Προσοχή αν φυτρώσει στον κήπο σας ξεριζώστε το - Το φυτό που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία

Ειδικά αν έχετε παιδιά η κατοικίδια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Προσοχή αν φυτρώσει στον κήπο σας ξεριζώστε το - Το φυτό που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία

Όταν έχουμε στο σπίτι μας παιδιά ή κατοικίδια ή και τα δυο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα φυτά που θα επιλέξουμε, είτε αυτά είναι εσωτερικού χώρου είτε εξωτερικού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ορισμένα αν τα φάμε ή αν πέσει το υγρό τους στο δέρμα της ή στα μάτια, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα υγείας.

Ένα από αυτά μάλιστα, που συνήθως βγαίνει μεταξύ άλλων και στα οικόπεδα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εσωτερική αιμορραγία αν γίνει κατάποση (δείτε εδώ τα 8 πιο επικίνδυνα φυτά).

Αυτό το φυτό προκαλεί εσωτερική αιμορραγία

Το φυτό αυτό (Ricinus communis) ανήκει στα πιο θανατηφόρα φυτά του κόσμου, με ένα μόλις σπέρμα του να αρκεί για να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Ενδιαφέρον είναι πως το φυτό αυτό, αλλιώς γνωστό και ως ρετσινολαδία, είναι ένα πολύ συχνό καλλωπιστικό κήπων και είναι το φυτό από το οποίο παράγεται το καστορέλαιο.

Χαρακτηριστικά: Ο ρικίνος είναι ένας ημιξυλώδης θαμνος, με μέγιστο ύψος τα 12 μέτρα και πλάτος τα 5 μέτρα. Έχει μεγάλα φύλλα, λοβωτά με οδοντωτό κράσπεδο και χρώμα γυαλιστερό ιώδες ή ερυθρό-πράσινο. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινοπράσινα και διατάσσονται σε ταξιανθία σπίδακα, με τα αρσενικά άνθη να βρίσκονται στο κάτω μέρος και τα θηλυκά στο πάνω. Ο καρπός του είναι κόκκινος και ακανθώδης με σπέρματα που μοιάζουν με τσιμπούρια.

Ρίκινος δηλητήριο
Pixabay/zimt2003

Που το συναντάμε: Ο ρικίνος φύεται συχνά σε άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, τόπους ρίψης απορριμμάτων και γενικά υγρά εδάφη.

Συμπτώματα: Η κύρια δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι η ρικίνη (ανήκει στις λεκτίνες, πρωτεΐνες που συνδέονται σε υδατάνθρακες), η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα σπέρματα του φυτού και σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα.

Η ρικίνη είναι μια τύπου 2 πρωτεΐνη απενεργοποίησης ριβοσωμάτων (ribosome-inactivating protein, RIP) με ισχυρή κυτταροτοξική δράση αφού παρεμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη αυτή. Είναι εκπληκτικό πως από τα σπέρματα του φυτού παράγεται το πολύ γνωστό καστορέλαιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά διότι οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καστορέλαιου μετουσιώνουν την τοξική αυτή πρωτεΐνη και την απενεργοποιούν.

Η κατάποση ρικίνης προκαλεί:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Δυσφαγία (δυσκολία στη κατάποση)
  • Εσωτερική αιμορραγία που εμφανίζεται ως μελαινα και αιματεμεση
  • Ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και γαστρεντερικού σωλήνα
  • Ενώ η εισπνοή της μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πυρετό.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφία Pixabay/andreas160578

Χρήσιμες συμβουλές και μυστικά για να έχετε υγιή λουλούδια

  1. Οι θερμοκρασίες που προτιμούν τα περισσότερα λουλούδια είναι θερμοκρασίες ανοιξιάτικες, δηλαδή μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε πήλινες γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να μεταφυτέψετε τα φυτά σας, φροντίστε να τις βυθίσετε σε νερό για δύο μέρες, για να μην απορροφούν υγρασία από το χώμα.
  3. Αποφύγετε να τοποθετείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου στην κουζίνα, κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικά, δίπλα στο ψυγείο ή κοντά σε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για να μην δημιουργούνται ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα που είναι επιβλαβή για τα φυτά σας.
  4. Σκαλίζετε συχνά την επιφάνεια του χώματος για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες αερισμού σε αυτό.
  5. Το κιτρίνισμα των φύλλων στα φυτά, είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Λιπάνετε τα φυτά σας με βιολογικά λιπάσματα.
  6. Mη δουλεύετε στον κήπο σας όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα για να αποφύγετε την εξάπλωση ασθενειών από το ένα φυτό στο άλλο.
  7. Να φοράτε πάντα γάντια κατά την διάρκεια των κηπουρικών εργασιών και να διατηρείτε καθαρά και περιποιημένα τα εργαλεία κήπου, μετά το πέρας των κηπουρικών εργασιών.
  8. Για να διατηρούνται τα κρεμαστά φυτά σε καλή κατάσταση, συστήνεται ο ψεκασμός των φύλλων και των βλαστών τους με νερό. Ο ψεκασμός συστήνεται επίσης σε είδη που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.
  9. Οι διάφορες πέτρες συμβάλλουν στην αισθητική οποιουδήποτε παρτεριού, ενώ το τείχος από ξύλινα πασαλάκια συμβάλει στον περιορισμό της ανάπτυξης των φυτών.
  10. Με τον ερχομό του φθινοπώρου οι πανσέδες, οι μενεξέδες, τα χρυσάνθεμα, οι καλέντουλες και τα κυκλάμινα, θεωρούνται ως ιδανικά φυτά για φύτευση ώστε να δώσουν όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς στον κήπο σας.
  11. Τον χειμώνα μπορούμε να φυτεύουμε λουλούδια όπως ανεμώνες, αλεξανδρινά, καμέλιες και κρόκους.
  12. Οι τριανταφυλλιές μεταφυτεύονται σε γλάστρα 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή που την αγοράσαμε. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για τον κήπο μας, ο λάκκος πρέπει να έχει τριπλάσια διάμετρο από τη γλάστρα που τις είχαμε.
  13. Το γεράνι απωθεί τα σκαθάρια από τα φυτά σας.
  14. Αν θέλετε να διατηρήσετε τα λουλούδια σας στο βάζο, για περισσότερο χρόνο ρίξτε μέσα στο νερό του ανά λίτρο νερού, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ή 3 σταγόνες οινόπνευμα, ή 3 σταγόνες χλώριο, ή 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι.
TAGS