Θα σας γλιτώσουν από πολύ ρεύμα - Τα φυτά που λειτουργούν σαν κλιματιστικό ή ανεμιστήρα

Θα πάρει "ανάσα" η τσέπη σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θα σας γλιτώσουν από πολύ ρεύμα - Τα φυτά που λειτουργούν σαν κλιματιστικό ή ανεμιστήρα

Έχει τρελαθεί το τελευταίο διάστημα να πληρώνει ρεύμα; Λοιπόν υπάρχουν μερικά φυτά τα οποία φέρνουν δροσιά στο σπίτι σου λειτουργώντας σαν φυσικό κλιματιστικό ή ανεμιστήρα. Ενώ, υπάρχουν και φυτά που διώχνουν την γλωσσοφαγιά.

Κάποια μάλιστα, από αυτά δεν απαιτούν χρονοβόρα φροντίδα και το σημαντικότερο είναι ότι απορροφούν τη θερμότητα, όπως το σφουγγάρι το νερό, χαρίζοντας δροσιά, φρεσκάδα και ομορφιά στον προσωπικό μας χώρο.

Αυτά είναι τα φυτά που φέρνουν δροσιά στο σπίτι

Φυτά για δροσιά

Φίκος

Αποτελεί ίσως το πιο γνωστό φυτό εσωτερικού χώρου και είναι το ιδανικότερο φυτό για την εσωτερική διακόσμηση με φαρδιά φύλλα, σκληρά και βαθυπράσινα. Χαρακτηριστικό αυτών των φυτών είναι η φυσική τάση που έχουν να ρίχνουν τα χαμηλότερα φύλλα τους, καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία ενώ το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι απορροφούν τη θερμότητα.

Φτέρη Βοστώνης

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φυτό που προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα φυτό εσωτερικού χώρου χαμηλής συντήρησης.

Αλόη

Ακόμη ένα γνωστό φυτό για τις πολλές ιδιότητες που έχει. Μια από αυτές είναι ότι απορροφά αρκετή από τη ζέστη σε έναν κλειστό χώρο. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι εκχυλίσματα της αλόης της γνησίας μπορεί να είναι χρήσιμα στην περιποίηση για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση των αυξημένων λιπιδίων στο αίμα.

Μπενζαμίνη

Είναι γνωστό και ως φίκος Μπέντζαμιν. Έχει λεπτά κλαδιά με απανωτά χωρίσματα, τα οποία δίνουν στο φυτό ένα κομψό σχήμα, που μοιάζει με δέντρου.

Πώς να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου

1. Διατηρήστε το έδαφος αρκετά υγρό

Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσετε το έδαφος του φυτού υγρό. Εάν το έδαφος είναι στεγνό, τα φυτά σας θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν και τελικά θα πεθάνουν πάνω σας. Θα πρέπει να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της διατήρησης του εδάφους υγρό και της διαβροχής του. Αποφύγετε να το παρακάνετε με το νερό. Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ νερό στα φυτά, με αποτέλεσμα να μαραίνονται και να πεθαίνουν. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο αρκετό νερό στις σωστές στιγμές, το έδαφος θα διατηρήσει την υγρασία.

2. Δώστε στα φυτά σας άφθονο ηλιακό φως

Παρόλο που μεγαλώνετε τα φυτά μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνουν το φως του ήλιου. Δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό να λειτουργήσει; Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τα φυτά δίπλα στα παράθυρα. Μπορείτε να τα κρεμάσετε ή να τα καθίσετε σε ένα τραπέζι μπροστά από το παράθυρο για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά λαμβάνουν το απαραίτητο ηλιακό φως. Φροντίστε να ανοίξετε τις κουρτίνες και τα στόρια για να επιτρέψετε στον ήλιο να εισχωρήσει από τα παράθυρά σας. Εάν τα φυτά εσωτερικού χώρου σας δεν έχουν αρκετό ηλιακό φως, τα περισσότερα από αυτά θα πεθάνουν.

3. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ποτίσματος

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ποτίσματος με βάση διαφορετικούς παράγοντες. Η ποσότητα νερού που θα χρειαστούν τα φυτά σας εξαρτάται από τους τύπους φυτών που καλλιεργείτε. Μερικοί χρειάζονται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα, αλλά άλλοι χρειάζονται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Εάν αναπτύξετε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα για τα φυτά σας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να διατηρήσετε το έδαφος υγρό χωρίς να προσθέσετε πολύ νερό σε κάθε φυτευτή.

4. Επιλέξτε φυτά χαμηλής συντήρησης που ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους

Εάν θέλετε να έχετε τη μεγαλύτερη επιτυχία με τα φυτά εσωτερικού χώρου σας, σκεφτείτε να επιλέξετε επιλογές χαμηλής συντήρησης. Ορισμένα φυτά απαιτούν φυσικά λιγότερη προσπάθεια για να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένων των φυτών αράχνης, της αλόης του σκαντζόχοιρου και των φυτών monstera. Αν και είναι καλό να έχετε αυτές τις επιλογές χαμηλής συντήρησης, μπορείτε να καλλιεργήσετε πολλά άλλα φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι.

Μην αισθάνεστε ότι θα χρειαστεί να περιοριστείτε στην καλλιέργεια μόνο των «εύκολων» φυτών. Εάν δεν σας πειράζει να καταβάλετε προσπάθεια να φροντίσετε τα φυτά σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε δεκάδες διαφορετικά είδη σε δωμάτια σε όλο το σπίτι σας. συντήρηση φυτών εσωτερικού χώρου φυτά σπιτιών

5. Επιλέξτε καλά σημεία για να έχετε τα φυτά σας

Επιλέξτε τα σωστά σημεία για τα φυτά σας. Εάν ένα φυτό χρειάζεται το φως του ήλιου, δεν είναι καλή ιδέα να το έχετε σε μια σκοτεινή γωνιά όπου δεν θα έχει πολύ φως. Αν και είναι ιδανικό να τοποθετείτε φυτά κοντά σε παράθυρα και άλλους ανοιχτούς χώρους, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά σημεία. Μπορεί να θέλετε να κρεμάσετε ένα φυτό στην κρεβατοκάμαρά σας, να το τοποθετήσετε στο μπάνιο και ακόμη και να κρεμάσετε πολλά στην κουζίνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φυτά ως διακοσμητικά κομμάτια για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται ακόμα καλύτερο.

6. Μετακινήστε τα φυτά σε νέες γλάστρες όταν είναι απαραίτητο

Όταν ένα φυτό συνεχίζει να αναπτύσσεται, μπορεί να ξεπεράσει την αρχική του γλάστρα. Θα χρειαστεί να παρέχετε στο φυτό αρκετό χώρο για να συνεχίσει να ευδοκιμεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετακινήσετε το φυτό. Αναζητήστε μεγαλύτερες γλάστρες που έχουν περισσότερο χώρο πριν ολοκληρώσετε τη μεταφορά. Μόλις έχετε κάτι που μπορεί να προσφέρει περισσότερο από αρκετό χώρο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται το φυτό, μπορείτε να το αφαιρέσετε προσεκτικά ενώ προσθέτετε περισσότερο χώμα γύρω του. Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί κατά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του φυτού για να αποφύγετε την πρόκληση σοκ στο φυτό.

7. Χρησιμοποιήστε λίπασμα στο έδαφος

Φροντίστε να προσθέσετε λίγο λίπασμα στο έδαφος. Όπως θα προσθέτατε λίπασμα για το χώμα των φυτών στην αυλή σας, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για τα φυτά που καλλιεργείτε μέσα. Το λίπασμα βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, διατηρεί το έδαφος υγρό για μεγαλύτερες περιόδους και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών που αναπτύσσετε. Είναι εύκολο να βρεθεί και πλήρως προσιτό, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στο χώμα.

8. Αφήστε να συμβεί αποστράγγιση

Ακόμη και όταν έχετε τα φυτά σας μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε έναν τρόπο να αφήσετε το νερό από το έδαφος να στραγγίσει. Εάν οι γλάστρες σας δεν έχουν τρύπες στο κάτω μέρος τους, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτές τις τρύπες μόνοι σας. Είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό στρώμα κάτω από το φυτό για να συλλάβει το νερό που θα στραγγίσει. Ορισμένες γλάστρες φυτών διαθέτουν το προστατευτικό στρώμα, αλλά δεν το έχουν όλες.

9. Επιλέξτε το σωστό έδαφος

Όταν έχετε να κάνετε με φυτά σε γλάστρες, βοηθάει να χρησιμοποιείτε χώμα υψηλής ποιότητας. Μην τσιγκουνεύεστε το χώμα μόνο και μόνο επειδή σκοπεύετε να διατηρήσετε αυτά τα φυτά μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες χώματος για γλάστρες για να δείτε τι είδους θρεπτικά συστατικά θα προσφέρουν, καθώς και τι μπορούν να κάνουν για τα φυτά σας.

10. Χρησιμοποιήστε μια τροποποίηση εδάφους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια τροποποίηση εδάφους. Μια τροποποίηση είναι οτιδήποτε θα προσθέσετε στο έδαφος για να βελτιώσετε την κατάστασή του. Εάν το χώμα σας είναι ιδανικό για ορισμένα φυτά αλλά όχι για άλλα λόγω της οξύτητας και των επιπέδων pH του, μπορείτε να το προσαρμόσετε προσθέτοντας μια τροποποίηση. Μερικές από τις διαφορετικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν κομπόστ και κατακάθι καφέ, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες για να διαλέξετε. Μπορείτε να κάνετε μια τροποποίηση εδάφους στο σπίτι ή να την αγοράσετε σε ένα κατάστημα οικιακής βελτίωσης.