Θα φαίνεται ολοκαίνουργιος για τα Χριστούγεννα: Καθάρισε τον καναπέ σου με μαγειρική σόδα και...

Έχεις όλα τα υλικά στο ντουλάπι της κουζίνας σου!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Τα Χριστούγεννα φτάνουν σε λιγότερο από μήνα και ξέρουμε ποιος είναι ο μεγάλος «πόνος» της νοικοκυράς: πώς θα κάνει τον καναπέ της να φαίνεται ολοκαίνουργιος! Το Youweekly.gr σου βρήκε την λύση!

Προσοχή όμως, πριν εφαρμόσεις τα παρακάτω βήματα φρόντισε να ελέγξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή που αφορούν τον καθαρισμό.

Το πρώτο βήμα για να καθαρίσεις τον καναπέ σου είναι να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Θα πρέπει να “περάσεις” όλη την επιφάνεια για να απομακρύνεις τη σκόνη και τα σκουπίδια. Εάν αυτά μείνουν, ενδέχεται να αναμειχθούν με τα προϊόντα καθαρισμού και να δημιουργηθούν πρόσθετοι λεκέδες. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να σκουπίσεις εξονυχιστικά όλα τα σημεία δίνοντας περισσότερη προσοχή στις γωνίες. Δε χρειάζεται να έχει κάποιο λεκέ ο καναπές σου για να κάνεις αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να την εντάξεις στις εβδομαδιαίες δουλειές του σπιτιού καθώς αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόληψη από αλλεργίες που δημιουργούνται από σκόνη. Απαραίτητη δε είναι εάν το κατοικίδιό σου συνηθίζει να απολαμβάνει κι εκείνο τον καναπέ σου.

Οι μυρωδιές σε έναν καναπέ δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Είναι πιθανόν να αισθάνεσαι μια δυσοσμία στον καναπέ, αλλά να μην υπάρχει κάποιος εμφανής λεκές. Επίσης, το κατοικίδιό σου ίσως να “έβαλε τη σφραγίδα” του σε κάποιο σημείο του καναπέ σου χωρίς να το αντιληφθείς. Για την αντιμετώπιση της κακοσμίας, σου προτείνουμε δύο δραστικές λύσεις. Η πρώτη αφορά τη χρήση μαγειρικής σόδας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πασπαλίσεις με τη σόδα το σημείο του καναπέ που θεωρείς ότι μυρίζει και να την αφήσεις να δράσει για 20 λεπτά ή παραπάνω εάν είναι αρκετά έντονο. Στη συνέχεια, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα τα υπολείμματα. Η δεύτερη εναλλακτική εφαρμόζεται στην περίπτωση που δεις ότι η μυρωδιά επιμένει. Ανακάτεψε, λοιπόν, τη σόδα με λίγο στεγνό καθαριστικό χαλιών, περίμενε για ακόμα 20 λεπτά και σκούπισε ξανά τις σκόνες.

Οι συνταγές για το καθάρισμα του καναπέ που θα σου λύσουν τα χέρια

Πως να καθαρισεις τον καναπε σου

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καλό θα ήταν να καθαρίσεις το σημείο τη στιγμή που γίνεται ο λεκές και όχι να περάσουν μέρες και να “ποτίσει” τον καναπέ. Το καθάρισμα καναπέ με σόδα και ξύδι αποτελεί μια δραστική λύση ακόμα και για τους λεγόμενους δύσκολους λεκέδες. Άλλωστε, τα δύο αυτά υλικά είναι top στη λίστα των φυσικών καθαριστικών λόγω των ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές “συνταγές” που μπορείς να ακολουθήσεις για να απαλλαγείς από τους λεκέδες.

Extra tip: Δες εδώ ποια είναι η κατάλληλη θέση για το δέντρο σου με βάση το feng shui!

Συνταγή Νο 1:

Η πρώτη αφορά την ανάμειξη 1 κουταλιάς της σούπας μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά υγρού απορρυπαντικού, 4-5 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Για να σε προειδοποιήσουμε, τα υλικά του συγκεκριμένου μείγματος αντιδρούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αφρίζουν. Για το λόγο αυτό φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο μπολ για να τα ανακατέψεις. Καλό θα ήταν πριν προχωρήσεις στην εφαρμογή, να πειραματιστείς σε ένα μη εμφανές σημείο του καναπέ σου. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγξεις εάν υπάρχει κάποια αλλοίωση στο υλικό του καναπέ. Αφού δεις ότι δε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, στη συνέχεια, βάλε το καθαριστικό που έφτιαξες σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε τον λεκέ του καναπέ και άφησε το μόνο για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Τέλος, σκούπισε το υγρό με ένα στεγνό σφουγγάρι ή μια πετσέτα για να μη δημιουργηθεί υγρασία.

Συνταγή Νο2:

Η δεύτερη συνταγή σχετίζεται με την αντιμετώπιση των λεκέδων που έχουν προκληθεί από κρασί. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σκουπίσεις κατευθείαν με ένα χαρτί την περίσσεια υγρασία που έχει δημιουργηθεί. Έπειτα, ανάμειξε λίγη σόδα με νερό και ρίξε το υγρό στο σημείο που βρίσκεται ο λεκές. Άφησέ το για λίγο και σκούπισε το με μια πετσέτα. Εάν δεις ότι ο λεκές δεν έφυγε πλήρως, τότε πασπάλισε με μαγειρική σόδα και τρίψε την επιφάνεια με μια οδοντόβουρτσα. Σκούπισε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα και ανακάλυψε ότι ό λεκές έχει φύγει και έχεις ξανά έναν καθαρό καναπέ!

Συνταγή Νο3:

Η τελευταία λύση έχει να κάνει με τους δυσκολότερους λεκέδες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι λεκέδες από λίπος, κρασί, τσιγάρο και αίμα. Για τους συγκεκριμένους η εφαρμογή λευκού ξυδιού μαζί με νερό είναι αρκετή. Χρησιμοποίησε ίσες ποσότητες των δύο υλικών και εφάρμοσέ το ψεκάζοντας πάνω στο λεκέ. Προσπάθησε να μη δημιουργήσεις υγρασία και άφησέ το για ένα τέταρτο να στεγνώσει. Το μόνο που θα μείνει μετά είναι η ιδιαίτερη μυρωδιά του ξυδιού, η οποία όμως θα εξαλειφθεί μετά από 3-4 ώρες.