Ψεκάζουμε το φύλλωμα με... - 5 τρόποι για να προστατεύσετε τα φυτά από τον καύσωνα

Ποια φυτά αντέχουν περισσότερο στον ήλιο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ψεκάζουμε το φύλλωμα με... - 5 τρόποι για να προστατεύσετε τα φυτά από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο έντονος ήλιος και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις βασικές λειτουργίες των φυτών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται εκτεταμένη καταστροφή των κυττάρων των φυτών με αρνητικές συνέπειες στη βλάστηση, στο σχηματισμό λουλουδιών, στην καρπόδεση, καθώς και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών.

Τα καλλωπιστικά φυτά (δες αυτά που κάνουν θραύση ειδικά το καλοκαίρι) λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να παρουσιάσουν κιτρινίσματα στα φύλλα και ξηράνσεις στα λουλούδια τους. Οι ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου που δημιουργεί έντονες ξηράνσεις και στρίψιμο φύλλων και γενικότερα προκαλεί καχεξία στα φυτά.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε περιόδους έντονης ζέστης. Σε συνθήκες καύσωνα, τα φυτά δεν μπορούν άμεσα να απορροφήσουν νερό από το χώμα ενώ παράλληλα δε μπορεί να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις τα φυτά να ζορίζονται και να ξεραίνονται άμεσα.

Πώς τα προστατεύουμε:

  • Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα
  • Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας
  • Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο
  • Προστατεύουμε τα φυτά από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ζεόλιθο ή καολίνη
  • Προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών στα φυτά

3 φυτά που αντέχουν στον ήλιο

Τριαντάφυλλα

τριαντάφυλλα

Κι όμως το πλέον ρομαντικό και σαγηνευτικό λουλούδι παραμένει ανθισμένο και το καλοκαίρι. Προσπεράστε τις ποικιλίες που έχουν λεπτά πέταλα –κι επομένως μειωμένη αντοχή στην ζέστη- και μην τα αφήνετε πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο. Τοποθετήστε τα σε βάζο με καθαρό νερό το οποίο θα αλλάζετε σε καθημερινή βάση. Μην αφήνετε τα χαλασμένα φύλλα μέσα στο νερό γιατί θα μειώσουν το χρόνο αντοχής του φυτού.

For you: Πλύντε το βάζο με χλωρίνη για πλήρη απολύμανση πριν τοποθετήσετε τα λουλούδια. Μην ξεχνάτε ότι ο εχθρός τους είναι τα βακτήρια

Γεράνι

Είναι όμορφο και ξεχωριστό λουλούδι και παραμένει φρέσκο κι ανθισμένο ακόμα κι υπό καθεστώς ζέστης. Μπορείτε να το βρείτε σε αμέτρητες αποχρώσεις και θα δώσει χρώμα και ζωντάνια στις ζαρντινιέρες σας. Θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα λουλούδια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Λυσίανθος

Μη σας ξεγελούν τα ντελικάτα πέταλα του λυσίανθου. Αυτό το πανέμορφο, αρχοντικό και ιδιαίτερο λουλούδι δεν υποκύπτει στην καλοκαιρινή ζέστη και θα παραμείνει φρέσκο στο βάζο σας για περίπου 10 μέρες. Το άνθος του θυμίζει αρκετά τα τριαντάφυλλα και θα το βρείτε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

For you: Πριν βάλετε τα λουλούδια σας σε βάζα θα πρέπει να τα κόβετε από κάτω 2-3 εκατοστά ώστε να μπορούν πιο εύκολα να ρουφούν νερό από το βάζο.