Συνταγή για το πιο αφράτο και εύκολο τσουρέκι στον κόσμο

Πανεύκολη συνταγή!

Συνταγή για το πιο αφράτο και εύκολο τσουρέκι στον κόσμο

Το Πάσχα έρχεται και η πιο εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό τσουρέκι είναι ό,τι χρειάζεστε!

Τσουρέκι πανεύκολο, πεντανόστιμο και αφράτο! Διαβάστε παρακάτω...

Οπωσδήποτε μόνο αλεύρι για τσουρέκια.Καλύτερο και γρηγορότερο φούσκωμα θα έχετε αν βάλετε το ζυμάρι σκεπασμένο μέσα στο φούρνο στους 50 βαθμούς με μισάνοιχτο το πορτάκι του φούρνου.

Οπωσδήποτε μόνο αντιστάσεις και όχι αέρα γιατί θα ξεραθεί.

Εάν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για τσουρέκια τότε η συνταγή είναι ακριβέστατη στην ποσότητα, ίσως να σας πάρει άλλα 100 γραμμάρια αλεύρι. Αν βάλετε για όλες τις χρήσεις , δεν σας εγγυώμαι τίποτα, μην το ρισκάρετε, γιατί εγώ την πάτησα πολλές φορές.Φυσικά μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε. Η πραλίνα είναι κόλαση !!!

Υλικά
2 τσουρέκια κανονικά.
700 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκια (αποκλειστικά για τσουρέκια, δλδ σκληρό)
200 γραμμ. ζάχαρη
200 ml. γάλα
3 αυγά
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή ένα κυβάκι νωπή
125 γραμμ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
χυμό και ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
κακουλέ σκόνη 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο το φακελάκι για όσους θέλουν πιο έντονη γεύση)
μαχλέπι σκόνη επίσης 2/3 από το φακελάκι (ή και όλο κατά προτίμηση)
1 κροκάδι με λίγο νερό για την επάλειψη

Εκτέλεση
Καταρχήν συγκεντρώνουμε τα υλικά να τα έχουμε μπροστά μας.

Χλιαρώνουμε το γάλα. Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά, αν είναι κυβάκι την τρίβουμε, ρίχνουμε και μια κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και λίγο απο το αλεύρι μας να γίνει αραιό κουρκούτι. Έτσι πιάνουμε τη μαγιά μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, όσο περιμένουμε τη μαγιά μας, βάζουμε μια κατσαρολίτσα στο μάτι της κουζίνα στο πιο χαμηλό και βάζουμε το βούτυρο που είναι ήδη μαλακωμένο έξω από το ψυγείο για να λιώσει. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη μαζί και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Μέσα στο κατατσαρολάκι ρίχνουμε και το ξύσμα, το χυμό και τα κακουλέ, μαχλέπι και ανακατεύουμε.

Στο τέλος ρίχνουμε μέσα και τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψουν. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 1 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ. Αν δείτε ότι είναι πολύ ζεστά αφήστε κατά μέρος για λίγο να χλιαρώσουν.

Κατόπιν, και αφού έχει φουσκώσει η μαγιά μας, βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και το μείγμα της κατσαρόλας και αφού έχουμε αλευρώσει τα χεράκια μας, ξεκινάμε το ζύμωμα.

Αφού το ζυμώσουμε καλά, προσέχτε μη σας ξεγελάσει το ζυμάρι και βάλετε πολύ παρανίσιο αλεύρι, αφού λοιπόν το ζυμώσουμε, το αφήνουμε να πολλαπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ το παρατάω για κανένα 2ωρο ή και 3ωρο και πάω για καφέ, χι χι. Βέβαια αν βιάζεστε μπορείτε να το αφήσετε και λιγότερο.

Αφού λοιπόν φουσκώσει εντελώς το παίρνετε και το κόβετε κομμάτια και πλάθετε τσουρέκια οπως σας αρέσουν. Εγώ βγάζω δύο τσουρέκια κανονικά έως μεγάλα με αυτή τη δόση.

Στη συνέχεια αφήνετε τις πλεξούδες σας να ξαναφουσκώσουν.

Αφού ξαναφουσκώσουν, ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ όχι στον αέρα. Τις αλείφετε με το αυγουλάκι αραιωμένο με λίγο γάλα ή νερό και περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος σας.

Ψήνετε στους 160 στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ή μέχρι το μαχαιράκι που θα βυθίσετε να βγαίνει καθαρό.

Επειδή έχουμε και νηστεία δείτε τη συνταγή για ένα κέικ μπανάνα-σοκολάτα σκέτη... κόλαση!

Απίστευτη συνταγή για τσουρέκια γεμιστά!

Η συνταγή για τα τσουρέκια γεμιστά είναι πανεύκολη!

Όλα τα βήματα και τα υλικά που πρέπει να έχετε για τη συνταγή.

Υλικά
400 γρ. γάλα
85 γρ. νωπή µαγιά
300 γρ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
130 γρ. βούτυρο
+ επιπλέον για το µπολ
1 κουτ. γλυκού µαχλέπι
4 αυγά, χτυπηµένα ελαφρώς + 1 κρόκος, για το άλειµµα
λίγο αλάτι
σουσάµι, για πασπάλισµα
Για τη γέµιση

1η επιλογή

80 - 100 γρ. αµύγδαλα, καβουρδισµένα
και ψιλοσπασµένα
6 - 7 αποξηραµένα βερίκοκα, ψιλοκοµµένα
2η επιλογή

80 - 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασµένα
1 κουβερτούρα, σπασµένη σε χοντρά κοµµάτια

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 100 γρ. από το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 3 - 4 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι για να διαλυθεί η μαγιά και μετά την αφήνουμε για 30 λεπτά κατά μέρος ώστε να ξυπνήσει. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ζεσταίνουμε λίγο το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο ώστε να γίνουν χλιαρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε ίσα να ψιλολιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά, μαζί και τη μαγιά που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά και βάζουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 2 ώρες.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Το ένα μέρος το αφήνουμε σκέτο, χωρίς γέμιση, το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις κάνουμε κοτσίδα. Στο δεύτερο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν. Πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Το τελευταίο κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και στη συνέχεια μπήγουμε στην κάθε λωρίδα κομμάτια από την κουβερτούρα και καρύδια. Πλέκουμε τις λωρίδες σε κοτσίδα. Αραιώνουμε τον κρόκο με 3 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ακουμπάμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε λίγο να ξαναφουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μυστικά:

Προσέχουµε να µην είναι πολύ ζεστό το γάλα όπου θα διαλύσουµε τη µαγιά γιατί θα καεί.
Μπορούµε να ζυµώσουµε το µείγµα στο µίξερ µε τον γάντζο.