Αν είστε από αυτούς που ξεραίνουν ακόμα και κάκτο: Αυτά τα φυτά είναι κατάλληλα για την τεμπελιά σας

Αγαπάτε τα φυτά αλλά βαριέστε να τα φροντίζετε; Ιδού η λύση...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com/Amber Turner
Unsplash.com/Amber Turner

Είστε τεμπέληδες κι όποιο φυτό αναλαμβάνεται να φροντίσετε δεν έχει καλό τέλος; Είστε από αυτούς που ξεραίνουν ακόμα και κάκτο; Μη σας νοιάζει υπάρχουν κι άλλοι σαν εσάς γι' αυτό και ο Σπύρος Σούλης αποφάσισε να αποκαλύψει μια λίστα από φυτά που αντέχουν στην τεμπελιά και μπορείτε να τα αγοράσετε ΧΘΕΣ για το σπίτι σας.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αντέχουν σε ήλιο ή κρύο και σίγουρα ομορφαίνουν τον χώρο σας...

Κάποια από αυτά τα φυτά που αναφέρει στο παρακάτω βίντεο ο Σπύρος είναι τα εξής:

Σανσεβιέρια (snake plant)

Τροπικό πολυετές φυτό με ιδιαίτερη διακοσμητική αξία και χρήση. Είναι παχύφυτο που φυτεύεται σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Αποτελεί πολύ συχνή επιλογή τόσο από γεωπόνους όσο και από διακοσμητές σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε βεράντες ή προστατευμένα σημεία στον κήπο. Είναι φυτό που φιλτράρει τον αέρα του δωματίου που τοποθετείται και έχει θετικά αποτελέσματα (αισθητικά και ψυχολογικά) όταν επιλέγεται για ένα ιδιωτικό ή επαγγελματικό εσωτερικό χώρο.

Η ποσότητα του νερού ποτίσματος που χρειάζεται η σανσεβιέρια πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί θα προκαλέσει την ανάπτυξη μυκήτων που θα προκαλέσουν σηψιρριζίες (σαπίσματα των ριζών).

Συνήθως σε μια μέση θερμοκρασία δωματίου περίπου 25οC και μέσης υγρασίας του χώρου 40-45% το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 ημέρες (κάθε δύο εβδομάδες), ανάλογα φυσικά και με τη γλάστρα που έχουμε επιλέξει για τη σανσεβιέρια.

Παχίρα

Η παχίρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα και καφέ στίγματα στα φύλλα. Λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς της, η παχίρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση που έχουμε λιγότερο φωτισμό, όπως αναφέρεται στο www.mistikakipou.gr.

Η παχίρα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του φυλλώματος της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από το παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα.

H παχίρα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς χρειάζεται σχετικά λίγη εδαφική υγρασία στο χώμα της για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε να κάνουμε τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα.

Πιλέα

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά φυτά εσωτερικού χώρου που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό. Το συγκεκριμένο είδος πιλέας που κατάγεται από τη νότια Κίνα και είναι γνωστό με την ονομασία “κινέζικο φυτό των χρημάτων”, καθώς σύμφωνα με το φενγκ-σούι συμβολίζει την καλή τύχη, τον πλούτο, τα χρήματα και την ευημερία.

Η πιλέα θέλει μέτριο πότισμα, καθώς είναι ευαίσθητη σε συνθήκες έντονης υγρασίας. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα και στου βλαστούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κίτρινα φύλλα ή να παρατηρήσουμε τα φύλλα να πέφτουν. Ένας πρακτικός τρόπος για το πότισμα της πιλέας είναι να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε μία λεκάνη για μισή ώρα, ώστε να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Ποτίζουμε την πιλέα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να επαναλάβουμε το πότισμα μόνο αφού έχει στεγνώσει καλά το χώμα στη γλάστρα. Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της πιλέας να λυγίζουν και να πέφτουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα πότισμα ώστε να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.