Ρίξε στα φίλτρα του κλιματιστικού σου μαγειρική σόδα - Τα μυστικά για να μην καίει πολύ

Δροσιστείτε οικονομικά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ρίξε στα φίλτρα του κλιματιστικού σου μαγειρική σόδα - Τα μυστικά για να μην καίει πολύ

Μιας και η θερμοκρασία ανεβαίνει (δείτε εδώ πόσο θα φτάσει σήμερα) και τα κλιματιστικά ενεργοποιούνται πρέπει να γνωρίζουμε τα βασικά... Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με το air condition είναι ότι δεν φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του. Το βασικό του χαρακτηριστικό, εκτός από την δροσιά που μας προσφέρει το καλοκαίρι και την ζέστη τον χειμώνα, είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι μας.

Αυτό το πετυχαίνει συγκρατώντας την σκόνη και την βρωμιά στα φίλτρα του. Αν όμως δεν φροντίσεις να τα καθαρίζεις μπορεί να λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την υγεία σου. Επίσης, όταν ένα φίλτρο είναι βρώμικο, αναγκάζει το κλιματιστικό να δουλέψει περισσότερο για να καταφέρει να βγάλει αέρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής του.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μας προτείνουν οι ειδικοί να καθαρίζουμε τα φίλτρα μία φορά τον μήνα ή ακόμη και δύο τις περιόδους που το χρησιμοποιούμε συνέχεια. Πως μπορείς όμως να το κάνεις μόνος σου!

Αρχικά θα πρέπει να βγάλεις το καπάκι από το κλιματιστικό και στην συνέχεια να αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα. Ανάλογα με τον τύπο του κλιματιστικού μπορεί να χρειαστεί να ξεβιδώσεις το καπάκι, οπότε αν δεις ότι ενώ τραβάς δεν βγαίνει κοίταξε καλύτερα μήπως υπάρχουν βίδες.

Αφού τα αφαιρέσεις, πάρε την ηλεκτρική σου σκούπα και πέρασε και τις δύο πλευρές των φίλτρων για να τραβήξεις όλη την σκόνη και την βρωμιά που έχει συσσωρευτεί επάνω τους.

Συνήθως, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα δεν μπορείς να τα καθαρίσεις τόσο αποτελεσματικά. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα φίλτρα σου να μουλιάσουν μέσα σε ένα διάλυμα το οποίο θα αποτελείτε από ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και νερού. Το ξύδι θα καταστρέψει όλα τα βακτήρια αρκεί να το αφήσεις να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα.

Το τελευταίο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να τα ξεπλύνεις πολύ καλά βάζοντας λίγη πίεση, αλλά όχι και υπερβολική για να μην προκαλέσεις κάποιο πρόβλημα. Στην συνέχεια, καλό θα ήταν να τα αφήσεις να στεγνώσουν έξω από τον ήλιο, ενώ για να φύγουν τυχόν μυρωδιές θα μπορούσες να τα ψεκάσεις όσο είναι ακόμη βρεγμένα με μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα.

Τα μυστικά για να έχετε όλη μέρα το κλιματιστικό αλλά να μην πληρώσετε πολλά

οικονομία στο κλιματιστικό

  1. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το καλύτερο κλιματιστικό για την περιοχή σας. Αν έχετε μικρότερο κλιματιστικό από αυτό που απαιτεί ο χώρος σας, θα έχετε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερη απόδοση.
  2. Ρυθμίστε προσεκτικά τη θερμοκρασία στο σπίτι σας. Μην επιλέγετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 27οC έως 29οC όταν ο καιρός είναι ζεστός. Με αυτόν τον τρόπο, όσο βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, το σώμα σας θα ανακουφιστεί από τη δροσιά του σπιτιού, αλλά καθώς βγαίνετε έξω, δεν θα σοκαριστείτε από την ζέστη
  3. Όσο βρίσκεστε στο σπίτι, κρατήστε το κλιματιστικό συνεχώς ανοιχτό μην το ανοιγοκλείνετε. Αυτή δεν είναι μια καλή προσέγγιση για την εξοικονόμηση χρημάτων. Το πρωί, ανοίξτε το κλιματιστικό και αφήστε το να λειτουργεί όλη την ημέρα στους 27οC με 29οC. Αυτή η μέθοδος σας εξοικονομεί χρήματα αποφεύγοντας τις συχνές επανεκκινήσεις.
  4. Μην αφήνετε το κλιματιστικό ανοιχτό όλη τη νύχτα. Πριν κοιμηθείτε, θέστε τη νυχτερινή λειτουργία (SLEEP) στη θέση ON. Το κλιματιστικό αυξάνει σταδιακά τα επιλεγμένα επίπεδα θερμοκρασίας χώρου στη νυχτερινή λειτουργία και στη συνέχεια απενεργοποιείται μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα κοιμάστε άνετα, θα αποφύγετε να ξοδεύετε χρήματα ενώ κοιμάστε και θα αποφύγετε να κρυώνετε.