Έτοιμη μέσα σε λίγα λεπτά η πιο νόστιμη ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι

Θα σας "τρελάνει"

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Έτοιμη μέσα σε λίγα λεπτά η πιο νόστιμη ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι

Μετά από την πρόταση που σας είχαμε για το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου, σειρά έχει μια ακόμη συνταγή από την Βέφα Αλεξιάδου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένα κομμάτι.

Ανοιχτή πίτα από την Βέφα Αλεξιάδου

Η απόλυτη συνταγή για την ανοιχτή πίτα με λεμόνι

Για τη ζύμη:

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κούπας γάλα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπας αρακά
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένη κόκκινη ή/και πράσινη πιπεριά
  • 1/2 κούπας μανιτάρια σε φετάκια (κονσέρβας)
  • 1 κούπα κολοκυθάκια σε φετάκια
  • 1 κούπα καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα πατάτες σε κυβάκια
  • 1 & 1/2 κούπα τριμμένη γλυκιά μαλακιά γραβιέρα
  • 1 ντομάτα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα με 1/2 κούπας γάλα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γαρύφαλλο τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης να ενωθούν. Αφήνουμε 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 εκατοστών να καλυφθεί ο πάτος και να ανέβει και στα τοιχώματα. Αν έχουμε ταρτιέρα ακόμη καλύτερα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το μπέικον για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Στρώνουμε το μίγμα λαχανικών πάνω στο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Αραδιάζουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε με το μίγμα αυγών με γάλα. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή θέση στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις περίπου 60 λεπτά και μετά άλλα 20-30 λεπτά μόνον κάτω. Πρέπει να ροδίσει και η επιφάνεια και το φύλλο.
  • Αφήνουμε να σταθεί 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε. Καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε μια μέρα.
  • Καλή επιτυχία!

Τυροπιτάκια της στιγμής από την Βέφα Αλεξιάδου - Με 4 υλικά

Βέφα Αλεξιάδου συνταγές για τυρόπιτα

Λατρεύεις τα τυροπιτάκια αλλά βαριέσαι την όλη διαδικασία της προετοιμασίας; Αυτή η συνταγή από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου θα την κάνεις και θα την ξανακάνεις γιατί θέλει μόνο 4 υλικά και γίνονται στην... στιγμή!

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ τυρί
  • 100 γρ μυζήθρα
  • λάδι

Εκτέλεση

  • Τρίβω το τυρί και το ανακατεύω με τη μυζήθρα.
  • Παίρνω ένα φύλλο, το λαδώνω, πασπαλίζω με μείγμα τυριού και το τυλίγω ρολό. Το στρίψω σαν σπιράλ και το πατάω λίγο με τη παλάμη.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω λίγο λάδι και τηγανίζω τα τυροπιτάκια από τις δύο πλευρές.
  • Από το τηγάνι στο πιάτο και καλή μας όρεξη!