή σας.

9. Διακοσμήστε το σπίτι με φυτά εσωτερικού χώρου. Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ρύπους και ρυθμίζουν την υγρασία.

10. Φροντίστε το ψυγείο και ο καταψύκτης σας να είναι γεμάτα. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

11. Χρησιμοποιήστε ξίδι για την καθαριότητα του σπιτιού (για τα τζάμια, στο μπάνιο, στην κουζίνα κ.λπ.). Αυτό το θαυματουργό υλικό είναι φτηνό, είναι φυσικό, είναι αντιβακτηριδιακό και κυρίως αποτελεσματικό.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο χαρτί.


4 κόλπα για να ΜΗΝ ξοδεύετε

Για να γίνετε μάστερ των οικονομικών και του μισθού σας σάς δίνουμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να τα βάλετε σε τάξη… και αυτά και το μέλλον σας.

Μάθετε ποια είναι τα «ευαίσθητα σημεία σας»

Πριν κάνετε την επόμενη αγορά σας, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής: Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αποκτήσω; Και αν δεν το πάρω, θα είμαι εντάξει; Από τις απαντήσεις θα καταλάβετε αν όντως θέλετε να κάνετε τη συγκεκριμένη αγορά.

Κάντε σχέδια

Αν ξέρετε ότι ξοδεύετε αρκετά χρήματα σε μπαρ και εστιατόρια, προσπαθήστε να βρείτε πιο οικονομικές εναλλακτικές. Αντί να βγείτε έξω και να ξοδέψετε χρήματα σε ποτά, ταξί κ.λπ., καλέστε φίλους στο σπίτι. Σταματήστε να παίρνετε καφέδες από έξω και αρχίστε να φτιάχνετε στο γραφείο.

Έχετε έναν λογαριασμό χωρίς κάρτα

Μια ωραία ιδέα είναι να έχετε δύο λογαριασμούς. Με το που θα πληρώνετε όλες τις υποχρεώσεις του μήνα, θα μεταφέρετε τα χρήματα που έχετε αποφασίσει να βάζετε στην άκρη σε έναν λογαριασμό στον οποίο δεν θα αντιστοιχεί κάρτα.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο

Φτιάξτε κάθε μήνα μια λίστα όπου θα γράφετε το παραμικρό που ξοδεύετε με ακρίβεια. Eτσι, στο τέλος του μήνα θα ξέρετε πού ακριβώς έχετε ξοδέψει τι.

Από το περιοδικό TiVi ΣΙΡΙΑΛ που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη στα περίπτερα μόνο με 1€