Θα ξεχάσεις ότι τα έχεις: Τα 3 πανέμορφα φυτά που δεν θέλουν πολύ πότισμα

Θα σου ομορφύνουν το μπαλκόνι αλλά δεν θα σε βασανίσουν καθόλου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Θα ξεχάσεις ότι τα έχεις: Τα 3 πανέμορφα φυτά που δεν θέλουν πολύ πότισμα

"Και ποιος θα τα ποτίζει;" - Αυτή είναι συνήθως η φράση που ακούγεται από κάποιο άτομο της οικογένειας σε καυγάδες τύπου να πάρετε ή να μην πάρετε φυτά τώρα που καλοκαιριάζει και θα κάθεστε περισσότερο στη βεράντα ή στο μπαλκόνι σας και η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι "κανείς"!

Ένα από τα συχνότερα παράπονα όσων αγαπούν τα φυτά είναι ότι τους τυχαίνουν σπίτια με μπαλκόνια είτε πολύ σκιερά, είτε με παραπάνω ήλιο που καίει τα φυτά τους. Άλλοι πάλι δεν ξέρουν πόσο νερό είναι αρκετό και συνήθως σαπίζουν τα φυτά τους από το πολύ πότισμα. Σε αυτό τον οδηγό, θα σε βοηθήσουμε να βρεις φυτά που δεν θέλουν πολύ περιποίηση, ακόμα και κάποια που θα δείχνουν υπέροχα σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει καθόλου ο ήλιος.

Καιρός να αρχίζεις να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου στο πανέμορφο μπαλκόνι σου (ή τον κήπο σου), μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, ακόμα και όλο το χρόνο!

Τα φυτά που χρειάζεσαι

Παιώνια

Παιώνια

Πανέμορφο φυτό που απαιτεί μια στοιχειώδη φροντίδα. Μεγαλώνει πανεύκολα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλους τους καιρούς. Με ελάχιστη προσοχή, μπορείς να έχεις τις παιώνιες σου για πάρα πολλά χρόνια.

Κυκλάμινο

Κυκλάμινο

Βάλτο σε σημείο που το χτυπάει ο ήλιος (κατά προτίμηση ο απογευματινός, που δεν καίει) και θα το δεις να σου χαρίζει τα πιο όμορφα άνθη του. Τοποθέτησέ το σε σκιερό και δροσερό μέρος και θα ευδοκιμήσει εξίσου καλά. Το κυκλάμινο είναι φυτό μπαλαντέρ αφού μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα φυτό που θα ομορφύνει το μπαλκόνι σου όσο και φυτό εσωτερικού χώρου. Αν το κρατήσεις τελικά μέσα στο σπίτι, πρόσεξε μόνο να μη το βάλεις κοντά σε καλοριφέρ ή θερμαντικά σώματα. Ιδανικά, διατήρησέ το μέσα στο σπίτι μέσα σε μικρά γλαστράκια σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο και μετάφερέ το στο μπαλκόνι σου το βραδάκι για να πάρει τον αέρα του!

Γιούκα

Γιούκα

Πόσο θαυμαστό φυτό! Αντέχει εξαιρετικά στο κρύο (εκτός από τον συνεχή παγετό, που ούτως ή άλλως είναι σπάνιος στη χώρα μας) και δεν πτοείται από τις αρρώστιες που βασανίζουν άλλα φυτά. Επίσης, θα στολίσει το μπακλόνι σου με μπόλικη πρασινάδα όλο το χρόνο αφού παραμένει πράσινο από άνοιξη σε χειμώνα. Ένα φυτό ζωής πραγματικά αφού μπορεί να σε συντροφεύσει για πάρα πολλά χρόνια.

Τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα φυτά στον οργανισμό μας

Πέρα από το ότι σου φτιάχνουν τη διάθεση και δίνουν μία νότα ομορφιάς στον χώρο, τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν και πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας (δες εδώ ποιο φέρνει και τύχη).

Βοηθούν στο να καθαρίσει ο αέρας του δωματίου

Έρευνες από τη NASA έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν καθοριστικό ρόλο και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε εσωτερικούς χώρους. Τοξίνες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η μεθανάλη μπορούν να απομακρυνθούν από το εσωτερικό περιβάλλον από τα φύλλα των φυτών. Επίσης, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και παράγουν οξυγόνο με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αναπνευστική μας λειτουργία στους χώρους που τα τοποθετούμε.

Βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία

φυτά τι καλό κάνουν στην υγεία μας

Όπως μπορείς να καταλάβεις από το παραπάνω όφελος, τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μας. Με την εισπνοή εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα και με την εκπνοή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Τα φυτά χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση επιτυγχάνουν το αντίστροφο (κατά κάποιο τρόπο). Δηλαδή, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό των αερίων ρύπων. Μάλιστα, το οξυγόνο που απελευθερώνουν είναι πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φυτά κάνουν μία αντίστροφη διαδικασία που απορροφούν οξυγόνο από τον χώρο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο ορισμένα φυτά όπως οι ορχιδέες, τα παχύφυτα και κάποια επίφυτα συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο και το βράδυ.

Αυξάνουν την παραγωγικότητά μας

Σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέδειξε τη θετική συμβολή που έχουν τα φυτά στη συγκέντρωση και τη μνήμη μας. Μάλιστα, η συμβολή αυτή μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό της τάξεως του 20%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Η μελέτη συνεχίζει λέγοντας πως η εργασία που γίνεται σε χώρους που υπάρχουν φυτά είναι υψηλότερης ποιότητας και ολοκληρώνεται με καλύτερη ακρίβεια.