Τεράστια προσοχή σε αυτό το συγκεκριμένο φυτό! Είναι το πιο επικίνδυνο και μπορεί μέχρι και να σε κάψει

Μείνετε μακριά του

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τεράστια προσοχή σε αυτό το συγκεκριμένο φυτό! Είναι το πιο επικίνδυνο και μπορεί μέχρι και να σε κάψει

Μπορεί τα περισσότερα φυτά να έχουν πολλά οφέλη και να αποτελούν τέλεια διακοσμητικά για τον χώρο μας (όπως αυτό για παράδειγμα που φέρνει και τύχη), ωστόσο υπάρχει ένα συγκεκριμένο το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Το πιο επικίνδυνο φυτό

Συγκεκριμένα, το είδος Heracleum sphondylium, δηλαδή Ηράκλειο το σφονδύλιο, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από υποείδη, πολλά εκ των οποίων περιέχουν φουροκουμαρίνες, που έχουν καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και φωτοτοξικές ιδιότητες.

Το δηλητήριο του φυτού, αφού ακουμπήσει το δέρμα, ενεργοποιείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φλύκταινες πάνω στο δέρμα. Η έκταση αυτής της ευαισθησίας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φουσκάλες εγκαύματος

Ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της λαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας οι ρίζες και τα φύλλα είναι αφροδισιακά, χωνευτικά, αποχρεμπτικά και ήπια ηρεμιστικά.

Το πιο επικίνδυνο φυτό

Μην πάρεις αυτά τα φυτά αν έχεις γάτα

Όπως και τα παιδιά (δείτε εδώ τα φυτά που δεν πρέπει να πλησιάσουν), πρέπει να γνωρίζουμε ότι και οι γάτες -πόσο μάλλον τα μικρά γατάκια - έχουν ευαισθησίες σε αρκετά δημοφιλή φυτά. Συγκεκριμένα, όταν οι γάτες μας μασήσουν ή καταπιούν φύλλα ή βολβούς μπορεί να παρουσιάσουν έντονες στομαχικές διαταραχές που συνοδεύονται από εμετό και διάρροια.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένο εσωτερικά όργανα της γάτας όπως η καρδιά και το συκώτι. Επίσης, όταν ακουμπήσουν ή τριφτούν σε κάποια συγκεκριμένα φυτά εμφανίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα ή στο στόμα.

φυτά γάτες

Γλαδιόλα

Aπό τα δημοφιλέστερα βολβώδη λουλούδια που φυτεύοναι άνοιξη, οι γλαδιόλες ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά στενόμακρα άνθη τους που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα πράσινα λογχοειδή φύλλα. Ο βολβός της γλαδιόλας θεωρείται το πιο τοξικό μέρος του φυτού, που αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γάτα μας. Όταν λοιπόν αφαιρούμε τον βολβό της γλαδιόλας από το έδαφος για να τον αποθηκεύσουμε, φροντίζουμε να τον φυλάμε σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση η γατούλα μας.

Βιγόνια

Αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που στολίζει μπαλκόνια και κήπους, η βιγόνια εντυπωσιάζει με τα μικρά ροζ ή άσπρα άνθη της. Δυστυχώς, το γυαλιστερό φύλλωμα της μπιγκόνιας προκαλεί ενδιαφέρον στις γατούλες μας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν οι γάτες μας καταναλώσουν φύλλα της βιγόνιας ίσως αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως έντονο ερεθισμό στο στόμα και την γλώσσα, εμετό και μια γενικότερη δυσκολία για να καταπιούν.

Ντάλια

Τα μεγάλα άνθη της ντάλιας τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Είναι τόσο όμορφα που δεν μπορούμε παρά να τους κρατήσουμε μία ξεχωριστή θέση στον καλοκαιρινο κήπο μας. Άλλο ένα βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης που τουλάχιστον δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τις γάτες μας. Ωστόσο, οι ντάλιες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορες παρενέργειες στη γάτα μας, όπως ήπια δερματίτιδα όταν αγγίξουν τα φύλλα, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα όταν μασήσουν φύλλα ή τις κονδυλώδεις ρίζες της.

TAGS